Как се приготвят традиционните родопски палачинки?

8013
Как се приготвят традиционните родопски палачинки?
Снимка: Thinkstock

Тестените закуски са традиционни за страната ни. Българките са въртели баници, приготвяли апетитни бухти, мекички, палачинки и катми от незапомнени времена. И докато баниците имат както солени, така и сладки варианти, популярни и днес, с тиква или с ябълка например, то палачинките обикновено ги хапваме сладки – с разнообразие от конфитюри, мед, сметана или шоколад и много по-рядко със сирене или кашкавал.

Традиционните родопски палачинки обаче не се поднасят със сладка плънка. Част от кулинарната магия и традициите на Родопите, където солените палачинки носят името марудници, те се различават от палачинките, приготвяни в други части на страната ни и от френските палачинки, които обикновено хапваме днес, именно по солената си плънка и по това, че сред съставките им не присъства захарта. По-дебели, по-пухкави от френските, традиционните родопски палачинки приличат на тестено изкушение, което едновременно напомня на палачинка и на катма. Вижте как се приготвят и какво е характерно за тях.

Родопски палачинки – вкусотия, която ще ви изненада

Детството ми беше през онези години, когато хотелите по морето бяха по-скоро изключение и се почиваше със седмици на гости при приятели, които на свой ред гостуваха при нас – в сърцето на величествената Родопа планина. От онези слънчеви утрини на морския бряг съм запомнила аромата на малки сладки палачинки, поръсени със захар – приготвяше ги варненката, при която отсядахме и гостувахме. Впечатляваха ме, макар да бях много малка, със сладкия си вкус, който ме изненадваше, тъй като вкъщи баба правеше други – солени. Когато тези сладки години и сладките палачинки се превърнаха само в детски спомен, се научих като родопчанка да приготвям солените марудници, но сладкият аромат на онези меки, мънички палачинки завинаги остана запечатан в сетивата ми и когато случайно след десетки години минах покрай кафене, в което поднасяха именно такива, в съзнанието ми изплуваха спомени, картини, толкова ярки, сякаш съм още на 4 години и хапвам палачинки на морския бряг.

Спомням си и че варненското семейство на свой ред остана удивено от солените пухкави големи тестени вкусотии, наречени марудници, които им приготвяше баба на свой ред за закуска при гостуването им при нас в планината. Те носят магията и вкуса на Родопите и са характерни именно за тази част от страната. Ако имате възможност да посетите някое от скътаните местенца в тази вълшебна планина, където старите традиции са съхранени, а бабите все още правят марудници по стара рецепта, задължително ги опитайте – този вкус ще се запечата в сетивата ви и ще го търсите, обещавам ви. Родопски палачинки може да си приготвите и сами по тази автентична рецепта, която научих от своята баба.

Родопски палачинки – необходими съставки

Традиционните родопски палачинки не само се поднасят със солена плънка, но се и приготвят без захар в тестото  за разлика от сладките. За да се насладите на марудниците, ще са ви нужни:

  • 6 яйца,
  • 2 кофички кисело мляко, като ако имате шанса да приготвите марудниците с домашно кисело мляко от сърцето на Родопите, не го пропускайте,
  • около 300 гр. бяло брашно – сместа трябва да се получи гъста като боза, ако е по-рядка, прибавете още брашно,
  • чаена лъжичка сол,
  • чаена лъжичка сода.

Продуктите са за 4-6 щедри големи порции, ако искате да приготвите по-малко количество родопски палачинки, намалете ги пропорционално. Сигурна съм обаче, че ще съжалите, че не сте приготвили повече, щом ги вкусите.

Родопски палачинки – как се приготвят марудниците?

С една дума – лесно. Не отнемат и много време. Дори да сте абсолютно начинаещи в кухнята, няма да срещнете трудност. Вижте стъпките и слагайте престилката.

  • Разбийте яйцата.
  • Добавете към тях киселото мляко със содата.
  • Прибавяйте брашно до получаването на смес с гъстотата на боза.
  • Подсолете с лъжичката сол.
  • Загрейте тигана, намазан с масло, или  сача и поставете в него черпак от сместа, като не го разстилате много тънко, тъй като марудниците не са фини и тънки като палачинките, които познавате.
  • Когато едната страна на палачинката е готова, обърнете я.
  • Поднесете веднага палачинките, докато са още топли, със сирене, кашкавал или каквото солено решите.
  • Може да добавите и сладко. Особено обожавам комбинацията сирене и сладко от горски или домашни ягоди. Опитайте я.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Дроб сарма за Великден БЕЗ заливка. Тази рецепта е върхът!

Най-вкусната постна разядка

Страхотна великденска яйчена салата

Тази рецепта е един от фаворитите за най-вкусна агнешка супа

От тефтера на баба: Пирожки с извара

Не сте яли по-вкусен огретен

Много лесна и бърза пролетна манджичка

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Дроб сарма за Великден БЕЗ заливка. Тази рецепта е върхът!
Дроб сарма за Великден БЕЗ заливка. Тази рецепта е върхът!

Споделяме с вас чудна рецепта за уникално вкусна и ароматна дроб сарма, която задължително да опитате. Накрая се получава сочна и ухаеща на пролет. Как...