Как се приготвя фалшива дроб сарма с гъби – доказано истински вкус

11774
Как се приготвя фалшива дроб сарма с гъби – доказано истински вкус
Снимка: supichka.com

Вероятно избягвате фалшивите хранителни продукти – сиренето, което не е сирене и млякото, което не е мляко, намирайки ги за непълноценни и вредни за здравето, а думите „био“, „еко“, „органично“ привличат вниманието ви и обясняват избора ви в хипермаркета. Фалшиво обаче далеч не е задължително да означава вредно, лишено от ползи за здравето или вкус и тази фалшива дроб сарма с гъби, която ще ви предложим днес, го доказва. Уникален вкус, лесно и бързо приготвяне, ползи за тялото и наслада за сетивата – опитате ли я веднъж, категорично ще промените мнението си и отношението си към думата „фалшива“ поне що се отнася до някои ястия на масата.

Агнешка дроб сарма по селски за граждани с изискан вкус

Фалшива дроб сарма с гъби – що е то?

Прочитайки заглавието, обзалагаме се, че се чудите какво всъщност означава фалшива дроб сарма. Всъщност загадката се крие в това, че тази рецепта не съдържа дроб. Тя е подходяща и за вегетарианци, тъй като е лишена от месо. Липсата на дроб обаче изобщо не означава, че вкусът страда, напротив – ако опитате рецептата, ще се уверите, че това е едно от най-вкусните ястия, приготвяни за семейната ви трапеза. Необходими са ви съставки, които се намират лесно и дори редовно присъстват в кухнята:

  • половин килограм гъби по избор, които реално заместват дроба, придават вид на ястието какъвто има именно дроб сърмата и са в основата на уникалния ѝ вкус,
  • 200 гр. ориз, за предпочитане бял,
  • 100 мл. олио,
  • 2-3 кубчета бульон с аромат по ваш избор и според вкуса ви, разтворени във вода,
  • глава лук,
  • 4 яйца и кофичка от около 400 гр. кисело мляко – за заливката, ако намалите броя на яйцата, необходимо е да намалите и количеството кисело мляко, като за всяко яйце следва да предвидите по 100 гр. кисело мляко,
  • подправки, сред които ключова роля играят черен, червен пипер, сол и джоджен – по  супена лъжица от всяка, като може да подправите и на вкус – тоест да промените количеството на подправките.

Перфектната агнешка дроб сарма за Гергьовден

Фалшива дроб сарма с гъби – как се приготвя?

Приготвянето е също толкова лесно, колкото лесно се набавят и съставките за ястието. Времето за приготвяне е не повече от час. Първоначално в подходящ съд се запържва лукът в олиото и когато стане златист, към него се прибавят гъбите, нарязани, изчистени, измити. Запържването продължава, докато водата, която гъбите пуснат, се изпари, след което се добавя и оризът. Запържването продължава до добиването на полупрозрачен вид на ориза. Накрая се добавят подправките, бульонът с вода в съотношение едно към три спрямо ориза и всичко заедно се изсипва в подходящ за фурната ви съд. Единственото, което не се слага на този етап, са съставките за заливката. Така забърканата фалшива дроб сарма с гъби се пече на 160-180 градуса за около 20 минути. Важно е фурната да е предварително загрята. След това е ред да забъркате заливката и да залеете дроб сармата. Със заливката продължавате печенето за още 20-тина минути, като следите самата заливка да не загори, тя ще ви подскаже и кога е готово ястието ви. При сервиране може да гарнирате щедро с кисело мляко, свеж магданоз или резен лимон.

Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Как се прави традиционният родопски клин?

Ако искате козунакът да е и пухкав, и на конци, ТОВА е рецептата

Ето как се прави перфектната застройка за супа

Без месене, но с конци: Тази рецепта за козунак е хит в мрежата

Не случайно тази гъбена чорба по манастирски е известна из цялата страна

Рецепта за печено агнешко бутче, която се превърна в тотален ХИТ

Неустоим лимонов КЕКС: Най-обичаният десерт

КРЕМ десерт от боровинки и пухкави белтъци

Пълнени чушки с ориз: Класическа рецепта

Козе сирене с мед и орехи: Невероятно вкусно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com