Коя е най-вкусната студена супа за лятото?

5014
Коя е най-вкусната студена супа за лятото?
Снимка: iStock/Guliver

На първо място това е: таратор

Българският таратор е вкусна студена супа за лятото, която се приготвя на базата на кисело мляко, или кефир, но някои наричат ​​това ястие сос и го използват за топене на пържени хапки и други. Това ястие е доста достойно за внимание, освен това е много лесно за приготвяне.

Съставът на традиционната студена супа таратор задължително включва краставици, орехи, чесън и билки, докато съвременните варианти за готвене могат да бъдат различни, в зависимост от въображението на готвача.

За да приготвите на класически таратор, просто трябва да смесите нарязани краставици, зеленчуци и настъргани ядки с чесън, залейте всичко с кефир и добавете сол и черен пипер на вкус, след което супата се охлажда в хладилника.

В летните жеги – това е една от най-предпочитаните студени супи!

Друга вкусна студена супа е: гаспачото

Любимата на гастрономите по света студена супа гаспачо е измислена от арабите, които я приготвят без домати - със зехтин, хляб и чесън. Вероятно поради тази причина ястието е получило името си, защото гаспачо се превежда от арабски като „накиснат хляб“.

Всички на масата ще останат шокирани колко е вкусна тази супа

Всъщност трябва да благодарим на мулетарите, които по време на спиране натриваха вътрешните стени на глинения съд със счукан чесън, пълнеха го със зеленчуци и галета или бисквити. След това съставките се заливат със зехтин и тенджерата се покрива с влажна кърпа. Веднага щом изсъхне, супата се счита за готова. Методите за приготвяне на гаспачо без домати се наричат ​​предколумбови и такива супи са били храната на бедните, но веднага след като доматите се появяват в Европа, гаспачото се превръща в ястие на богатите.

В основата на гаспачото са доматите, всички останали продукти са вторични. Но и те са важни! Нарежете на ситно пресни краставици, зелена и жълта чушка. Защо не червена? Защото те се „губят” в доматената супа, но ястието трябва да е не само вкусно, но и красиво.

Рецептата за гаспачо включва и ситно нарязана целина, която липсва в класическата рецепта за супа. Нарязват се люти чушки, без които гаспачото ще е блудкаво. След това се попарват доматите във вряща вода, отстранява се кожата и се блендират заедно с чилито, зехтин и чесън. Слагат се половината от зеленчуците и се разбива всичко до хомогенна консистенция. След това се охлажда гаспачото, разсипва се в чинии и се украсява с резенчета сварени яйца и останалите разноцветни зеленчуци.

Повярвайте ми - това е невероятно вкусно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com