Дори с най-евтината кайма кюфтетата ще станат сочни и вкусни, ако сложите това

43509
Дори с най-евтината кайма кюфтетата ще станат сочни и вкусни, ако сложите това
Снимка: iStock/Guliver

Всеки знае, че кюфтета се приготвят лесно, но за да са сочни и вкусни, трябва да се използва качествена кайма. Като минимум трябва да купите добро месо, което ще бъде сочно и крехко.

Невинаги е възможно да закупите скъп продукт, но опитните домакини знаят как да приготвят сочно и вкусно ястие дори от най-евтината кайма. В случая те разчитат на 3 достъпни съставки – сланина, картофи и вода.

Тайната на сочните и вкусни кюфтета

В случая сланината е популярен компонент – тя ще направи дори твърдото месо сочно и меко. Едно парче сланина се прекарва през месомелачката. Благодарение на нея ястието ще е изключително сочно. Този метод е най-ефективен.

Не само лук - този зеленчук ще направи кюфтетата по-сочни от всякога

Добавяне на картофи - този метод също ще помогне за подобряване на качеството на котлетите, правейки ги по-сочни. Картофите се настъргват с помощта на ренде и се изцежда излишната вода от тях.

 

Не забравяйте, че няколко лъжици ледена вода също могат да направят най-некачествената месна смес по-добра и по-вкусна. Вместо вода може да добавите и сметана.

За килограм месо ще ви трябват няколко малки глави лук, четири скилидки чесън и 100 гр хляб. Към готовата кайма се добавят сол и подправки на вкус, но се препоръчва да не прекалявате, за да не се окажат прекалено солени котлетите. Що се отнася до месото, можете да използвате само телешко или не твърде старо говеждо за котлети или да вземете равни части говеждо и свинско месо. Котлети, приготвени само от свинско месо, може да се окажат твърде мазни.

Хлябът (за предпочитане малко остарял) се поставя в съд с мляко или вода, лукът и месото се нарязват на парчета и заедно с чесъна и парчетата от накиснатия блат се превъртат в месомелачка. Някои се задоволяват с превъртането веднъж, докато други смятат за правилно месото да се превърта два или три пъти. Това е въпрос на вкус: има хора, които обикновено приготвят коментираното ястие само от кълцано месо и не използват месомелачка.

За да предпазят котлетите от загуба на форма, много хора добавят яйце или грис към каймата като свързващ агент. Не бива да правите това: котлетите ще се окажат малко жилави. И за да не прекалено ронливи, не забравяйте да омесите готовата смес. Използвайте дълбока тенджера. Разбивайте поне три минути.

Добре разбитата кайма не се нуждае от яйца или грис - котлетите ще се окажат равни, гладки и никога няма да се разпаднат при пържене.

Още: Забравете за хляба и лука - тази съставка ще направи кюфтетата по-сочни от всякога

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Оригинална рецепта за огретен с карфиол и яйца

Свежа салата айсберг с риба тон: Перфектно предложение

Страхотна супа топчета със застройка

Градинарска супа от тиквички: Лесна рецепта

Супа с нахут, моркови и чушки: Полезна и вкусна

Вкусен БОБ яхния: Класическа рецепта

Ароматна пилешка яхния от тефтера на баба

Пикантни парти бутчета: ТОП вкус

Пролетната разядка, за която всички говорят

Професионален готвач издаде как панират броколите в скъпите ресторанти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com