Изкуство в нестандартни локации за десетата годишнина на Водна кула арт фест

2535
Изкуство в нестандартни локации за десетата годишнина на Водна кула арт фест

Изкуство в нестандартни локации ще предложи на своите посетители и 10-тото издание на Водна кула арт фест. Добил популярност именно със социализирането на изоставени и занемарени публични пространства /като Водната кула в кв. Лозенец/, фестивалът стартира своето десето юбилейно издание на 16-ти юни, стремейки се да представи в нов контекст, места, характерни с друга обществена функция.

Сграда „Хладилно депо“ на територията на Вагоно-ремонтен цех „Подуяне“, ул. Майчина слава №2, София, ще вдигне завеси в напълно нов облик на 17-ти юни, където за откриването от 19:00 ч. българската артистка Дарена Георгиева ще посреща гости, готови да творят върху влаков вагон; Доминик Бонаржий от Франция ще представи своя движенчески пърформанс „Sui Generis“ /Единствен по рода си/, използвайки три костюма, скроени от парашут. Сред представените артисти там са и Антония Табакова от България - текстилни композиции; Галина Димитрова и Ваня Сулева - видео и инсталация, както и Челси Куун и Джули Стопър от САЩ с акция „Континуум“ и видео инсталация „Гнездо“ и японката Такако Ямагучи – скулптура.

Проектите на тази локация се осъществява със съдействието на ръководството на Поделение за Товарни превози София, към „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД.

Вагоно–ремонтен цех в Перник - разпределителна, в съдействие с Община Перник, ще посреща гости за еднодневна акция на 21-ви юни от 19 ч. - „Добре дошли в Перник, САЩ!“, където Перник ще бъде първото населено място от България, участващо в международна акция по побратимяване на два града в проекта „Градове близнаци“. За „град близнак“ на Перник, България е избран Чарлзтаун, Западна Вирджиния, САЩ, споделяйки общи принципи: и двата града споделят историята на минното дело, което е и причината за индустриалния им подем; празнуват по традиционни фолклорни начини с фестивали, популяризиращи този фолклор /Чарлзтаун с фестивала на традициите на апалачите, а Перник – с фестивала Сурва/; намират се на около 45-60 минути от столичните градове. Сайтът www.pernikusa.org отразява процеса по „побратимяване“, както и специално създадена Facebook страница, където двата града могат да си „общуват“: https://www.facebook.com/pernikusa/?fref=ts. Проекът е дело на Ан Вешински, САЩ и Арни Гудмондсон, Исландия, които се запознават на миналогодишното издание на Водна кула арт фест.

Сред представените артисти в депо Перник са и Елена Панайотова, България – акция с масло, Руслан Беров – също от България с холограмен концерт, както и Катя Росел от Франция със своето видео „Ликуване“.

Паркът в психиатрична клиника „Св. Иван Рилски“ - Курило на 19-ти юни ще бъде нетипичното пространство, където изкуството ще се стреми да съдейства за връзката пациент-лекуващ чрез ателиета от България на Братан Братанов по мотода буто-фу, арт терапия от Евгения Ботева. Ленд арт инсталации от Теодор Нанев, видео прожекции от Мая Йоцова, фото-стена – „Агенция Швимер“, Германия/България, „Пикник в бяло“ от Катя Стойчева и музикално изпълнение на чело от Надя Лаурейро съпътстват еднодневната програма там.

Интересна градска намеса ще направи артистът от Япония Йорико Номюр, която ще осъществява културен обмен чрез своята „Будка за обмен на приятелства“. От 16-ти до 18-ти юни тя ще бъде сред гостите на Фабрика 126, а от 20-ти до 25-ти, следобедно време, хората ще могат да я срещнат на столичния бул. „Витоша“, както и в градинката пред Народен Театър „Иван Вазов“.

