Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Празничен кекс с плодове, ядки и бренди

26 декември 2021, 17:40 часа

Времето, което ще ви е необходимо, за да приготвите този прекрасен, богат празничен кекс, е около 4 часа. Готовият продукт ще стигне за 10 порции.

Необходими са ви следните продукти, които трябва да подготвите предварително:

450 г коктейлни захаросани черешки

300 г стафиди султана

250 г брашно + 4 с.л.

225 захаросани плодови корички

175 г фурми, нарязани и без костилки

150 г сушен касис

125 г бадеми, нарязани

120 мл бренди

½ ч.л. сода

½ ч.л. сол

1 ч.л. карамфил на прах

1 ч.л. бахар на прах

1 ч.л. канела на прах

½ ч.л. сол

225 г масло

450 г тъмна кафява захар

6 яйца

175 мл меласа

175 мл ябълков сок

А ето как протича самото приготвяне:

В средно голяма купичка смесете черешите, касиса, цитрусовите корички, бадемите и фурмите. Добавете брендито, а след това разбъркайте и поставете в хладилник за 2 часа или за цялата нощ. След това към накиснатите ядки и плодове прибавете 4 супени лъжици брашно. После разбъркайте отново.

Загрейте фурната до 140 градуса. Намажете кръгла форма за кекс с мазнина и след това я поръсете с брашно. Може също така да покриете и с хартия за печене. В малка купа размесете 250 г брашно със содата, бахара, канелата, карамфила и солта. Разбъркайте, а след това вече може да оставите купата настрана.

В голяма купа разбийте добре маслото, докато се получи пухкава консистенция. Внимателно добавете към разбитото вече масло кафявата захар и яйцата. Важно е да ги прибавяте едно по едно. Разбивайте в продължение на няколко минути. Добавете ябълковия сос и меласата. Разбъркайте в продължение на още няколко минути. След това прибавете сухите съставки на няколко порции, като след поставянето на всяка от тях разбивате. Накрая прибавете плодовата смес и разбъркайте с лъжица. Излейте тестото в предварително подготвената форма.

Печете в продължение на около 3 часа на слаба фурна. Желателно е за пълна готовност да проверявате и с помощта на клечка – когато я извадите напълно суха, значи сладкишът вече е опечен. Тогава озвадете кекса и го оставете да се охлади. След като е изстинал напълно го извадете от формата. Може да декорирате по желание.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес