Творческите тандеми братя Владигерови и братя Кърпарови с нова музика в коледните спектакли на Танцова компания "Илиев"

3734
Творческите тандеми братя Владигерови и братя Кърпарови с нова музика в коледните спектакли на Танцова компания "Илиев"

Две представления на успешни свои продукции подготвя фондация „Танцово изкуство – Илиев“ във връзка с десетгодишния си юбилей и коледните празници.

Пръв, на 1-ви декември от 19 ч. в залата на театър „Сълза и смях“ ще се играе новаторският „Извън рамки“, отличителна черта на който е изпълнението на танцовите миниатюри на жива музика. „Никога преди не сме свирили за танцови изпълнения на сцената,“ споделя Констанин Владигеров (композитор и пианист) от Виена. „Очакваме с нетърпение изявата, определно е вълнуващо. Фокусът пада другаде и динамиката е различна.“ Заедно с брат си Александър Владигеров (тромпет) и музикантите-виртуози Недялко Недялков (кавал) и Стоян Янкулов-Стунджи (перкусия), те не само ще съпровождат на живо танците, но и ще вплетат между тях своята най-нова творческа продукция - пет все още неиздадени композиции. Недялко Недялков прибавя своя силно различим почерк чрез една осъвременена копаница, докато музиката на акордеониста Петър Ралчев звучи чрез чуден валс.

Танцова компания „Илиев“ традиционно представя съвременен танц стъпил здраво върху специфичните елементи на българския народен танц. Освен сътрудничество си с цвета на младите българските композитори и музиканти, творчеството на Петър Илиев, авторът на хореографиите, се отличава силно и с това, че успешно съчетава балет, джаз, модерен и традиционен европейски танц. Резултатът е танцов текст, който със своята динамика и изненадващи обрати държи зрителя със затаен дъх до края на спектакъла.

Музиката на друг талантлив млад творчески тандем – композиторът Светослав Кърпаров и по-малкият му брат Владимир Кърпаров (соло саксофон) ще звучи в представлението на детския спектакъл „Кой открадна чипса?“, който ще се играе на 8-ми декември, от 19 ч., отново в театър „Сълза и смях“. Шестте пиеси, специално създадени от живеещите в Берлин братя, представляват смесица от класика, джаз и традиционно българско звучене и надграждат интригуващия сценарий. Сложни и сериозни като текст, те са закачливи и весели като звучене и почти едно от действащите лица в спектакъла. Хореографията на Петър Илиев ни въвлича в мистериозна приключенска история, която се разгръща в обикновено българско училище. Изправени пред сложна загадка, малки детективи преминават през поредица от комични недоразумения, срещайки различни животинки и дори странни извънземни. С разплитането на ситуацията учениците стигат и до неочаквана поука. Пъстър детски танцово-музикален театър за деца и възрастни, "Кой открадна чипса?" провокира силно въображението и разбужда артистичния дух у малки и големи. Заплетената му интрига и емоционално поднасяне не оставят никого равнодушен. Мултимедията и костюмите на Ваня Вълкова са истински шедьоври и демонстрират богата и разкрепостена творческа мисъл.

Действието се разгръща на сцената от стотина малки танцьори, които са преминали през едногодишната обучителна програма „Танцуващи хлапета“ на фондация „Танцово изкуство – Илиев“, както и от професионални танцьори и солисти от Националното училище за танцово изкуство. Тази година малките артисти, които ще блестят на голямата сцена са ученици от 103 ОУ „Васил Левски“, ж.к. Филиповци, 116 ОУ „Паисий Хилендарски“, с. Яна и 140 СОУ "Иван Богоров" ж.к. Обеля.

“ИЗВЪН РАМКИ” – 1-ви декември 2016, 19 ч., Театър „Сълза и смях“


Творческа концепция и хореография: Петър Илиев, Музика: Константин и Александър Владигерови, Недялко Недялков, Петър Ралчев и Светослав Кърпаров, Асистент-хореографи: Росица Терзийска и Николина Карагеоргиева

С участието на:

Iliev Dance Company и Александър Владигеров – тромпет, Константин Владигеров – пиано, Недялко Недялков – кавал и

“КОЙ ОТКРАДНА ЧИПСА?” – 8-ми декември 2016, 19 ч., Театър „Сълза и смях“

Творческа концепция и хореография: Петър Илиев, Музика: Светослав Кърпаров, Либрето: Людмил Попов, Визуален дизайн: Ваня Вълкова, Соло саксофон: Владимир Кърпаров, Асистент-хореографи: Росица Терзийска и Николина Карагеоргиева, Осветление: Георги Буюклиев

С участието на:

Ученици от 103 ОУ „Васил Левски“, ж.к. Филиповци, 116 ОУ „Паисий Хилендарски“, с. Яна и 140 СОУ "Иван Богоров" ж.к. Обеля и солисти от Национално училище за танцово изкуство

Проектът „Танцуващи хлапета“ се осъществява с неоценимата подкрепа на фондация „Америка за България“ и Посолството на САЩ в България.

