Уникален крем карамел в микровълнова – страшно изкушение

10662
Уникален крем карамел в микровълнова – страшно изкушение
Снимка: iStock

Макар повечето домакини да са информирани за възможностите за приготвяне на ястия направо в микровълновата фурна, обикновено се ограничават до употребата ѝ като средство за бързо размразяване на храни или претопляне на ястия, с което се губят много възможности да се потопим в сладката наслада на дребните изкушения, готови за минути в микровълновата – десертите.

Ако някога сте приготвяли прословутият кекс в чаша на микровълнова фурна, разбирате чудесно за какво говорим – бързи, лесни, изкусително вкусни десерти, които се приготвят за времето на рекламите по средата на филма ви, но са толкова вкусни, че спокойно минават за десерт, поръчан от скъп ресторант. Подобен десерт, който ще смая всички, събрали се около масата, е крем карамел в микровълнова – изкушение за сетивата, което задължително да опиташ още сега.

Крем карамел в микровълнова фурна

Крем карамелът, наричан още карамелен пудинг, е традиционен десерт, сервиран традиционно в европейските ресторанти, както и познат по целия свят, макар да се наблюдават различия в начина на приготвяне, поднасяне и в съставките между отделните държави – във Виетнам например десертът се полива с кафе, в Латинска Америка добавят кокосово мляко, в Куба крем карамелът се поднася с топка сладолед, а в Мексико в рецептата присъства и крема сирене.

Ако сте фенове на вкусния десерт и сте го приготвяли на водна баня във фурната, вероятно бихте го определили като трудоемък и времеемък десерт. Крем карамелът обаче може да се приготви бързо и лесно, без да коства усилия и без да краде от времето ви за пилатес, йога или просто четене на любимата книга, ако смените фурната с микровълнова печка. Приготвянето на крем карамел в микровълнова фурна е не само лесно и бързо решение за вкусен десерт, но и минимизира риска от грешки в рецептата.

Пухкав морковен кекс с шоколадова глазура

Следвайки точно рецептата за крем карамел в микровълнова стъпка по стъпка, не само ще се насладите на възможността бързо – за минути – да сте готови с десерта и да се отдадете на любимото забавление, но и ще добиете увереност в приготвянето на сладки изкушения, защото ще се уверите, че сладкарството може и да бъде лесно.

Крем карамел в микровълнова фурна – необходими съставки

Съставките са за 4 порции. Ако са ви необходими повече, може да удвоите, утроите и т.н. съставките, за да получите нужния ви брой порции. За карамела са ви нужни:

  • 4 супени лъжици  захар или по 1 супена лъжица на порция,
  • 4 чаени лъжички вода или по 1 чаена лъжичка на порция,

За крема са ви нужни:

  • 4 яйца или по 1 яйце на порция,
  • 6 супени лъжици  захар или по лъжица и половина за порция,
  • 2 чаши прясно мляко или по половин чаша на порция, като се препоръчва млякото да е с високо качество и да е пълномаслено,
  • 1 чаена лъжичка ванилия  или по 1/4 чаена лъжичка на порция.

Необходими са ви и 4 съда за приготвяне на 4-те порции крем карамел.

Мляко с ориз: Включете тиква в рецептата и опитайте резултата

Крем карамел в микровълнова фурна – начин на приготвяне

Във всяко от 4-те съдчета за крем карамел поставете по супена лъжица пудра захар и 1 чаена лъжичка вода и ги поставете  в микровълновата фурна. Гответе ги, докато захарта стане кафява. Ако е 1100W микровълновата фурна, времето за готвене е само минута и половина. Извадете ги от микровълновата, за да се охладят.

Докато карамелът изстива, смесете съставките за крема – млякото, ванилията, яйцата и захарта и разбъркайте добре до получаването на гладка смес. Изсипете сместа върху карамела в купичките и върнете в микровълнова фурна, за да готвите още 2 минути при мощност 600 W.

Оставете крем карамела да изстине, приберете в хладилник и не пропускайте да обърнете в чинийка, така че карамелът да е отгоре при сервиране.

Лесно и бързо, нали? И винаги вкусно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Тази пълнена агнешка плешка става и за Великден, и за Гергьовден

Кои са традиционните десерти за Гергьовден?

Пълнена агнешка плешка за Великден - най-вкусната рецепта

Неустоими козуначени кифлички

От тефтера на баба: Крехко агнешко на фурна

Стъпка по стъпка: Перфектните поширани яйца

Какви подправки задължително се слагат на агнешката супа

Каква трябва да е марината за агнешките котлети, за да се топят в устата

Кои са най-добрите гарнитури за агнешко месо

Как да имаме най-крехкото агнешко на фурна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com