Ето каква е тайната на най-вкусните миди с ориз

7091
Ето каква е тайната на най-вкусните миди с ориз
Снимка: iStock

Лятната отпуска е време не само за приключения, почивка, пътуване и споделяне на безценни мигове със семейството, но и време да се развихрите в кухнята и да опитате рецепти, които не сте поднасяли никога на масата си. Мидите са сред най-вкусните и полезни морски дарове, с които да изненадате всички, но при по-засуканите рецепти могат да бъдат трудни за приготвяне особено ако не сте сервирали миди и не знаете как да поднесете най-вкусните миди с ориз. И тъй като ползата от консумацията им е доказана, а лятото без морски дарове не е толкова вкусно и приятно, предлагаме ви рецепта за най-вкусните миди с ориз и разкриваме тайната на шеф готвачите в приготвянето им.

Тайната на най-вкусните миди с ориз

Ако се разходите по плажната ивица в Турция и капанчетата около плажовете, няма начин да не ви предложат чинийка миди, пълнени с ориз и ароматни билки. Внимателно отчупвате горната черупка, подправяте със свеж лимонов сок и загребвате с нея като с лъжица.  Просто божествено, а тайната се крие в лимоновия сок и билките, с които е подправен оризът, както и в самото удоволствие да разчупите мидата и да използвате нея като лъжичка директно на пясъка с крака, потопени в морето. Изживяването завладява всички сетива, не само небцето ви.

Ако нямате път към Турция, може да си приготвите най-вкусните миди с ориз и сами в дома си и да се пренесете мислено към горещите плажове с  тази великолепна рецепта, която ще очарова всички около масата.

Как да си направите бързо и лесно най-вкусните МИДИ

Най-вкусните миди с ориз – къде се крие тайната?

-          Оризът е не само подправен с ароматни билки, касис, кедрови ядки и лук, но е и приготвен ден по-рано и съхраняван в хладилника, за да може да поеме идеално от вкуса и аромата на всички подправки и да бъде неотразим.

-          Мидите не се препълват, тъй като оризът леко увеличава обема си по време на приготвяне на ястието.

-          Мидите, които ще пълните, трябва да могат да се затворят плътно. Ако не се затварят, просто не ги използвайте. Изберете тези, които затваряте до край.

А ето и нужните съставки, както и как се приготвят най-вкусните миди с ориз.

Най-вкусните миди с ориз – необходими съставки и приготвяне стъпка по стъпка

  • 30 големи миди, които припомняме, че трябва да отворите и почистите, както и да не използвате, ако не може да затворите плътно или ако счупите черупката при отварянето им. Закупете повече миди, за да може на края на положените усилия – да, отварянето на сурови миди е предизвикателство – да имате между 20 и 30 съвършени миди.
  • 100 грама ориз,
  • по 30 грама кедрови ядки и касис,
  • 1 домат,
  • копър, магданоз, сол, черен пипер – на вкус,
  • 3-4 супени лъжици зехтин,
  • лимон – ще ви е нужен за изцеждане върху отворените миди, преди да ги вкусите.

Приготвянето не е лесно, признаваме, тъй като суровите миди се отварят трудно, а онези, на които ще се счупят черупките, няма да са малко, но вкусът и удоволствието, които получавате в края на това кулинарно предизвикателство определено си струват усилията. Рецептата изисква време и търпение и защото касисът следва да се накисне и оцеди за 10-15 минутки, преди употреба, оризът изисква добро измиване, многократно, за да изпада нишестето, а лукът за ориза следва да се запържи до златисто с добавени кедрови ядки. Стъпките за приготвяне след всички тези процедури са:

Как се приготвят миди без черупки?

-          Добавете към лука с кедровите ядки домата и касиса, посолете на вкус и сипете измития ориз. Към една част ориз се добавят 3 части вода. Оставяте за заври и да се сготви.

-          След като оризът изстине, подправете с копъра и черния пипер и приберете в хладилник. За днес приключихте. Така приготвената смес ще отлежи ден, за да попие оризът от ароматите и да стане несравнимо вкусен.

-          Ден по-късно е време за се заемете с мидите – истинско предизвикателство. Отваряйте внимателно, за да имате по-малко счупени. Разрежете месото така, че черупката да се отвори с половината месо, прикрепено към всяка половина на черупката – след като разрежете дебелия, кръгъл свързващ мускул в долната част на мидата, ще бъде лесно да се отвори. Сокът от мидите се изсипва в съд, не се изхвърля, той ще ви трябва малко по-късно, а в отворените миди се поставя от плънката с ориза, след което се затварят обратно. Имате мида, която не се затваря? Отстранете я и не я използвайте за това ястие.

-           Подредете мидите в голяма плитък съд с върховете, насочени към ръба му, като е важно, за да не се отворят при готвенето, черупките леко да се застъпват. Залейте ги със сока от миди, който отделихте в съд, смесен с чаша вода. Готови сте да ги сготвите, като е важно да не ги преварите или да не ги оставите сурови. Можем да ви помогнем с приблизително време за приготвяне – около 15 минути на слаб огън, след като заврат обаче. Усилията ви не свършват тук. Готовите миди трябва да извадите от съда, в който се варят, и да ги оставите в хладилника хубаво да се изстудят. Може да сервирате най-вкусните миди с ориз. Усилията си струваха, ще си оближете пръстите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com