С този десерт за Коледа ще зарадвате цялото семейство

5637
С този десерт за Коледа ще зарадвате цялото семейство
Снимка: iStock

Предстоящите светли празници с много почивни дни, скъпи гости и цялото семейство, събрало се в дома ви, са подходящ момент да запретнете ръкави и поднесете на любимите хора уникален десерт за Коледа – нещо различно, нетипично, нова рецепта, която не сте изпробвали.

Тиквеникът, баниците са традиционни вкусотии, които присъстват на празничната трапеза, не се отказвайте от тях, за да съхраните корените и традициите, но отделете време в кухнята и за ново сладко изкушение, традиционно за други култури и страни, но достатъчно вкусно, за да го превърнете и във вашата семейна вкусна традиция за Коледа.

Нали знаете, че някои семейства имат своя рецепта, семейна, предаваща се от поколение на поколение за този сладък десерт за Коледа. Защо не бъдете именно от тях? Предлагаме ви кулинарно пътешествие до Великобритания, където ни посрещат със сладък коледен пудинг от сушени плодове – вкусно, полезно и подходящо изкушение за всеки от семейството.

Коледен пудинг – опитайте този десерт за Коледа

Историята на този десерт за Коледа произхожда от средновековна Англия, като в първите, достигнали до нас рецепти, се използват като съставки сушени плодове, брашно, яйца и подправки, мляко или вино. С времето рецептите стават все по-засукани, пудингът все по-сложен, но и по-вкусен, а накрая и традиционен за Коледа. Елиза Актън е първата авторка на рецепти, която написва и първата рецепта за подобен пудинг, наречен „Коледен пудинг“ през 1845 година.

И макар рецептите да са се променяли през годините, онова, което пазело духа на коледния пудинг, били сладките подправки, придаващи неустоимия му аромат – сок от цитрусови плодове, бренди, тъмни бири, сладък ароматен алкохол – всички те правят от коледния пудинг насладата за сетивата, която познаваме. Някои рецепти изискват заливане с алкохол, преди да бъде поднесен пудингът, приготвен много по-рано и оставен да зрее.

Шоколадов пудинг с чия - здравословен десерт, който да опитаме

Приготвянето на пудинга дни по-рано всъщност е огромно улеснение за домакинята, която не трябва да се занимава с десерта в деня на празника и така си спестява време за приготвяне на основните ястия. Пудингът се оказва много подходящ десерт за празника и защото не изисква приготвяне на фурна, каквато липсвала до късни времена в множество по-бедни семейства по света.

Защо наричаме този пудинг Коледен?

Не е случайно, че този ароматен пудинг се нарича Коледен и се поднася именно на празника. Това е лесно за разбиране, ако сте чували за стария обичай в средновековна Англия, според който пудингът се прави на 25-ата неделя след Троица и се приготвя с 13 съставки, които да представляват Христос и 12-те апостоли. През 1714 г. Джордж I от Великобритания превръща пудинга в традиция за Коледа с желанието си да бъде сервиран като част от неговия кралски празник на първата му Коледа в Англия. Така остава известен в историята като краля на пудинга.  

Рецептите след него и превръщането на пудинга в традиционен десерт обаче се различават много една от друга – от пудинг със сливи през такъв с месо до ароматно вълшебство със захаросани лимони, индийско орехче, яйца, стафиди и бренди. Можем да ви разказваме до безкрай за историята на пудинга, но нека оставим време и за готвене, така че рецептата е през вас, изпробвайте я.

Пудинг – десерт за Коледа, който да опитате – рецепта

Необходими продукти за коледния пудинг:

  • килограм стафиди,
  • кафена чаша брашно,
  • 100 гр. галета, мека
  • шепа бадеми,
  • 2 ябълки,
  • 200 гр. захаросани кори,
  • 1 индийско орехче,
  • 3 яйца,
  • 100 гр.захар,
  • няколко лъжици коняк или бренди,
  • пакет масло.

Плодов ПУДИНГ за силен имунитет

За ароматното вълшебство, с което ще полеете пудинга, ще ви трябват още:

  • няколко лъжици спиртно питие, което може и да не е сладко, ракията ще ви свърши идеална работа за целта, но ако изберете сладко питие, нека е коняк,
  • пакет несолено масло,
  • малко настърган джинджифил,
  • кората на един портокал,
  • 4 лъжици пудра захар.

Ако съдим по броя и богатството на съставките, то приготвянето няма да е нито кратко, нито лесно, но си заслужава, а и ако следвате стъпките, със сигурност ще успеете да се справите и да зарадвате семейството си с този вкусен десерт за Коледа.

1.       Смесете в подходящ голям съд ябълките, бадемите, захаросаните корички, индийското орехче, стафидите, брашното, галетата, захарта, яйцата и 2 с. л. коняк.

2.       Настържете малко от маслото, разбъркайте, после пак настържете и бъркайте, докато настържете цялото количество, което е по рецепта.

3.       Намаслете две купи, покрийте дъното с хартия за печене с кръгла форма. Опаковайте в сместа за пудинг. 

4.       Варете пудинга цели 8 часа, извадете го от формичките и го оставете да изстине. Съхранявайте в хладилник, увит в чиста хартия за печене или фолио до Коледа.

5.       За да приготвите глазурата, смесете маслото с портокалова кора и пудра захар. Добавете коняка и джинджифила. Разбийте добре и приберете в хладилник, за да стегне. Може да съхранявате цяла седмица до Коледа.

Поднесете с усмивка и увереност, че имате своя нова семейна традиция за Коледа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Най-вкусните панирани тиквички на фурна се приготвят така

Доматен чийзкейк с овче сирене и самардала по рецепта на шеф Виктор Ангелов

С това смути ще елиминирате пролетната умора

Тези зеленчукови мъфини са хит в мрежата

Много вкусно диетично брауни

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com