Тези кюфтета от червено цвекло са любими не само на веганите

1521
Тези кюфтета от червено цвекло са любими не само на веганите
Снимка: iStock

Черният дроб е храмът на тялото ни, чистилището, мястото, където всички приети чрез храна, медикаменти, вредни навици, пълни чашки с огнена течност токсини, както и продуктите, резултат от естествените обменни процеси в тялото, се пречистват.

Грижата за черния дроб е грижа за цялостното здраве, а чернодробните заболявания са сред най-сериозните, като част от тях са нелечими, а други, оставени без диагностика и лечение, могат да причинят сериозни увреждания на дроба и в крайна сметка да доведат до усложнено общо здравословно състояние и до редица опасни последствия. Притеснените за здравето на черния си дроб се вълнуват какво най-сериозно пречи на нормалното му функциониране и го уврежда.

В дългия списък сред алкохола, лекарствата и цигарите стоят и множество храни и продукти – захарта, солта, бързото хранене с мазна и богата на въглехидрати храна, преработените храни, храните с консерванти и оцветители, протеините, червеното месо. Така скарата, която е традиционна за страната ни и която обожаваме и честичко приготвяме за празниците, може да се окаже опасна за здравето.

Ако заменим кюфтетата от кайма, богати на протеини и мазнини, консерванти, сланина и червено месо, което не ги прави най-подходящата храна за черния дроб, със зеленчукови кюфтета от червено цвекло не само ще подпомогнем здравето на черния дроб и предпазването му, но и ще участваме активно чрез менюто на масата в детоксикацията му. Остава само да се научим как да приготвяме кюфтета от червено цвекло, какви съставки са ни нужни и какви са ползите от консумацията им.

Като в ресторант: Най-добрият начин за приготвяне на цвекло

Кюфтета от червено цвекло – приятелят на черния ви дроб на масата

Кюфтетата от червено цвекло са колкото вкусни, свежи и ароматни, нетрадиционни и изненада за небцето, толкова и полезни за здравето. Червеното цвекло е известно не само с пречистващите си свойства по отношение на черния дроб, то съдейства и за:

  • подобряване на сърдечно-съдовото здраве,
  • понижаване на кръвното налягане при хипертониците,
  • облекчаване на проблемите с храносмилателната система и червата, тъй като е богато на фибри,
  • доставяне на щедри дози витамини и минерали на тялото,
  • допълнение към диета на дамите след менопауза,
  • облекчаване на симптомите на Синдром на Рейно и други автоимунни и възпалителни заболявания като ревматоиден артрит. 

Червеното цвекло е сред малкото зеленчуци, чиито витамини и минерали не се губят по време на топлинна обработка, като така червеното цвекло се превръща в подходящ еликсир за здраве, който може да се консумира не само под формата на сок или салата, но да се използва и за множество вкусни ястия и скара, сред които са именно любимите на мнозина кюфтета от червено цвекло.

Атрактивните кюфтета от червено цвекло не съдържат излишни вредни мазнини, не изобилстват от въглехидрати, в тях няма да откриете бялата отрова – захарта, другият враг на черния дроб – солта може да я добавите пестеливо, за разлика от кюфтетата от кайма, където солта обикновено вече е добавена заедно с много излишни за тялото консерванти, оцветители, подобрители, които вредят на здравето. Научете се да ги приготвяте, за да поднасяте на семейството си храна, която е едновременно изключително вкусна и полезна.

Тази супа от червено цвекло е хем здравословна, хем много вкусна

Кюфтета от червено цвекло – необходими съставки

Вкусните кюфтета от червено цвекло ще внесат цвят и настроение в чинията и на масата с огнените си багри, но в тях ще откриете и ползи за здравето. За да поднесете на трапезата тази вкусна и полезна храна, ще са ви нужни:

  • 300 гр. червено цвекло,
  • малко над половин килограм тиквички – друг полезен зеленчук, чиято консумация горещо се препоръчва от специалистите по хранене,
  • 2 яйца,
  • 2 супени лъжици джинджифил, подкрепящ имунната система,
  • по 6 супени лъжици овесени ядки и галета,
  • подправки – сминдух, магданоз, копър, мащерка, малко сол – на вкус, но не прекалявайте.

Кюфтета от червено цвекло – начин на приготвяне

За да приготвите лесно и бързо кюфтета от червено цвекло, без да допускате грешки, следвайте тези стъпки:

1.       Докато рендосате обелените и почистени тиквички и ги изчаквате да се оцедят от сока, сварете цвеклото, като предварително го обелите, и го оставете да изстине.

2.       Цвеклото и тиквичките се смесват с всички останали съставки, като накрая се слагат и подправките. Сместа трябва да е гъста, за да може да оформите от нея кюфтенца. Не успявате? Добавете още галета, тя сгъстява.

3.       Може да пържите, но в тиган, който не изисква мазнина, или да приготвите тези кюфтета от червено цвекло във фурната.

Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Ето как да си приготвите вкусни патладжани с доматен СОС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com