Най-добрите сръбски разядки – отварят страшен апетит

9961
Най-добрите сръбски разядки – отварят страшен апетит
Снимка: iStock

Топенки, стърганки, салати, хапки – богато било разнообразието от предястия, носещи общото име разядки – дума, използвана в новобългарския език през XVIII – XIX век за всички тези вкусотии, приготвяни у нас и поднасяни на трапезата.

Днес приемаме за раздяки основно топенките, като незапознатите с българските кулинарни традиции дори не наричат салатите и хапките разядки, както е било прието някога. Топенките се различават от останалите разядки по това, че се приготвят със сосове с голяма гъстота – лютеница, пасти, пюрета. Популярна топенка, масово консумирана и позната у нас, любим аламинут за редица поколения, е порцията печена севрия в гъст доматен сос. Любопитен факт е, че с добавянето на извара или кисело мляко към салатата тя се превръщала в топенка, докато днес подобни салати са по-познати като млечни, а не като топенки. Независимо от това как ги наричаме българските раздяки са разнообразни, вкусни, подготвят сетивата за предстоящото меню, допълват вкуса и увеличават апетита, така че си заслужава да не ги пропускате, когато планирате ястията за вечеря.

Раздяките не са познати само у нас и ако родните са ви омръзнали и искате да опитате нещо ново и непознато, препоръчваме сръбските разядки, които отварят страшен апетит и ще заситят сетивата ви с богатството си от вкусове.

Още: Тази чеснова разядка е бичът на всеки грип

Най-добрите сръбски разядки

1. Паприка у павлаци

Това интересно и причудливо за нас име носи една от най-популярните сръбски разядки, която може да закупите готова в различни разфасовки в търговската мрежа, но ви препоръчваме да си я приготвите сами, следвайки тази лесна рецепта, тъй като домашният вкус е несравним с този на готовите и пакетирани продукти, а и ще бъдете сигурни, че рецептата е автентична и че ще се насладите на сръбска разядка, приготвена така, както се приготвя в родината ѝ. Тази разядка е предизвикателство за небцето ви, тъй като се приготвя с люти чушки и ако изберете твърде люти такива, консумацията на разядката може да бъде придружена със сълзи. Известно е, че лютото увеличава апетита, поради което Паприка у павлаци заслужено попада сред най-добрите сръбски разядки, които отварят страшен апетит.

Необходими продукти:

Още: Разядки с печени чушки

Общото при разядките е, че те често се приготвят от шепа продукти. В случая са ви нужни само буркан люти чушки, половин килограм сирене и половин заквасена сметана.

Начин на приготвяне:

Разядките обикновено не изискват много време, като изключим хапките, приготвени на фурна или пържени, които обаче днес не наричаме разядка. Необходимо е само да смесите в блендера сиренето и сметаната, след което да добавите лютите чушки и отново да включите уреда. Охладете преди поднасяне. За броени минути имате уникална и вкусна разядка за трапезата, с която ще очаровате всички.

2. Стара сръбска разядка

Още: Разядки с авокадо - липсващото парче от вашата трапеза

Тази разядка няма име, което да е популярно за нас, но самата тя ще ви бъде позната, дори да не сте ходили в Сърбия или поръчвали сръбски ястия, защото прилича на кьопоолуто, което приготвяме у нас. За да ѝ се насладите, са ви нужни:

  • 1 патладжан,
  • 3 чушки,
  • сок от лимон,
  • скилидка чесън,
  • подправки – олио или зехтин, черен пипер, магданоз.

Начин на приготвяне:

Патладжаните и чушките се изпичат, изчакват се да изстинат, след което се обелват внимателно, премахват се семките на чушките и заедно с патладжаните се мачкат на пюре, към което се добавят подправките и всичко се залива с лимоновия сок. Чесънът в рецептата гъделичка сетивата ви и увеличава апетита, така че заслужено попада в списъка ни с най-добрите сръбски разядки, които се грижат за апетита на масата.

3. Урнебес

Изключително подходяща за ракията, която е национално питие у нас, тази сръбска раздяка със сигурност ще се превърне в една от любимите на българите на масата вечер с аперитива. Тайната ѝ, свързана с увеличаване на апетита, също се крие в лютите чушлета, без които не може рецептата. Други съставки, които са ви нужни, са:

  • половин килограм сирене, като в оригиналните и стари сръбски рецепти то е овче, но спокойно може да използвате и краве, ако това, което е по оригиналните записки, не ви допада,
  • 2 супени лъжици каймак, но от домашно кисело мляко или крема сирене,
  • 10-тина печени чушки,
  • 3-4 жълтъка от твърдо сварени яйца,
  • 3-4 люти чушки, печени,
  • 5-6 скилидки чесън,
  • подправки – олио, сол, черен пипер.

Приготвянето е лесно – намачкват се сиренето с каймака и жълтъците и към тях се добавят ситно нарязаните печени чушки, люти чушки, чесън и подправки, като всичко се обърква, за да се разпределят равномерно съставките. Подправете и поднесете това изкушение за сетивата, заслужено намерило място сред най-добрите сръбски разядки, които отварят страшен апетит.

Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

С това смути ще елиминирате пролетната умора

Тези зеленчукови мъфини са хит в мрежата

Много вкусно диетично брауни

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

С това смути ще елиминирате пролетната умора
С това смути ще елиминирате пролетната умора

Пролетта безспорно е един от най-красивите сезони, но когато говорим за физическото си здраве, нещата далеч не са толкова розови. Организмът...