Русия пусна на вода ядрен ледоразбивач (ВИДЕО)

5962
Русия пусна на вода ядрен ледоразбивач (ВИДЕО)
Снимка: Никита Грейдин

Първият ядрен ледоразбивач "Арктика" по проект 22220, строящ се по поръчка на руската държавна корпорация „Росатом“, бе спуснат на вода в Балтийския завод в Санкт Петербург. Ледоразбивачът „Арктика“ е предназначен за самостоятелно съпровождане на морски съдове (в това число и с голям тонаж) и може да води несамостоятелни съдове целогодишно в Западния район на Арктика. Конструкцията му позволява да се използва както в арктическите води, така и в устията на полярни реки. Може да се използва за теглене на буксир на съдове и други плаващи съоръжения през ледове и чисти води, да оказва помощ и да изпълнява спасителни дейности.

Ледоразбивачът "Арктика" ще бъде задвижван на основата на пара, произвеждана от два ядрени реактора от ново поколение РИТМ-200 с мощност 175 МВт, специално разработени за този плавателен съд. Основни характеристики на съда са: - мощност – 60 МВт, скорост – 22 възела, дължина - 173,3 м, ширина – 34 м, височина – 15,2 м, максимална ледопроходимост – 2,8 м, пълно водоизместване – 33 540 т, предвиден срок на работа – 40 години, численост на екипажа – 75 души.

С въвеждането в експлоатация на универсални ядрени ледоразбивачи по проекта 22220, основната задача на федералното държавно предприятие „РосАтомфлот“ ще стане осигуряването на целогодишна навигация по Северния път за доставка на въглеводородна продукция на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион. Основният район на работа на ядрения ледоразбивач „Арктика“ ще бъде западните части на Арктика, в Баренцово, Печорско и Карско море.

Круизен кораб обикаля Арктика по "стъпките" на Амундсен

Руал Амундсен е имал нужда от три години за покоряването на Северозападния проход, а сега по маршрута на неговата експедиция ще обикаля...

Ядреният ледоразбивач е кръстен в чест на легендарния ледоразбивач „Арктика“, който е първият в историята, достигнал Северния полюс.

Вижте най-големия ядрен ледоразбивач в света ТУК!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии