Лятно изкушение: Как да си направим сладолед само за 5 минути

8747
Лятно изкушение: Как да си направим сладолед само за 5 минути
Снимка: iStock

Една от най-любимите и консумирани сладки страни на лятото, които ни разхлаждат, е сладоледът – лакомство с древна история, за което се счита, че се е консумирало още от китайските императори в Древен Китай преди около 5 000 години. Естествено, че онзи сладолед се е различавал от съвременния – смесвали се сняг и лед и се добавяли плодове – най-често нар, лимони или портокали, поръсвал се с мед и вино и се поднасял на императорите като средство за разхлаждане по време на почивката им.

Арабските търговци научили как се прави този древен сладолед от китайците и на свой ред предали рецептата на римляните.  Понякога и някои народи слагали в снега с лед не тропически плодове, а ягоди или дори нектар, но като цяло сладоледът представлявал в онези времена именно това – сняг от планините с плодове.

История на сладоледа в Европа

На Стария континент сладоледът станал популярен едва през 13 век благодарение на разказите за него на Марко Поло – популярен пътешественик.  Рецептите обаче останали дълбоко пазена тайна дори когато през 1676 година в Париж сладкарниците започнали да правят и продават  сладолед за жадните за хлад и наслада парижани.  

Само около век по-късно тайната рецепта била разгадана, а книга със стотици рецепти, свързани със сладоледа, видяла бял свят и стигнала до жадните за студена вкусна наслада за небцето. Англичанинът Томас Мастерс бил изобретателят на първата примитивна машина за сладолед, а Нанси Джонсън записва името си в историята като изобретателя на ръчния фризер. Масовото производство на фризери обаче започва едва около 1850 година. Всяко изобретение подпомагало производството на леденото изкушение и позволявало то да достигне до повече хора, макар официалният рожден ден на лакомството да е назад във времето и преди изобретенията – 10 юни 1786-та – годината, през която сладоледът започнал да се предлага и продавал масово в Америка. На пазара се появява и мелбата, позната като сладолед с бисквити, украса парченца плодове, чиято родина е Италия. В началото на 20 век се появява сладоледът, покрит с шоколад, познат в онези години като кифличката на ескимоса, а днес просто като Ескимо.

От какво се прави сладоледът днес

Днес леденото лятно изкушение съвсем естествено не се прави от сняг и лед, а от мляко, сметана, растителни и животински мазнини, захар, като съдържа и аромати, оцветители, сгъстители и консерванти, за да може да стигне до масата ви. Не звучи по-полезно от снега от планината? Вероятно сте прави, но нищо не ви пречи да си приготвите домашен сладолед. Спокойно, няма да ви караме да търсите планински сняг, но лед със сигурност ще ви трябва. Рецептата, която ще ви предложим, е лесно решение как да си направим сладолед за 5 минути, който е полезен, вкусен и не е пълен с консерванти и оцветители.

Сладоледът от едно време. По-вкусен не сте опитвали!

Как да си направим сладолед за 5 минути – лесна рецепта с малко съставки

За домашен бърз и вкусен сладолед ви трябват само шепа съставки и един елементарен помощник – 2 броя найлонов плик – малък и голям – от онези, които се затварят с пластмасов цип. Необходими са ви още:

  • 1 чаша мляко,
  • 1 супена лъжица захар,
  • 1⁄2 чаена лъжичка ванилия,
  • 1⁄3 чаша лед,
  • сол.

Ако сте ценители на удоволствията винаги може да добавите още съставки – плодове, сок, сиропи, шоколадови пръчици, натрошени бисквитки, ядки и каквото решите, но дори да се ограничите до споменатите съставки този лесен сладолед ще ви изненада с вкусовите си качества. Ето как се приготвя стъпка по стъпка лесно и бързо.

  • Всички съставки – млякото, ванилията и захарта – се разбъркват и поставят в по-малкия плик.
  • Ледът се изсипва в по-големия и към него се добавя солта.
  • Малкият плик се поставя в големия и се клати и разтръсква в продължение на 5 минути.

Готови сте. Интересна техника, нали? Може да добавите любимите си плодове, бисквитки, шоколад и да се насладите на резултата.

Естествено, че може да си направите и по-сложен сладолед, все пак е лято и е сезонът на изкушенията, но той е възможен само ако имате машина, фризер, умения и познания, за него са ви нужни и повече време и съставки, следователно коства повече средства от бюджета ви. Ако обаче бързате и нямате време, то именно рецептата, която ви предложихме, е решението на тревогата ви как да си направим сладолед само за 5 минути, когато дойдат неочаквани гости в разгара на лятото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Дали това е най-вкусната агнешка супа? Пробвайте и кажете!

Тази марината за агнешко ще го направи изключително крехко!

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com