БИЛЕТИ: На касата на театър „Сълза и смях“ и онлайн на: www.salzaismyah.bg/bg/playbill

 

За ТВОРЧЕСКИ ЕКИП – "Извън рамки"

Петър Илиев – творческа идея, режисура и хореография

Петър Илиев е завършил Държавното хореографско училище в София, а след това и Института за Музикални и Хореографски Кадри – София. Започва професионалното си развитие като солист на Ансамбъл “Филип Кутев.” След пет годишна работа с ансамбъла продължава образованието си в американския Държавен танцов институт в Ню Йорк, където работи в тясно сътрудничество с един от гурутата на американския танц – Жак Дамбоа. В последствие Илиев става помощник-артистичен директор на ансамбъл в Остин, Тексас, където в продължение на четири години обучава над хиляда млади танцьори.

Премествайки се в Калифорния, той продължава работата си в американската образователна система, преподавайки танц на стотици деца в специализирано училище по изкуствата. Година по-късно е назначен за артистичен директор на “Уестуинд” – една от първите танцови компании в САЩ, чиято мисия е запознаването на американската публика с богатството на етническия танц. Едновременно с това Илиев води и майсторски класове по характерни танци и български народни танци в десетки колежи и университети в различни части на САЩ, и поставя оригинални хореографии за професионални и любителски танцови компании в САЩ и Канада.

През 2003-та година Илиев е поканен за преподавател по характерни танци и в престижното училище на Пасифик Нортуест Балет в Сиатъл, Вашингтон, а две години по-късно е привлечен и към преподавателския състав на Балет Чикаго. Паралелно с преподаването в балетните училища в продължение на няколко години той обучава по танци и голям брой ученици от общообразователните училища в Чикаго със средства, спечелени по специална програма на американското правителство.

Натрупал безценен опит, през 2008-ма година Илиев възобновява дейността си в България чрез различните програми на фондацията, основана от него през същата година. От тогава насам Фондация „Танцово изкуство – Илиев” е развила няколко изключително успешни образователни програми: пролетните и летните издания на интензивните танцови курсове Dance It, солидна стипендиантска програма за обучение в САЩ, както и детските танцови програми за ученици от общообразователните училища в София.

През 2013 г. Петър Илиев също се изяви и като един от членовете на журито в музикалното риалити „Магаданс–Предизвикателството” и създаде детската танцова постановка „Клик”, играна в Зала 1 на НДК през октомври 2013 г. като част от програмата на Sofia Dance Week. През 2014 г. той постави два изцяло нови авторски танцови спектакъла: “5х5+1 и “Лястовичи полет”, през 2015 – оргиналния детски спектакъл „Кой открадна чипса?“, а през 2016 – „Извън рамки“ – мултижанрова продукция. Паралелно с това той активно преподава танц и създава хореографии в Англо-американското училище в София, работейки както с малките ученици, така и с абитуриентите, представящи финален мюзикъл.

В България творческият заряд на Петър Илиев постепенно достига своя пълен потенциал, намирайки израз в създаването на много изключително оригинални хореографии, стигащи до сърцевината на българския народен танц, разчупващи неговата структура и отприщващи възможностите му като изразно средство, обогатявайки го със специфичния изказ на балета и модерната техника.

Александър и Константин Владигерови

Aлександър и Константин Владигерови са родени в София в дома на изтъкнатия диригент и композитор Aлександър П. Владигеров (1933-1993) и актрисата Величка Чобанова-Владигерова. Първите стъпки в музиката правят под ръководството на баща си и под въздействието на артистичния дух в дома на дядо си - проф. Панчо Владигеров (1899-1978). Те са възпитаници на Средно музикално училище „Л. Пипков" и Държавна музикална академия „Панчо Владигеров" в София, както и на Университета за музикални и сценични изкуства във Виена. Повече от десет години живеят и работят вьв Виена, като всеки следва собствен пьт на професионално развитие. Братя Владигерови изнасят концерти вьв Виена, Будапеща, Рим, Прага, София, Пловдив, Берлин, Moнреал и Tоронто.

