Това са най-добрите подправки за кисело зеле с месо - подчертават уникално вкуса!

97744
Това са най-добрите подправки за кисело зеле с месо - подчертават уникално вкуса!
Снимка: iStock

Свинско с кисело зеле е традиционно и винаги актуално българско ястие през зимата. Народът ни отдавна е оценил интуитивно ползите за здравето от консервираното по този начин зеле, което е мощен натурален пробиотик.

Ето една нашенска традиционна рецепта за свинско с кисело зеле, овкусена и със съответните подправки, които се съчетават в неповторима комбинация от аромати и вкусове.

Съставки: кисела зелка – 1.5 кг, 1 кг свинско месо, наденица (желателно домашна), мазнина по избор: зехтин, свинска мас или олио, 0.5 кг варен боб, червен пипер, чер пипер, кимион, кориандър, звездовиден анасон, лют червен пипер, бахар, дафинов лист.

Нарязвате киселото зеле в тепсия или керамичен гювеч. Счуквате подправките в хаванче, сипвате ги при зелето и разбърквате. Добавяте избраната от вас мазнина и старателно смесвате всичко.

Разберете защо киселото зеле хваща бяла риза – добавете това и забравете за проблема

Загрявате фурната на 200 градуса, слагате тепсията (гювеча) и печете, докато зелето остане на мазнина. Половин час преди да е готово (преценява се на око), добавяте варения боб и 1 чаша вода.

Междувременно, докато зелето се пече, изпичате на скара свинското и наденицата. В чинията за една порция сервирате парче свинско и парче наденица, покрити със смес от кисело зеле и боб – така се комбинират всички възможни вкусове, заложени още в началото на рецептата.

А ето и няколко рецепти от световната кухня за кисело зеле с мръвки и подправки. Както и при нас, киселото зеле се използва в качеството на гарнитура към свинското.

Кисело червено зеле

В българската кухня за кисело зеле се подбират само бели зелки – но това, разбира се, съвсем не е задължително. Може да си го приготвите и с червени (лилави) зелки. След изваждането му от бидона киселото червено зеле се сготвя така, както и бялото - единствената разлика е, че се използва в неговия цветен вариант, който някъде даже е предпочитан, като при подправките се набляга на звезден анасон и настъргани лимонови кори.

Кой трябва и кой НЕ трябва да пие саламура от кисело зеле

Кисело зеле с кимион

Готовото ферментирало зеле вече само по себе си е добър пробиотик - но семената от кимион помагат още повече за доброто храносмилане и качественото усвояване на неговите ценни хранителние вещества.

Кисело зеле с розов пипер

У нас розовият пипер не е кой знае колко популярен, но той е още една подправка, пълна с витамини! В допълнение, вкусът му е много фин, мек и извънредно приятен. Тук той влиза в действие, за да направи киселото зеле по-питателно и вкусно.

Кисело зеле с копър, джинджифил и кимион

Копърът, кимионът и джинджифилът влизат в една изключително вкусна комбинация, за да направят киселото зеле още по-екзотично и пикантно. При готвенето може да добавите малко кафява захар, за да спазите принципа на китайската кухня „привличането на противоположностите поражда нов вкус“ - в случая в ролята на противоположности влизат сладостта на захарта и лютивината на джинджифила.

11 ползи от киселото зеле - за някои от тях дори не предполагате

Кисело зеле с джинджифил и моркови

Тази рецепта идва от азиатската кухня. Киселото зеле става много по-интересно с добавка на джинджифил и моркови. Най-практичният съвет, който може да се даде тук, е да използвате ренде, за да настържете зелето, морковите и джинджифила много ситно.

Кисело зеле със сок от зелена ябълка

Сокът от зелена ябълка в тази рецепта ще трябва да бъде включен още в началото при слагането на туршията - сокът от този плод е неразделна част от процеса на ферментиране на зелето.

Кисело зеле със сух кокос, лимон и оцет

Киселото зеле е великолепно средство за реактивиране, възстановяване и стабилизиране на чревната флора. В тази рецепта се използват сравнително много съставки: зеле, оцет, сол, сух кокос, чесън и лимон.

Така ще разширите своя кулинарен хоризонт и ще се насладите на супер вкусни ястия!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Дали това е най-добрата рецепта за козунак – пробвайте и кажете!

Коя е най-подходящата плънка за козунак?

Тази пълнена агнешка плешка става и за Великден, и за Гергьовден

Кои са традиционните десерти за Гергьовден?

Пълнена агнешка плешка за Великден - най-вкусната рецепта

Неустоими козуначени кифлички

От тефтера на баба: Крехко агнешко на фурна

Стъпка по стъпка: Перфектните поширани яйца

Какви подправки задължително се слагат на агнешката супа

Каква трябва да е марината за агнешките котлети, за да се топят в устата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com