С домашен шампоан от ябълков оцет ще спестите куп пари

21669
С домашен шампоан от ябълков оцет ще спестите куп пари
Снимка: iStock

Много от химическите шампоани, използвани масово в съвременната козметика, при продължителна употреба увреждат структурата на космените фоликули и скъсяват живота на косата. Нарушават се нормалният й растеж и естественият й блясък и здравина, а при наличието на някои по-агресивни химически съставки (напр парабени) може да се стигне до зачервяване на скалпа и кожна алергична реакция.

Увреденият епидермис (горен слой на кожата) създава предпоставки за развитието на мицелите на пърхота – една особено упорита гъбична инфекция. Мнозина се чудят защо въпреки употребата на специализирани скъпи шампоани против пърхот, проблемът упорито продължава да тормози тяхната коса.

Положението се влошава от факта, че много от химикалите в състава на измиващите продукти провокират свръхпроизводството на себум и излишна мазнина от мастните жлези в скалпа. Това води до прекалено омазняване на покритата с пърхот коса, което пък ни принуждава да я мием все по-често и по-често. В резултат от този затворен кръг се постига изсушаване и допълнително увреждане както на скалпа, така и на самите космени фоликули.

Аз самата съм минала по този тежък път и съм сменила стотици шампоани – както евтини продукти от кварталната бакалия, така и в скъпите биокозметични изделия с медицинско предназначение, предписвани от дерматолози. Накрая намерих едно необичайно, ала ефективно решение на затрудненията си – ябълковия оцет.

Моите резултати от едногодишна употреба на оцета като измивно средство са следните:

-        оцетът има прекрасни измиващи свойства, като така реално почиства по-добре от много марки шампоани

-        той балансира pH-то на косата и скалпа, като така елиминира влиянието на всички неблагоприятни външни фактори – вредните влияния на климатика, агресивната измиваща козметика, сезонните промени, замърсяването на въздуха в градски условия

-        изненадващо евтин и достъпен продукт

-        има невероятната способност да запазва влагата в кожата на скалпа и да поддържа хидратацията на космените фоликули за продължителен период от време

-        има антибактериални и противогъбични свойства, които в крайна сметка ми помогнаха да се отърва от сърбежа, сухотата и упорития пърхот на скалпа.

-        оцетът стимулира растежа на косата и регулира секрецията на себум, така че мазната коса, есенния косопад и други не особено красиви явления постепенно изчезват, а косата остава гладка и мека като коприна.

  Миризмата на оцета  всъщност се разнася доста бързо и отшумява скоро след измиването с него. Преминаването изцяло на ябълков оцет – стъпката, която реши всичките проблеми с косата ми наведнъж – носи много повече ползи, отколкото изглежда на пръв поглед.

Ето как превръщам обикновения ябълков оцет в свръхефективно измиващо средство:

1.                 Смесвам 2 лъжици сода за хляб (позната още като сода бикарбонат) с половин литър вода. Смесвам ги добре и ги изсипвам върху мократа си коса. Отмивам ги с масажни движения върху скалпа.

2.                 Смесвам ябълков оцет с топла вода в отношение едно към едно.

3.                 Измивам косата си със сместа и после изплаквам. В началото оставях сместа 2-3 минути върху косата си, за да мога да подсиля положителния ефект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

От тефтера на баба: Пирожки с извара

Не сте яли по-вкусен огретен

Много лесна и бърза пролетна манджичка

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com