Сред останалите локации в програмата на десетгодишното издание на фестивала е Фабрика 126, бул. Мария Луиза №126, която ще посреща гости и официални лица на откриването на 16-ти юни от 18:30 ч. Сред представените там артисти там са Йоаким Стампе и Чуйя Чия от Швеция, с над 100 пърформанса на тема екология в биографията си; Мартин Матю от САЩ със своето интерактивно типи; пърформанс-изненада за десетия юбилей от артистичното дуо от Норвегия „The Heartists“, лечебен пърформанс с български розови листа от Джини Сайкс, САЩ; както и пространствени инсталации от Харуми Шимазу и Кийоко Фуживара, Япония; музикална импровизация също от Япония на Йошимото Юмико и видео-инсталация от Бразилия на Фабио Луиз Аморал. След официалната част, на която всеки е поканен, следва и богата музикална програма с българските музикални формации Bedlam club, Rosenquarzexpress, < CHEAPTRiX > и диджеи от Artmospheric crew. Вход свободен.

В SOHO, ул. Искър №4, на 18-ти юни фестивалът посреща гости с видео пърформансът „Сладък мед“ от Летисия Муньоз, Испания, представя още Радина Стоименова от България, канадецът Стенли Феврие от Канада с акцията „Картофът и Пола“, както и показва изложба на плакати от културни мероприятия от Агниежка Зиемишевска и Мартин Крамек, Полша.

 

Проучване на градски пейзажи и рисуващи роботи в тазгодишното издание на ВОДНА КУЛА АРТ ФЕСТ

Тазгодишното, девето, издание на водещия фестивал за съвременно „сайт спесифик“ изкуство, Водна Кула Арт Фест, за първи път...

Изложба „Анатомия на вълната“ от Сузана Лопес Фернандез от Испания можем да видим от 22-ри юни в Институт Сервантес. И още дискусия на теми артистични резиденции и изложба в „Център за култура и дебат Червената къща“ на 20-ти юни, изложба на български артисти в галерия „A-cube“ от 20-ти юни, прожекции на арт филми в Дом на киното на 22-ри юни, базар на арт продукти във Фабрика 126 до 18-ти юни, награда за дебют, парти програма, работилници за деца, както и архивна изложба “10 години Водна кула арт фест“ в галерия „Нюанс“ от 23-ти юни.

Водна кула арт фест 2016 се осъществява с подкрепата на Столична община като част от Календара на културните мероприятия на Столична община за 2016 г., Община Перник, Министерство на културата, Посолствата Америка, Австрия, Швеция в България, Културния институт на Полша в България, Институт Сервантес, Гьоте-институт България, Наградата Гауденц Б. Руф, Поделение за Товарни превози София, към „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД, Опел България, книжарници Orange, Nakanojo Biennale - Япония, Nomura – Япония и др.

---

Водната кула арт фест е международен фестивал за съвременно изкуство, реализиран в България от 2006 г. насам от група артисти обединени в Сдружение „ИМЕ“. Стартирал като инициатива за облагородяване на водната кула в квартал Лозенец, довела до смяна на статуса й до културен център, фестивалът днес използва единствено символа на водната кула в името си. Постепенно събитието се разраства до значима артистична платформа за обмен на местни и международни артисти, работещи с широка гама от интердисциплинарни форми на съвременното изкуство. В десетгодишната си история събитието е облагородило, привлякло интереса на гражданите и оживило над 15 публични пространства в София, Перник, Видин, Димитровград, с което е предизвикало и вдъхновило множество последвали творчески инициативи в тях. Водната кула арт фест има за цел да покаже през средствата на съвременното визуално изкуство необходимостта и ползата от социализирането на изоставените публични пространства, носители на историческия контекст на града и културната идентичност на жителите му.

Фестивалът е част от Културния календар на Столична община за 2016 г., Културния календар на Министерство на културата, а за 2015/2016 г. е носител на „EFFE Label” - специалното отличие на Европейската фестивална асоциация за фестивали с принос към местните общности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена