Как се готвят сладки картофи? Ето каква е тайната

40337
Как се готвят сладки картофи? Ето каква е тайната
Снимка: iStock

Сладките картофи са универсален и хранителен кореноплоден зеленчук, който може да се приготвя по различни вкусни начини. Независимо дали търсите обикновена гарнитура или обилно основно ястие, ето ръководство за това как да приготвите сладки картофи до съвършенство.

1. Изберете правилните сладки картофи

Започнете с избора на висококачествени сладки картофи. Търсете твърди сладки картофи с гладка кожа, без меки петна или дефекти. Съществуват различни сортове, включително сладки картофи с оранжева и лилава месеста част, като всеки от тях предлага малко по-различен вкус и текстура.

2. Подготовка и почистване

Преди готвене измийте добре сладките картофи под студена вода, за да отстраните всички замърсявания или остатъци. Можете да ги обелите, ако желаете, но оставянето на кожата добавя допълнителни хранителни вещества и рустикална текстура.

3. Печене

Един от най-простите и вкусни начини за приготвяне на сладки картофи е печенето им. Загрейте фурната си на 200°C (400°F). Нарежете сладките картофи на равномерни парчета, объркайте ги със зехтин, сол и любимите си подправки (например розмарин, чесън или червен пипер) и ги разстелете върху лист за печене. Печете ги 25-30 минути, като ги обръщате по средата, докато омекнат и леко се карамелизират.

ТОП 3 ползи от сладките картофи за здравето

4. Намачкване

Пюрето от сладки картофи е класическа гарнитура. Сварете обелените и нарязани на кубчета сладки картофи в подсолена вода, докато омекнат с вилица. Отцедете ги и ги намачкайте с масло, малко мляко или сметана и подправки като канела, индийско орехче или кафява захар за сладка нотка.

5. Печене

Печените сладки картофи са хранителен и засищащ вариант. Загрейте фурната си до 190°C (375°F). Набодете сладките картофи с вилица, поставете ги директно върху решетката на фурната или върху лист за печене и ги печете 45-60 минути или докато омекнат. Сервирайте с гарнитури като масло, канела или капка кленов сироп.

6. Пържене

За да получите хрупкаво лакомство, опитайте да си направите пържени картофи от сладки картофи. Нарежете сладките картофи на тънки ивици, объркайте ги със зехтин, сол и подправки по ваш избор и ги изпечете на един слой върху хартия за печене при 220°C (425°F) за 20-30 минути, като ги обръщате по средата.

Сладък картоф: Основни правила на засяване за добра реколта

7. Печене на скара

Сладките картофи могат да се пекат и на скара, за да придобият опушен вкус. Нарежете ги на кръгчета или клинчета, намажете ги с олио и ги изпечете на грил на средно висока температура за 10-15 минути от всяка страна, докато омекнат и получат следи от грила.

8. Приготвяне на пара

Приготвянето на сладки картофи на пара е здравословен метод на готвене. Нарежете ги на парчета и ги гответе на пара в продължение на 15-20 минути, докато омекнат и лесно се пробият с вилица. Сервирайте с капка зехтин и поръсена с билки.

9. Супа от сладки картофи

Смесете сварените сладки картофи с бульон, лук, чесън и подправки, за да приготвите кремообразна и засищаща супа от сладки картофи.

Независимо дали ги предпочитате печени, намачкани, запечени или в креативно ястие, сладките картофи са питателна и вкусна добавка към всяко ястие. Експериментирайте с различни методи на готвене и подправки, за да откриете любимия си начин да се насладите на този универсален кореноплоден зеленчук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Картофи със спанак по оригинална рецепта

Вкусни спагети с босилеково песто: Ето как се приготвят

Виенски шницел с гарнитура от картофи: Перфектен вкус

Яхния телешко с картофи: Класическа рецепта

Полезна и ароматна зеленчукова супа

Пълнени чушки с гъби, праз със специален сос

Лесни толумбички: Вкусен десерт

ТОП рецепта: Картофени палачинки

Чудесна запеканка с тиквички и заквасена сметана: Неустоим вкус

Как се приготвя телешки стек, за да е винаги мек и сочен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com