Как се прави най-вкусната заливка за милинки?

21163
Как се прави най-вкусната заливка за милинки?
Снимка: iStock/Guliver

Тестените закуски са част от националната ни кухня, традициите, обредите и обичате ни. За празниците домакинята точела кори и виела баници, месела питки и гостявала с катми, намазани щедро с масло и мед. Днес все по-малко домакини имат времето, опита и уменията на своите баби, месенето и точенето биват изместени от готовите кори или още по-често – от готовите тестени закуски, предлагани на потребителите в пекарните, магазините и заведенията.

Трудно е да се каже дали готовите закуски днес в търговската мрежа и дори онези от тях, които са приготвени от големите шеф майстори на луксозните ресторанти, са по-вкусни от тестените вкусотии, омесени с любов от отрудените ръце на нашите  баби.

Ако съжалявате, че не сте записали техните рецепти, за да съхраните традициите и опита им за поколенията и за да приготвяте на свой ред вкусни домашни тестени изделия за семейството си, може да ви помогнем да наваксате пропуска с рецепта за най-вкусната заливка за милинки.

Милинки от тефтера на баба

Милинките – късчета удоволствие от тесто

Милинките са сред най-популярните и обичани тестени закуски в Западна България. Представляват солени закуски, направени от отделни късчета и обикновено с пълнеж от сирене или без пълнеж. Приготвянето им е цяло изкуство, тъй като освен умения за месене и познания относно втасването, се нуждаете от кулинарен опит по отношение на печенето им.

Трудности поражда и приготвянето им от отделни късчета, както и откриването на най-вкусната заливка за милинки, която да придаде на тестената закуска онези неподражаеми вкус и аромат, които помним от детството си. Ако искате да зарадвате семейството си с милинки, освободете си поне 2 часа, които да посветите на тази вкусна тестена закуска и изберете най-вкусната заливка за милинки.

Най-вкусната заливка за милинки

В различните краища на страна се приготвят различни милинки – калоферски, родопски, добруджански, бургаски, сливенски и др., които се отличават една от друга по вкуса си. Независимо от разликите във вкуса и плънката, заливката за милинки си остава една от най-важните стъпки, която не бива да пропускате, когато приготвяте това тестено изделие.

Пухкави милинки от тефтера на баба

Традиционно заливката се приготвя, като се запържи 1 супена лъжица брашно с 2 щипки шарена сол в горещо олио, с което се заливат милинките, преди да са изстинали те или заливката. Има обаче и съвременни вариации на заливки, които дават свобода на въображението и провокират небцето. Най-вкусната заливка за милинки, която е нетрадиционна, защото е сладка, ще ви предложим днес. Опитайте я, но не се ограничавайте само до нея. Колкото по-разнообразни са вашите тестени изделия, толкова по-доволни ще са онези, на които ги поднасяте.

За сладката заливка за милинките ви ще са ви нужни:

  • 2 яйца,
  • чаша кафява захар,
  • чаша бадеми и орехи, които трябва да смелите на прах,
  • половин чаша пчелен мед.

Най-вкусната заливка за милинки – начин на приготвяне

Заливката ще ви е нужна, преди да сложите милинките във фурната. Разбийте яйцата със захарта и намажете милинките, след което печете, както обикновено. Когато извадите готовите милинки от фурната и преди да са изстинали, намажете обилно с меда, към който сте прибавили ядките. Може да поръсите и с пудра захар или цветни пръчици, за да изглеждат още по-вкусно, цветно и апетитно вашите тестени изкушения с най-вкусната заливка за милинки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Как да консервирате лозови листа в буркани, така че да останат крехки и свежи

Ретро мусака от 70-те: Картофи, ориз и домати

Стъпка по стъпка: Класическа рецепта за мусака от тефтера на баба

Най-бързият и вкусен кекс с кисело мляко

Сочен и пухкав: Тайната на перфектния омлет

Вкусни печени макарони на фурна

Мляко с ориз: Любимо от детството

Сочно печено пиле: Тайната е в маринатата

Печени свински ребърца със сладко кисел вкус: Не сте яли по-вкусни

Свински дробчета с марината: Ще си оближете пръстите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com