Тези кюфтета от коприва няма да оставят и месоядните безразлични

3024
Тези кюфтета от коприва няма да оставят и месоядните безразлични
Снимка: iStock/Guliver

Скара с бира е вкусна класика за топлите пролетни дни и горещите летни вечери, но не е единственото удоволствие, свързано с думата „кюфте“, което може да си доставите. Обикновено кюфте наричаме апетитното кулинарно бижу, приготвено от кайма – най-често смес, но кюфтетата могат да изненадат сетивата ви с неочаквани съставки и вкусове. Да не забравяме, че и картофените кюфтета, които не съдържат месо, също се наричат така.

Популярността на кюфтетата, приготвени от зеленчуци, нараства, като до масово известните, традиционни картофени кюфтета се нареждат тези от цвекло и кюфтетата от коприва, които не само ще оставят трайна следа върху небцето ви, но ще доставят и ползи за здравето ви.

Кюфтетата от коприва са добър избор за вегани, вегетарианци и дори за онези, които обожават месо, защото великолепните им вкусови качества, съчетани с ползите за здравето от консумацията на коприва, ги правят естествен избор и за онези, които не сядат на трапезата без „нещо, расло върху кокал“, както се изразяват. Кюфтетата от коприва променят този факт с лекота и доказват дори на господата, че зеленчуците могат да бъдат и вкусни, и засищащи, и обещаващ край на деня, споделен с приятели и питие в ръка, а кюфтетата от коприва са достойни заместници на тези от кайма. Ако по някаква причина следва да не консумирате месо – диета за определен здравословен проблем, пости и прочие, опитайте тези кюфтета от коприва, които няма да ви оставят безразлични и със сигурност ще се превърнат в част от менюто ви.

Много ПОЛЕЗНА рецепта: Супа от коприва със застройка

Защо да хапвате кюфтета от коприва?

Първият и естествен отговор е, че са вкусни, а втората причина е ползата за здравето, която се дължи на копривата. Най-важните ползи от консумацията на огнената коприва, която като защитна реакция пари при докосване в сурово състояние, са:

  • Копривата е удивително растение с доказани противовъзпалителни, антиоксидантни, аналгетични, антиинфекциозни и противоязвени свойства, подпомагащо профилактиката и лечението на редица здравословни проблеми. Копривата естествено не е лекарство и не замества лекарска консултация, но приемът може да облекчи оплакванията и да помогне на специалиста по здравни грижи в лечението.
  • Копривата се използва за подпомагане на лечението на доброкачествена хиперплазия на простатата, артрит, ревматизъм и алергичен ринит.
  • Богата на витамини, минерали, антиоксиданти, копривата е храна за здраве.
  • Копривата е сочена и като растение, консумацията на което подобрява сърдечно-съдовото здраве и е вкусен начин за профилактика на заболявания на сърцето и съдовете.
  • Копривата съдържа желязо, което я прави ценна при малокръвие.
  • В 100 гр. коприва се съдържа 70% от необходимата  дневна доза витамин А, както и цели 400% от дневната доза витамин К. Страдащите от дефицит на тези витамини ще оценят този факт.
  • Копривата подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт, стимулира имунната система, предпазва от образуване на камъни в бъбреците, диабет и рак на простатата.
  • Известно е, че копривата подобрява състоянието и здравината на костите, което я прави храна, полезна за дамите в менопауза.

Полезно и вкусно: СУПА от коприва - Класическа рецепта

Кюфтета от коприва – опитайте тази рецепта

 Има различни рецепти за кюфтета от коприва, но ние най-много харесахме тази заради сиренето в кюфтенцата, което им придава още по-богат характер, вкус, аромат, а и ползи за здравето. Спряхме се на тази рецепта и защото съдържа само 4 съставки и подправки, а и се приготвя лесно. За да се насладите на вкусотията, наречена кюфтета от коприва, са ви нужни само:

  • половин килограм коприва – почистена, измита,
  • 200 гр. сирене, натрошено,
  • 1 яйце,
  • чаена лъжичка брашно,
  • подправки – олио,  сол, черен пипер.

Кюфтета от коприва – как да ги приготвите

Приготвянето на тези кюфтета от коприва е толкова лесно и бързо, че ще се справите, дори да сте начинаещи в кухнята. Съставките се объркват заедно, става много бързо. Вижте стъпките, лесни за следване, и се насладете на най-лесните кюфтета от коприва.

  • Копривата, която сте измили, се попарва, така тя вече няма да пари ръцете ви и ще може да я нарежете на ситно, както е нужно за рецептата.
  • Смесете копривата със сиренето, яйцето, брашното и подправките и разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.
  • Оформете кюфтенца от сместа и ги изпържете на тиган в нагорещено олио от двете страни.
  • Сервирайте горещи или напълно студени – от хладилника заедно с кисело мляко.

Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Ето как се готви най-вкусната агнешка чорба за Великден

Постни сладки за Великден – много ще ви харесат

Печено свинско за Великден. Подготовката му отнема само 15 минути

Бабините козуначени курабии за 20 минути

Дроб сарма за Великден БЕЗ заливка. Тази рецепта е върхът!

Най-вкусната постна разядка

Страхотна великденска яйчена салата

Тази рецепта е един от фаворитите за най-вкусна агнешка супа

От тефтера на баба: Пирожки с извара

Не сте яли по-вкусен огретен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com