Ето какво трябва да добавите, когато овкусявате свинските пържоли, и ще имат невероятен аромат!

52368
Ето какво трябва да добавите, когато овкусявате свинските пържоли, и ще имат невероятен аромат!
Снимка: iStock

Един от най-важните моменти при приготвяне на свински пържоли започва още от покупките: винаги купувайте свинско от проверени и надеждни места.

Вкъщи трябва да измиете месото добре – а след това да го овкусите със съответните подправки. Имайте само предвид обстоятелството, че те са много, а комбинациите между тях – още повече. Ето една от тях.

Рецепта

Класическа смес за овкусяване на свински пържоли

Съставки: 4 счукани скилидки чесън, 1 глава нарязан лук, сол на вкус, лимонов сок (от 1 лимон); кимион, розмарин, дафинов лист и чер пипер на вкус.

Смесете всичко в купа или тенджера и оставете пържолата да се маринова за около 5 часа или цяла нощ. Голямото предимство на тази марината е в това, че тя е универсално подходяща за свинска пържола, приготвена по най-различни начини: на скара, пържена, печена на фурна.

Подправките за свинско месо осигуряват различни комбинации от аромати и вкусове за всевъзможни рецепти. Но мариноването на свинското изисква определени навици и умения да адаптирате подправките към различните видове свински разфасовки и кулинарни препарати.

Все пак, за всеобщо утешение, най-хубавото на свинското месо по принцип е това, че при неговото приготвяне е доста трудно да се провалите – така или иначе, то е способно със своите вкусови качества да „замаже“ грешките или пропуските и на най-неопитните готвачи.

Но също така, има много начини свинското да стане колкото е възможно по-вкусно и сочно. Ето два вида от най-добрите подправки за свинско, универсално подходящи за различни видове разфасовки – но, все пак, тук се акцентира върху мариноването на ребра и на пържоли.

7 трика за най-крехките пържоли на фурна

За подправяне на свински ребра заложете на смес от билки и сухи подправки. Свинските ребра са един от най-разпространените видове разфасовки – независимо дали се предлагат нарязани на части или цели. Обикновено приготвяни на фурна, на скара или в тенджера под налягане, свинските ребра се комбинират със силни, ароматни, интензивни подправки, които спомагат за подсилване на вкуса и сочността на месото.

За да овкусите свинското ребро, най-добре е да заложите на метода на сухото втриване: смес от билки и сухи подправки, които равномерно овкусяват реброто и го правят крехко, сочно и апетитно. Можете да приготвите суха марината по два начина.

За леко сухо втриване: смесете сол, кафява захар, сладък червен пипер, смлян синап, чер пипер, чесън и лук на прах.

А пък за силно, интензивно и енергично втриване с цел да подсилите максимално вкуса на ребрата, добавете кимион и лют червен пипер. След това втривате подправката по цялото ребро и го готвите по предпочитания от вас начин!

За да подправите свинска пържола, може да изберете добре подправена саламурена или цитрусова марината. Охладената свинска пържола се комбинира с няколко подправки и може да се приготви по различни начини - пържена, задушена, печена на скара, печена на фурна. За да подправите пържолата, съветът е да направите обикновена саламурена марината (която не е нищо друго, освен солен разтвор с подправки).

Как се прави саламурена марината за свинска пържола? Смесвате 1 литър вода с чесън на прах, настъргана лимонова кора, сол, захар, сладък червен пипер, чер пипер и малко билки по ваш избор – например, стрит розмарин. Саламурената марината е готова и, както видяхте, няма нищо трудно. Пържолата стои в нея минимум 1 час в хладилник. А по-добре 2 часа.

Друг съвет за подправяне на свински пържоли е да изберете по-обикновена, лесна и бърза марината от лимонов сок или друг цитрусов плод, като добавите сол, чесън и лук на прах, чер пипер на вкус. Трябва да оставите месото да се маринова в тази смес за поне 30 минути в хладилника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Пушени ребра с боб: Ще си оближете пръстите

Картофени кюфтенца с тиквички: Истинска наслада

Агнешкото ще е още по-сочно, ако му добавите тази съставка

КРЕМ супа от тиквички: Не сте яли по-вкусна

Здравословна салата от червено цвекло и орехи

Как се прави традиционният родопски клин?

Ако искате козунакът да е и пухкав, и на конци, ТОВА е рецептата

Ето как се прави перфектната застройка за супа

Без месене, но с конци: Тази рецепта за козунак е хит в мрежата

Не случайно тази гъбена чорба по манастирски е известна из цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com