Самолетите скоро ще летят с електронно гориво. Как ще се отрази това на цените?

11680
Самолетите скоро ще летят с електронно гориво. Как ще се отрази това на цените?
Снимка: iStock

Нов доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) сочи, че 10% увеличение на цените от използването на електронно гориво за самолети от 2030 г. няма да окаже значително влияние върху ползването на този транспорт, пише арабското издание Ал Айн.

Агенцията подчертава, че бързото приемане на горива с ниски емисии, като електронните горива, през това десетилетие ще бъде от решаващо значение за ускоряване на декарбонизацията на транспортния сектор.

Световният транспортен сектор, включително авиацията и корабоплаването, представлява 10% от общите глобални емисии на парникови газове. Още: Двойно по-скъпи билети за метро в Париж по време на олимпиадата

Светът е изправен пред значителни предизвикателства при намаляването на въглеродния отпечатък на транспортния сектор, особено морския и въздушния транспорт, тъй като превозните средства с нулеви емисии все още се разработват.

Агенцията отбелязва, че електронните горива с ниски емисии могат да допълнят диверсификацията на опциите за декарбонизация, налични за авиацията и корабоплаването, заедно с биогоривата.

Този подход може да бъде жизнеспособен и бързо развиващ се път за постигане на амбициозната цел за 10% увеличение на електронните горива за авиация до 2030 г. От своя страна този процес ще бъде улеснен от широкото разпространение на по-евтина електроенергия от възобновяеми източници и очакваното намаляване на цената на електрическите трансформатори.

Какво е електронното гориво?

Течното въглеродно електронно гориво е синтетично гориво с нулеви емисии, произведено чрез комбиниране на зелен водород и въглероден диоксид.

Производството на електронно гориво започва с процес на електролиза, който разделя водата на водород и кислород, след което водородът се смесва с въглероден диоксид, за да се получи електронно гориво в течна форма.

Тези горива могат впоследствие да бъдат преработени в е-бензин, е-дизел, е-керосин и е-метанол, както и други производни, които имат подобна търговска употреба като изкопаемите горива.

Електронните горива, известни още като синтетични горива, имат потенциала значително да намалят въздействието върху климата на въглеродно-интензивните транспортни индустрии за сравнително кратко време. Още: Air France-KLM поръча 50 самолета Airbus A350 за дълги разстояния

Въпреки че изгарянето му произвежда почти същото количество въглероден диоксид като изкопаемите горива, неговите емисии са въглеродно неутрални.

Днес производството на е-гориво все още е много ограничено поради високата му цена и високата консумация на енергия и в момента се използва предимно от луксозни автомобили в някои страни.

Защо електронното гориво е решението?

Въпреки че има голяма възможност за екологизиране сектора на автомобилния транспорт чрез използването на електричество, като електрически превозни средства, секторите на авиацията и корабоплаването разчитат повече на горивни решения за декарбонизация.

Това е така, защото използването на електрифицирани задвижвания в самолети, тежки камиони, локомотиви и големи кораби изисква голям брой електрически батерии, докато тези превозни средства няма да издържат такова огромно тегло.

Дори експертите да разработят нова система за задвижване без емисии, подходяща за този сегмент в близко бъдеще, светът не може внезапно да отпише всички съществуващи превозни средства поради високите разходи.

По този начин тези сегменти ще трябва да използват течни горива за захранване на много скъпи тежкотоварни камиони, локомотиви, кораби, самолети за дълги разстояния и т.н. в продължение още на много години и дори десетилетия.

В резултат на това устойчивите електронни горива и биогорива в момента са единствените начини за намаляване на въглеродните емисии в секторите на въздушния и морския транспорт.

Оттук е и голямото значение на електронните горива като ключова опция за транспортния сектор през следващите години, тъй като те осигуряват по-мащабируем източник на възобновяема енергия в сравнение с материалите от биомаса, използвани в биогоривата.

Дизелът и биоетанолът се произвеждат съответно от рафинирани растителни масла и царевица, което директно намалява потенциалните хранителни доставки и увеличава вероятността от обезлесяване и унищожаване на екосистемите.

Освен това повечето биогорива се произвеждат предимно от растителни култури, което означава, че повечето от тях не са толкова устойчиви, колкото изглеждат. Опитът от разширяването на производството на биогорива в ЕС доказа, че това е причинило покачване на цените на хранителните зърна, маслодайните семена и растителните масла. Още: Поголовно поскъпване: Криза със суша в Панамския канал го обещава (ВИДЕО)

Следователно „зелените” електронни горива ще играят важна роля за справяне с кризата с емисиите в транспортния сектор, тъй като освен че са въглеродно неутрални, те не съдържат примеси като тежки метали и сяра, което означава, че имат положително въздействие върху качеството на въздуха.

В допълнение към своите екологични характеристики, е-горивата също имат икономически и практически предимства, най-важното от които е, че те няма да изискват нова инфраструктура за транспортиране или съхранение и могат да използват съществуващата инфраструктура за разпределение на течни горива, съоръжения за съхранение, бензиностанции и т.н.

Някои течни електронни горива ще могат да се използват за захранване на цял автомобилен парк, без да се правят значителни промени в системите за задвижване. Други, като е-метанол, изискват някои незначителни промени в дизайна на задвижващата система.

Възможно е също така напълно да се заменят конвенционалните изкопаеми горива с електронни горива или да се смесят електронни горива с конвенционални изкопаеми горива според изискваните спецификации.

Бъдещето на електронните горива

Международната агенция по енергетика (МАЕ) изчислява в скорошен доклад, озаглавен „Ролята на електронните горива в декарбонизирането на транспорта“, че в момента е възможно в най-добрия случай да се произвежда електронен керосин за използване в самолети на цена от 80 долара за гигаджаул енергийно съдържание, или $3500 на тон.

Това е четири до пет пъти повече от цената на традиционното авиационно гориво, която варира от 750 до 1000 долара за тон.

МАЕ прогнозира, че 60% намаление на разходите за електролизери и 25% на възобновяема електроенергия ще намали разходите за производство на електронен керосин до 50 долара за гигаджаул, или 2150 долара за тон, до 2030 г. Още: Важни новини за ръчния багаж в самолетите - ЕС взима мерки

Е-керосинът все още ще бъде два пъти по-скъп от обикновеното реактивно гориво, дори при по-ниски производствени разходи. Въпреки това МАЕ прогнозира, че 10% увеличение на е-горивата до 2030 г. може да има по-сдържащ ефект, отколкото се очаква от по-високите цени.

МАЕ изчислява, че ако изкопаемото гориво за реактивни самолети струва 20 долара за гигаджаул, смес от 10% електронен керосин би увеличила разходите за гориво на авиационната индустрия само с 15%, въпреки че това пак ще възлиза на допълнителни 75 милиарда долара.

Тъй като горивото представлява 25% до 30% от общите разходи за пътуване, МАЕ изчислява, че цените на билетите ще се повишат само с 5%, ако увеличените разходи се разпределят поравно между всички клиенти.

Според проучването скорошният опит потвърждава, че потребителското търсене на въздушен транспорт е устойчиво на нарастващите цени. Но общо увеличение на цените на билетите от 5% може да намали търсенето на пътувания само с 0,5-0,8%.

Тъй като тези клиенти вече са склонни да харчат повече за по-добри изживявания при пътуване, агенцията очаква по-малка еластичност на търсенето дори в категориите резервации с по-ниска цена, „така че увеличенията на цените тук ще имат относително малко въздействие върху приходите на авиокомпаниите“.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

"Файненшъл таймс" сключи сделка за съдържание с ChatGPT

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии