Как е правилно да се приготвя чай?

20718
Как е правилно да се приготвя чай?
Снимка: Istock

Повечето от нас са уверени, че знаят как да приготвят чай правилно. Но малцина знаят, че всъщност има определени правила при приготвянето на напитката. Тяхното следване гарантира получаване на вкусен тръпчив вкус, за разлика от слабия и едва забележим вкус на напитката, с който всички са свикнали.

Подобно на видовете кафе, зеленият, червеният, белият и черният чай трябва да се приготвят по различен начин. Всеки знае разликата между капучино и еспресо, но никой не спазва времето за приготвяне на билковата напитка.

Лекар: Тези 2 чая забавят стареенето

Как е правилно да се приготвя чай?

Първото правило за получаване на желания вкус на напитката е да използвате пречистена вода, тъй като тя е по-мека.

Филтрираната вода не само не съдържа вредни за организма метали, но има и приятен вкус. Водата трябва да се вари в емайлирана купа, докато се появят първите мехурчета. 

През това време изсипете необходимото количество чай в чайника, предварително напълнен с вряща вода. Най-добре е да е керамичен.

Универсална рецепта за приготвяне на чай

Вземете една чаена лъжичка сух чай за една чаша. След като залеете чая с вряща вода, запарете го за 5-7 минути в зависимост от вашите вкусови предпочитания.

Колкото по-дълго кисне чаят, толкова по-силен ще бъде. Чайникът трябва да бъде плътно покрит с капак, а под него да се постави салфетка.

Този малък трик ще придаде на чая дълбок аромат и вкус. Салфетката пропуска парата, но задържа етерични масла. Остава само да налеете ароматната напитка в чаши и бавно да се насладите на нейния вкус. 

Зелен чай

Първо, подгответе съдовете: те трябва да са чисти и топли. За да получите деликатен вкус и приятен аромат, е достатъчно да вземете една чаена лъжичка чай на 100 ml вода.

Налейте в чайника преварена вода с температура до 80 ° С, оставете я да се вари 1,5 минути. След това се налива в чаши. Основното нещо е да не варите зелен чай повече от две минути, тъй като може да придобие горчив оттенък. Зеленият чай не губи вкуса си след четири сварявания, но трябва да го оставите да вари 15 минути.

Червен чай

За един литър вода са достатъчни 8-10 чаени лъжички сух чай. Трябва да го варите в продължение на три до пет минути и водата ще придобие приятен червен оттенък.

Както е обичайно, към хибискус се добавя захар, тъй като този вид чай има подчертана киселинност. Листенцата от хибискус могат да се ядат. Те съдържат витамин С, който предпазваот вирусни инфекции.

Бял чай

Белият чай съдържа множество етерични масла, които му придават ярък и уникален вкус.

Препоръчителната температура на запарване е 50 С. Белият чай се запарва за 3-4 минути. Една порция може да се приготвя не повече от три пъти. Белият чай всъщност има леко жълтеникав оттенък. Докато пиете чай, може да почувствате, че чаят е безвкусен. Но след известно време ще усетите лек сладък вкус.

Лекар: Това е най-добрият чай за растежа на косата и отслабване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Хрупкави пилешки хапки: Тайната е в панировката

Пилешко бон филе с лимон: Ще си оближете пръстите

Оризови кюфтета с овесени ядки и бекон: Оригинална рецепта

Спаначени кюфтенца с пресен лук и сирене: Много вкусни

Пържените филийки на баба – ухаят на детство

Десерт с тиквички, който се приготвя за 10 минути

Най-вкусният печен кашкавал – приготвя се за 5 минути

Кекс за 15 минути – получава се двойно по-пухкав

Вкусна и икономична вечеря за 15 минути

Ето как да приготвите чушки бюрек за 15 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com