Тайната на перфектните пържоли на тиган

92313
Тайната на перфектните пържоли на тиган
Снимка: iStock/Guliver

За да приготвите вкусна и сочна пържола, са ви необходими две неща - добро месо и познаване на нюансите в коричката на този специалитет.

Приготвянето на перфектните пържоли не е толкова трудно, просто трябва да знаете някои тънкости и да следвате определени правила. Те касаят не само самия процес на готвене, но и правилния избор на месо. Всеки готвач ще потвърди, че правилният избор на месо е залог за 80% от успеха.

Как да изберем месо за пържола?

За да приготвите сочни пържоли, месото трябва да отлежи. Когато купувате месо от супермаркет, не гледайте датата на опаковането, а датата на клане на животното (тя трябва да е посочена). Месото трябва да е отлежало поне 1 денонощие. Разбира се в случая, говорим за парчета месо във вакуумна опаковка.

Тънкости при приготвяне на пържолите:

1. Пържолата не трябва да е по-тънка от 2,5 см. Ако приготвяте пържоли от филе, нарежете го на парчета с дебелина най-малко 5 см. Преди да изпържите пържолата, оставете месото да престои на стайна температура 1-2 часа. Това ще ви улесни много в контролиране на процеса и степента на печене.

2. Използвайте чугунен оребрен грил тиган, който е необходимо да нагреете предварително, докато се появи лека мъгла.

3. Не добавяйте масло в тигана, за да избегнете задимяване.

4. Повърхността на пържолите трябва да е идеално суха. Използвайте хартиени кърпи, за да изсушите месото. В никакъв случай не мийте пържолите под течаща вода.

5. Точно преди да поставите пържолите в тигана, подправете ги със сол и черен пипер от двете страни и след това започнете да пържите.

Тайната за най-сочните и вкусни свински пържоли (УНИКАЛНА РЕЦЕПТА)

Рецептата е много лесна и се приготвя изключително бързо. Такова ястие е подходящо както за ежедневната трапеза, така и за посрещане на...

6. Не поставяйте повече от две пържоли в един тиган, в противен случай температурата вътре в тигана ще спадне рязко и месото ще започне да се задушава в собствения си сок, вместо да се запържва.

7. Запържете пържолите за 1,5-2,5 минути от всяка страна. Ако искате да придобият приятен загар, запържете ги 1,5 минути в грил тиган, след това ги завъртете по посока на часовниковата стрелка на 90 градуса. Запържете още 30-45 секунди и след това ги обърнете на другата страна. 8.Използвайте щипки за обръщането на пържолите. Никога не го правете с вилица, за да не изтече сокът им.

9. Преди да обърнете пържолата на другата страна, уверете се, че е достигнала готовност от едната страна. Ако месото не се отлепва от тигана, това означава, че е необходимо да изчакате още. 

10. Когато пържолите се изпържат от двете страни, поставете ги в съд за печене, покрийте го с фолио и го поставете във фурна, загрята до 190 градуса за 10-12 минути (за филе с дебелина 5 см) или за 7-8 минути (за по-тънките пържоли).

Ако искате да придобият по-изразен загар на коричката, съответно ги оставете във фурната за 15 и 10 минути. След това ги извадете и без да махате фолиото ги оставете да "си починат" за минута, след което може да ги сервирате. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com