Само със стар хляб може да приготвите най-вкусната баница

18554
Само със стар хляб може да приготвите най-вкусната баница
Снимка: iStock/Guliver

Обещали сте на семейството да приготвите вкусно домашно угощение, различно от всичко вкусено? Или сте запретнали ръкави да направите вкусна баница, но се оказва, че корите са свършили? Или просто намирате за грешно за изхвърлите стария хляб на фона на толкова много гладуващи по света? Каквато и да е причината да се заемете със задачата, ще ви помогнете да се справите максимално успешно с нея и да зарадвате и изненадате всички, като само със стар хляб приготвите баница.

Рецептата, която ви предлагаме, е не само икономична, пести време и средства, но и ви помага да оползотворявате продуктите по-пълноценно, без да изхвърляте, което е ценно предимство в период на финансова криза, несигурност на доходите и инфлация. А и все пак хлябът е свещен за трапезата ни и старите хора казват, че е грешно да се изхвърля хляб. Ако ви е омръзнало да го превръщате в сухари или галета, за да се изконсумира, пробвайте със стар хляб баница как се прави и ще си оближете пръстите.

Със стар хляб – баница – вижте рецептата и нужните продукти

Наричат баницата със стар хляб мързелива, защото не се налага да точите кори или дори да купувате такива и да ги нареждате в тавичката. Ако имате един стар хляб – около 14 филийки, ви трябват още:

  • 6 яйца,
  • 400 гр. сирене,
  • 2 кофички кисело мляко, най-добре с добра масленост, а не нискомаслено или обезмаслено,
  • 200 гр. кашкавал,
  • лъжичка олио или масло за намазняване на тавичката, за да не залепне баницата.

Тайните на градинарите при засяване на чесън в домашната градина

Разбира се, че може да удвоите пропорциите, ако имате 2 стари хляба, но си пригответе и две тавички. Може да я разделите и на 2, ако са ви останали само 7-8 стари филийки. Обичащите баницата си с много сирене, спокойно могат да увеличат количеството на този продукт, но като цяло спазвайте останалите количества от продуктите спрямо броя стари филии хляб, които искате да оползотворите.

Със стар хляб – баница – вижте как се приготвя стъпка по стъпка за 5 минути

Преди да започнете да приготвяте своята баница със стар хляб, уверете се, че филийките не са прекалено дебели или тънки. Фабрично нарязаните с дебелина около пръст са идеални. Приготвянето е изключително лесно и бързо, толкова бързо, че спокойно може да я забъркате по време на рекламите на филма ви, а фурната следва да включите, преди да запретнете ръкави, за да загрее, ще ви трябва само след 5 минутки. Ако се колебаете за градусите – 200 са идеални.

Картофени кюфтета с тиквички изпечени на фурна

За да приготвите със стар хляб баница, разбъркайте яйцата леко, добавете киселото мляко и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Прибавете сиренето, което може да натрошите направо с ръцете си. Настържете кашкавала и прибавете около 2/3 от него в сместа. Другият запазете, за да поръсите баницата, преди да я извадите от фурната. Така апетитно образува златиста коричка и се разтича, че няма да имате търпение да я вкусите и ще си отчупите направо от горещата тавичка.

Сега е време да намазните тавичката и да наредите филийки на дъното ѝ. Наръсете ги със сместа и отново наредете филийки стар хляб. Повтаряте, докато свършат филийките, като най-отгоре трябва да е не хлябът, а сместа. Печете на 200 градуса за около 30-40 минути и 3-4 минутки, преди да я извадите от фурната, наръсвате с останалия кашкавал. Това е всичко – може да си догледате филма щастлива, че сте приготвили вкусна домашна храна за семейството за 10 минутки и сте спестила от семейния бюджет.

Да ви е вкусно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com