Как да сготвим картофи по селски с хрупкава коричка?

10053
Как да сготвим картофи по селски с хрупкава коричка?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Кой картоф да изберете?

Това е един от най-важните моменти! Ако искате да получите наистина вкусно ястие, внимателно преценете следните фактори.

Най-вкусните селски картофи идват от най-сухите, най-нишестени сортове – тези, които лесно се сваряват. По правило такива кореноплодни растения имат светлокафява кожа и почти бяла плът. Нишестеността ще ви позволи да постигнете най-впечатляващия контраст между хрупкавата коричка и средата на готовото ястие, което буквално се топи в устата ви.

Формата

Малките кръгли картофи не са вашият вариант. Те са трудни за изрязване по такъв начин, че да получите възможно най-много плоски ръбове. Но пържените хрупкави гарнитури в селски картофи са ключовият, може би най-вкусният момент!

По-добре е да изберете продълговати картофи с размерите на средно голямо авокадо. Лесно се нарязва на осем парчета, всяко от които ще има три големи плоски ръба.

Как се режат картофи?

Тук има различни подходи. Но те са обединени от една цел: запазване на кожата и разпознаваемата триъгълна форма, важна за картофите по рустик начин, за да направят колкото се може повече плоски ръбове.

Режете картофите напречно. Първо - по дължина на две половини. След това, завъртайки картофите на 90 градуса, отново заедно - ще получите четири еднакви продълговати "филии". И след това с едно движение - напречно.

Баба правеше най-вкусните пълнени картофи - научете как

Как се готвят картофи по селски?

1. Отървете се от излишното нишесте

Първо, това ще позволи на картофите да запазят по-добре формата си по време на топлинна обработка. И второ, нишестето е допълнителна глюкоза, от която не всеки се нуждае. Разбира се, на първо място говорим за тези, които следват фигурата или страдат от диабет.

Добър начин да се отървете от излишното нишесте е да поставите обелените и нарязани картофи в тенджера и да ги поставите под студена течаща вода за 5 минути.

2. Сваряване

Оставете водата да заври и в нея сложете готовите резени картофи, така че течността да ги покрие поне с 1 см. Можете да посолите водата, но не е необходимо. Ако сте любители на изисканите вкусове, добавете малка връзка мащерка и малко лимонова кора.

Гответе до готовност. Достатъчно е картофите да станат меки и лесно да се пробият, например с нож или клечка за зъби. Това ще отнеме 7-10 минути.

Не оставяйте да се разварят! Трябват цели филийки.

3. Подсушете картофите

Изсипете сварените картофи в гевгир. Ако се страхувате, че картофите ще се разпаднат, използвайте решетъчна лъжица. С него внимателно прехвърлете филийките в гевгир или върху подготвена кърпа. Бъдете внимателни, опитайте се да не се изгорите.

Изчакайте, докато водата се отцеди напълно и филийките се охладят.

Пробвате ли тази рецепта за пресни картофи - няма да ги правите по друг начин

4. Проверете за важни пукнатини

Ако направите всичко правилно, при охлаждане плоските страни на картофа ще влязат в малки, плитки пукнатини. В следващата стъпка тези пукнатини ще помогнат на картофите да поемат мазнината и да станат наистина хрупкави.

Ако ги няма, внимателно работете с вилица: направете плитки дупки по плоските ръбове на всяка филийка.

5. Пържете в любимото си олио

Някой предпочита фъстъчено масло, някой харесва зехтин, някой не е по-мъдър и се справя с обикновеното слънчогледово олио.

Процесът на печене може да варира в зависимост от това къде точно ще готвите картофите.

Картофи по селски на тиган

Тигана трябва да е достатъчно дълбок и широк, за да побере част от картофите на един слой. Можете да спестите малко от масло: 0,5-0,7 см е достатъчно.

Сложете олиото да заври на силен огън, разпределете резените картофи по цялата повърхност и оставете да се запържат за 5 мин. Не обръщайте, за да не счупите резените преди да са хванали коричка! И внимавайте да не загорите картофите.

След посоченото време обърнете картофа така, че да докосне дъното с още неизпържени краища.

Пържете на силен огън, като от време на време обръщате и постигате равномерен златист цвят от всички страни. Опитайте се да не преварявате, в противен случай картофите ще придобият характерен изгорял послевкус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Стъпка по стъпка: Класическа рецепта за мусака от тефтера на баба

Най-бързият и вкусен кекс с кисело мляко

Сочен и пухкав: Тайната на перфектния омлет

Вкусни печени макарони на фурна

Мляко с ориз: Любимо от детството

Сочно печено пиле: Тайната е в маринатата

Печени свински ребърца със сладко кисел вкус: Не сте яли по-вкусни

Свински дробчета с марината: Ще си оближете пръстите

Мързеливо и икономично шоколадово брауни

1 капачка от това и мекиците стават два пъти по-пухкави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стъпка по стъпка: Класическа рецепта за мусака от тефтера на баба
Стъпка по стъпка: Класическа рецепта за мусака от тефтера на баба

Мусаката определено е в короната на българската традиционна кухня. Приготвянето ѝ не е сложно и всяка начинаеща домакиня може да я направи стига...