Колко време най-малко се пече кекс, така че винаги да бухва?

3752
Колко време най-малко се пече кекс, така че винаги да бухва?
Снимка: iStock

Как да постигнем перфектния резултат при печенето на кекс? Оказва се, че има няколко основни тайни, които ще ви помогнат да създадете истински кулинарен шедьовър и да превърнете обикновения десерт в истинска гастрономическа находка.

Перфектният кекс: какъв е?

Този сладкиш е познат и обичан от древни времена. Тогава се е смятало, че една торта трябва да има четири основни съставки: мазнина, яйца, брашно, захар.

Всичко се променя с появата на бакпулвера: сега кекса е лек и ефирен. В този сладкиш няма пълнеж, но можете да добавите допълнителни компоненти към тестото, за да направите вкуса и аромата по-приятни. Можете да превърнете кексчето в торта, като го нарежете на кори и ги намажете с крем, или ги изпечете в порционни форми и добавете доза крем.

Основни компоненти на кекса

Както и да експериментирате с рецептата, основните съставки на печенето остават същите: брашно, яйца, мазнина, захар. Резултатът зависи от тяхното качество.

Брашно

За печене е обичайно да се използва пшенично брашно със съдържание на протеин не повече от 10,5%. За да стане кекса пухкав и въздушен, можете да пресеете брашното или да изберете по-прост вариант – смесете брашното с бакпулвера и солта, преди да ги смесите с течните съставки. Този лесен трик ще насити брашното с кислород.

Съвет! Искате да разнообразите вкуса на вашия кекс? Заменете 10-15% от пшеничното брашно с царевично, овесено брашно, елда. Или можете да добавите малко какао без захар: основното е да не прекалявате, в противен случай кекса ще се окаже твърде сух.

Ето как да си приготвите шарения кекс на мама

Мазнина

Именно той придава на печените продукти приятен цвят, прави ги меки, сочни и запазва аромата на подправките.

За да не стане кекса твърде порест и да се задържи пълнежът, трябва да се добавя не повече от 15–25% мазнина от общата маса на тестото. Всеки вид мазнина влияе на печените изделия по свой начин: маслото ще направи десерта вкусен и ароматен, маргаринът ще добави пухкавост, а растителното масло ще добави сочност, правейки трохите зърнести.

За идеален резултат можете да комбинирате масло и растително масло в равни пропорции: ще получите деликатен аромат и приятна текстура.

Захар

При печенето тя е отговорна за сладкия вкус и апетитната коричка. Можете да използвате меласа или пудра захар: първата ще направи тортата по-влажна, докато втората ще се разтвори в тестото много по-бързо.

Алтернатива на захарта е медът, той ще удължи мекотата на сладкиша. Ще ви трябва много малко от него - 3-8% от общата маса на тестото. Когато замените част от пшеничното брашно с безглутеново брашно или какао на прах, също е по-добре да замените захарта със сладък сироп: той ще изглади „бодливото“ усещане, което възниква поради повишеното съдържание на нишесте.

Яйца

В тестото те са отговорни за това да не се рони, а да е ефирно, а също така разтварят захарта и създават пяна. Важно е при добавяне на яйцата към тестото яйцата да са със стайна температура - 20-30 градуса, в противен случай няма да образуват емулсия и сладкишът бързо ще овехти.

Допълнителни компоненти

Подправките са идеални за сладки опции: ванилия, канела, индийско орехче, както и захаросани плодове, сушени плодове, лимонова и портокалова кора, ядки и семена. Можете да експериментирате с парчета плодове, да добавите кафе, какао, сметана.

Съвет! Сухите подправки се добавят не към брашното, а към маслото.

Пухкави палачинки с кисело мляко за закуска

Рецепта за приготвянето на 8-12 порции кекс са ви необходими:

·         230 г брашно

·         175 г захар

·         175 г масло

·         3 яйца

·         ½ ч.л. бакпулвер

·         1 ч.ч. ванилова захар

·         сол на върха на ножа

·         пудра захар за сервиране

·         масло и брашно за приготвяне на формата

Добавки:

·         100–175 г стафиди (сушени боровинки или череши)

·         настъргана кора от 1 лимон или портокал

·         70 г шоколадови капки

·         90 г захаросани лимонови или портокалови корички

·         70–90 г нарязани ядки

Приготвяне:

1.       Извадете яйцата и маслото от хладилника. Нарежете маслото на парчета. Счупете яйцата в купа и разбъркайте с вилица, докато белтъците и жълтъците се слепят. Оваляйте сушени плодове, горски плодове или захаросани плодове в брашно. Смесете брашното със солта и бакпулвера.

2.       Загрейте фурната на 170°C за големи торти или 190°C за порции. Намаслете и набрашнете форма за кекс.

3.       Разбийте маслото на средна скорост за 2-3 минути. Добавете цялата захар и продължете да разбивате 5-7 минути, като постепенно добавяте яйцата.

4.       Когато сместа стане гладка, добавете брашнената смес и разбъркайте на ниска скорост, докато не изчезнат следите от брашното. Разбъркайте добавките.

5.       Изсипете тестото във формата или го наредете между формичките. Използвайте нож или масло, за да начертаете линия надолу по средата на тестото.

6.       Печете големи сладкиши за 40–45 минути, порции за 20–25 минути или докато треска, поставена в центъра на тортата, излезе чиста.

7.       Охладете кекса във формата върху решетка за 10 до 15 минути, след това извадете от формата и охладете напълно върху решетка. Поръсете с пудра захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Не сте яли по-вкусно постно брауни

Вкусен тутманик от тефтера на баба

Дали това е най-вкусната агнешка супа? Пробвайте и кажете!

Тази марината за агнешко ще го направи изключително крехко!

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com