Недялко Недялков (кавал)

Недялко Недялков е роден през 1970 г. в гр. Хасково в семейство на потомствени народни музиканти. На 4 години прави първите си опити да свири на акордеон. На 7 години постъпва в детската музикална школа в родния си град. По-късно продължава музикалното си обучение с традиционния фолклорен инструмент кавал в с. Широка лъка. През периода на обучение там (1984-1989), той развива своите способности и умения с кавала и се очертава като един от бъдещите млади и надеждни изпълнители. Завършва Музикалната академия в гр.Пловдив. През 1996г. е приет като солист на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, където работи и до днес.

Спектакъл на световноизвестната канадска хореографка Мари Шуинар за първи път в България

Наричат Мари Шуинар „шаман на съвременния танц“, един от най-смелите и оригинални хореографи в света. През годините Мари Шу...

Недялко с лекота изпълнява както българска музика, така и музиката на различни други етноси. Умее да пресъздава майсторски звученето на повечето сродни на кавала инструменти от голямото семейството на флейтите, които се срещат по света. Неговия стил се откроява с брилянтна виртуозност, освободена и гъвкава импровизация, в която прецизно, с много чувство и финес вплита различни и понякога доста трудни маниери на свирене.

Свири в различни по рода си формации-фолклорни, джазови, класически с именити български и чужди музиканти, между които Петър Ралчев, Иво Папазов, Стоян Янкулов(Стунджи), Антони Дончев, Ангел Заберски-син, Милчо Левиев, Недялка Керанова, Янка Рупкина, Надка Караджова, Ансамбъл ‘’Филип Кутев” и др. Гостуващ музикант е в доста български и чужди проекти, между които “Thracian Rhapsody”,"Musiques Francophones", “Traces of Thrace”, "Grupa Maistori", ”Hichiria”, ”Ikadem Orkestar”, ”Akritiko Trio”, ”Kaba Horo”, ”Balarom trio”, ”Petar Ralchev Quartet”, ”Aka Balkan Moon’’ и др.

Първият му самостоятелен албум e издаден през 2004 г. и се казва ‘’The Art of Kaval’’. През 2007 г. основава “Nedyalko Nedyalkov Quartet’’ със солистка Стоименка Учикова. В проектите, в които Недялко Недялков участва, той представя България в цяла Европа, Африка, Азия, Близкия Изток и Северна Америка

През последните няколко години, Недялко Недялков активно се включва в редица международни проекти, представящи музикални стилове и жанрове- ethno-jazz, world, барок и старинна музика (ancient music). В средата на 2009г. е поканен лично от Jordi Savall- един от знаменитите музиканти и диригенти в днешно време, посланик на междукултурния диалог по света. Следват множество концерти и нови проекти, между които „Aka Moon‘,’Mare Mostrum’’, ”La Sublime Porte”, “Balkan Spirit’’, Bal*Kan-“Cycles of Life”, ”Dinastía Borja” и споделя една сцена, заедно с цяла плеада от доказали се музиканти и певци от цял свят.

Стоян Янкулов (перкусия)

Стоян Янкулов участва в множество албуми като барабанист и перкусионист във всички музикални жанрове. Това съществено е повлияло на уникалния му стил на свирене. Той успява да възпроизведе оркестрово звучене на ударните инструменти. Понякога у слушателя се създава впечатлението, че свири повече от един перкусионист.

В ДНК гостува известният буто танцьор и хореограф Кацура Кан

В рамките на програмата „Мигриращото тяло“ на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс на 26 май 2016 г. го...

Концертира в Европа, Азия, САЩ, Канада, Япония, Русия....

Янкулов е презентирал българското културно наследство пред президентите на България, Гърция, Армения, Унгария, пред Негова Светлост Принц Алберт, Кралят и кралицата на Швеция, Коиджиро Мацура- UNESKO, министрите на ОССЕ.

Участва в проекти на Боби Макферин, Окай Темиз, Корнел Хорват, Карло Рицо, Арабел Караян, Енвер Измаилов, както и с Теодосий Спасов, Иво Папазов, Милчо Левиев, Симеон Щерев, Йълдъз Ибрахимова, Анатоли Вапиров, Петър Ралчев и др.

Янкулов в дует с Елица Тодорова се класират на престижното 5-то място във финала на международния конкурс "Евровизия" през 2007 г. във Финландия.

Последните му проекти са с виртуозният бас китарист Хуан Гарсия-Херерос от Колумбия.

Янкулов разчупва и разширява традиционния начин на свирене на барабани, тъпан, перкусия, като прилага нови техники и нестандартни музикални идеи. Съчетавайки автентичния фолклор с нови изразни средства при ударните инструменти, Стоян Янкулов разкрива неограниченото разнообразие и емоционалната наситеност на уникалната българска култура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Над 30 артисти и експерти в изкуствата и екологията обменят опит по програма RE-IMAGINE Green Residency

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com