Концертът Cinema Violino ще се състои в памет на Катя Попов

1375
Концертът Cinema Violino ще се състои в памет на Катя Попов
Снимка: Cantus Firmus

Концертът Cinema Violino, който трябваше да бъде триумфално завръщане на родна сцена на забележителната българска цигуларка Катя Попов, ще се състои сега в нейна памет. Тя почина на 18 май в Лос Анджелис след тригодишна битка с рака. Катя е постъпила в болница миналата сряда, а тъжната новината бе съобщена най-напред от нейното семейство във Facebook и потвърдена от Брайън Милър, мениджър на оркестър Hollywood Bowl, на който Катя беше концертмайстор. Независимо от здравословните си проблеми, цигуларката е очаквала с нетърпение концерта си в София, който щеше да бъде първата и изява у нас след 28 години.

В програмата бе планирана вълнуваща музика за цигулка и оркестър от големия екран, а част от солата, които тя щеше да изпълни, бяха написани специално за Катя от Скот Дън – оркестратор и диригент на Hollywood Bowl Orchestra. Въпреки емоционалния шок, Дън взе трудното решение да пристигне в София за програмата, с която той и българските музиканти ще отдадат почит към изкуството и личността на Катя Попов. Скот Дън е сред близките колеги на цигуларката и до последно е бил в контакт с нея. Концертът ще се състои под надслов „Катя Попов In Memoriam” на 30 май от 19:30 ч. в столичната зала „България“. Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи известна музика от филмови хитове като „Хари Потър и философският камък“, „Карибски пирати“, „Междузвездни войни“, „Индиана Джоунс“ и др. Включени са и пиеси, които ще звучат за първи път у нас на концертна сцена – откъси от филмите „Четири сватби и едно погребение“ и „Убийство в Ориент експрес“ (1974 г.) от английския композитор Ричард Родни Бенет. Партитурите със соло цигулка ще останат в програмата като своеобразно сбогуване с Катя Попов. „Списъкът на Шиндлер“ от Джон Уилямс и „Ново кино „Парадизо“ от Енио Мориконе ще бъдат изпълнени от Людмил Ненчев, дългогодишен концертмайстор на Оркестъра на Класик ФМ радио.

Събитието е от цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и Фондация „Америка за България“. Концертът гостува в програмата на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“, включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. и съорганизатор Министерството на културата. Закупените вече билети важат без презаверка.

Катя Попов ще остане в историята като първата жена концертмайстор на Hollywood Bowl Orchestra. Тя заема тази престижна длъжност от 2009 година и е свирила под диригентската палка на най-великите съвременни диригенти като Джон Уилямс, Джон Маучери, Зубин Мета, Сър Саймън Ратъл и много други. Записала е над 600 партитури за игрални филми в Лос Анджелис с произведения на най-търсените композитори на Холивуд.

Скот Дън е един от най-изявените диригенти в САЩ в областта на филмовата музика. Той е работил със Симфоничния оркестър на Атланта, Филхармонията на Лос Анджелис, BBC Concert Orchestra and Singers, оркестъра Hollywood Bowl, оркестъра „Сейнт Люк“, Националния оркестър на Франция, симфоничните оркестри на Питсбърг, Сан Диего, Сиатъл и Ванкувър, Виенския радио-симфоничен оркестър, Филхармонията на Санкт Петербург, Симфоничния оркестър на Сидни и много други елитни състави по света.

Сред най-забележителните изяви на диригента в последно време са премиерата на Star Trek Beyond live по музика на Майкъл Джакино, със Симфоничния оркестър на Сиатъл, концертно представяне на Pixar-филма „Рататуй“ със Симфоничния оркестър на Сан Диего, концерт в Барбикан център – Лондон с музика на Ричард Родни Бенет, с участието на певицата Клер Мартин и BBC Concert Orchestra and Singers. Други изяви на диригента са световната премиера на музика от филма „Бунтовник без кауза“ в Дисни хол, концерт „Музиката на Дани Елфман от филмите на Тим Бъртън“ в Операта в Сидни, концерт „Дисни – Фантазия“ със Симфоничния оркестър на Сиатъл и с Виенския Радио-симфоничен оркестър в Концертхаус – Виена, концерт с Елвис Костело и Филхармонията на Лос Анджелис в Hollywood Bowl и др.

За „Музиката на Америка“

„Музиката на Америка” е цикъл от концерти на Оркестъра на Класик ФМ радио, който бе създаден през 2010 г. от музикална агенция “Кантус Фирмус” и се финансира от Фондация “Америка за България”. Проектът се наложи като успешна инициатива в музикалния живот на столицата. В него са гостували някои от най-изявените американски изпълнители – Джошуа Бел, Гил Шахам, Мидори, Пинкас Цукерман, Пати Остин и др., които дадоха незабравими мигове на българската публика. Сред най-успешните събития в цикъла от последните години са концертите с филмова музика, както и проектите „Disney in Concert“ и „Pixar in Concert“.

За Фондация „Америка за България“

Фондация „Америка за България“ е една от най-големите благотворителни организации в Централна и Източна Европа и е създадена през 2009 г. Тя е пряк наследник на Американския инвестиционен фонд, чиято успешна дейност в продължение на повече от 20 години създава капитала, с който оперира Фондацията днес. Това позволява „Америка за България“ да бъде напълно независима и самостоятелна институция.

От създаването си до днес Фондацията е инвестирала над 200 млн. долара, за да подпомогне укрепването на динамичната пазарна икономика и институциите на демократичното общество в България чрез подкрепа на инициативи в шест области: „Образование“, „Гражданско общество и демократични институции“, „Развитие на частния сектор“, „Изкуство и култура“, „Културно наследство и туризъм“ и „Социална сфера“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Емил Марков и Керана – неочакван тандем в театралната комедия "Всяка първа сряда"

Постановки с Никол Шерцингер и Сара Джесика Паркър номинирани за наградите "Лорънс Оливие"

Народният театър гостува в пет града и приема извънстолични спектакли

НДК отбелязва 90 години от рождението на Крикор Азарян

Премиера на детския мюзикъл "Славеят" в "Европейски музикален фестивал"

Невиждана опашка се изви пред касата на Народен театър "Иван Вазов" (ВИДЕО)

Софийският театрален салон 2024 г. стартира с богата програма: Вижте акцентите

Lord of the Dance обявиха трета дата в София след два разпродадени спектакъла

Райна Кабаиванска с огромно признание в Рим

Любими български стихове отново оживяват на сцена: Поетите обявиха лятното си турне

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...