Грешките, които правят кюфтетата сухи и безвкусни

24228
Грешките, които правят кюфтетата сухи и безвкусни
Снимка: iStock

Всеки малък детайл играе важна роля при приготвянето на кюфтета, поради което трябва да сте сигурни, че правите всичко правилно, за да получите сочно и вкусно ястие.

Не само качеството на месото е важно: технически проблеми и други компоненти също могат да окажат значително влияние. Какви грешки правят 80% от домакините, когато приготвят котлети? Най-често те са свързани с добавката на определени съставки като хляб, яйца, лук и неправилна подготовка на каймата.

Грешки при приготвяне на кюфтетата

Много домакини използват сухо диетично месо с убеждението, че котлетите ще се окажат по-здравословни и по-леки, но в този случай си струва да приготвите друго ястие. Ако изберете пилешко или телешко месо, които явно са малко сухи, тогава добавете към каймата малко свинско месо, мас или масло.

Дори с най-евтината кайма кюфтетата ще станат сочни и вкусни, ако сложите това

По някаква причина много хора вярват, че хлябът се добавя единствено с цел икономия и намаляване на количеството на използваната кайма. Но той е гаранция за сочност, пухкавост и мекота на ястието.

Каймата трябва да се прекара няколко пъти през месомелачката – много домакини считат, че това ще направи котлетите по-ефирни и меки. Но това е погрешно схващане.

Съставка, която не трябва да добавяте към каймата, са яйцата. При пържене яйчният белтък ще се коагулира много бързо и не само ще спре да свързва каймата, но напротив, след като се втвърди, ще се отдели от каймата и съответно ще допринесе за загубата на сок от котлети.

Често лукът се добавя суров, което несъмнено се отразява негативно на готовите котлети, придавайки им ненужна острота на вкус и мирис. Ето защо, преди да се добави към каймата, лукът трябва да се задуши в маслото и леко да се охлади.

Има един добър трик, за да направите котлетите по-сочни - добавете малко ситно натрошен лед или просто много студена вода към каймата - тогава при пърженето ще се изпарява водата, а не сокът от месото. Основното нещо е да не прекалявате с количеството вода, в противен случай котлетите могат да се разпаднат.

И едва след всички тези процедури, не забравяйте да добавите сол и черен пипер, можете да започнете да месите каймата. Това трябва да се направи много внимателно, докато стане еднородна като консистенция и гладка на вид, но без да прекалявате. След това трябва да покриете каймата със стреч фолио и да я поставите в хладилника за половин час.

След това с ръце, навлажнени в студена вода, разделяме каймата на равни части с желаната големина и се оформят кюфтета без оказване на излишен натиск.

Още: Пилешките кюфтета ще станат по-сочни и по-вкусни, ако сложите това в каймата

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Уникален дресинг с лимон и чесън за ястия и салати

Сьомга в марината, сервирана с майонезен сос: Така се приготвя в ресторантите

Яхния от нахут и спанак: Лесна и здравословна рецепта

Пикантно свинско с ориз и зеленчуци: Перфектен обяд

Най-бързият и лесен кекс с 2 яйца

Хрупкави пилешки хапки: Тайната е в панировката

Пилешко бон филе с лимон: Ще си оближете пръстите

Оризови кюфтета с овесени ядки и бекон: Оригинална рецепта

Спаначени кюфтенца с пресен лук и сирене: Много вкусни

Пържените филийки на баба – ухаят на детство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com