Терминът "геномни" заменя "астрономически" по мащаби

8001
Терминът "геномни" заменя "астрономически" по мащаби
Снимка: Thinkstock

Най-динамичният и бързо растящ сегмент от глобалната мрежа в близките 10-15 години няма да са порносайтовете, видеохостингите или социалните мрежи, а банките с геномни данни и свързаните с тях портали, твърдят учени в статия, публикувана в PLoS One.

"С подобрението на технологиите за анализ на ДНК и намаляването на цената на тази процедура очакваме истински взрив и разпространение на технологиите за секвениране във всекидневния живот и свързания с това информационен "потоп". Единствената възможност да го преживеем е да подобрим компютърната инфраструктура, отговаряща за обработката на геномните данни", казва Джин Робинсън от университета на Илинойс в Урбана (САЩ).

Едва 8,2 та сто от човешката ДНК върши някаква съществена работа

Едва 8,2 процента от човешката ДНК върши някаква съществена работа, останалата част е "баласта", установиха британски учени, цитирани о...

Робинсън, генетик по професия, и няколко математици и програмисти решили да оценят мащабите на този взрив, като сравнят как са се развивали няколко от най-динамичните сегменти на глобалната мрежа в последните години – социалните мрежи, видеохостингите и разпределените системи за обработка на научна информация.

В качеството на първите две влезли познатите на всички Twitter и YouТube, а в ролята на третия влезли редица проекти в астрономията, физиката на елементарните частици и молекулярната биология.

Въпреки очакванията на учените най-много за последните години са нараснали обемите обработвана, предавана и съхранявана информация не в социалните мрежи и видеохостингите, а в геномните банки данни.

За сравнение първите изработват по около 10-100 петабайта (милиона гигабайта) "оригинално съдържание" всяка година, което може да изглежда много голяма цифра. Геномните бази данни се попълват по съпоставим начин, но скоростта на техния ръст е в пъти повече – на всеки седем-осем месеца обемите нови генетични данни се удвояват.

Приятелите имат сходен ДНК код

Човек може да има по-голямо генетично сходство с приятелите си, отколкото предполага. По-голямо е сходството между ДНК кодовете на прия...

Благодарение на това буквално след десет години интернет банките с геномна информация ще нараснат до няколко екзабайта (хиляди петабайта) годишно, което ще породи огромно количество проблеми със съхранението и обработката на подобни масиви данни. Голяма част от тях ще бъде подсилена от това, че биолозите, за разлика от физиците и астрономите, още не са изработили единни стандарти за обработка, свиване и архивиране на геномната информация.

Както обясняват авторите на статията, генетиците не са създали алгоритъм, който би им позволил да "изхвърлят" общите и незначими фрагменти от човешката ДНК. Поради това съхраняването на геномите дори на членовете на "златния милиард" ще изисква капацитет от няколко екзабайта, което е голям проблем днес и ще бъде затруднено и след 10 години.

"Много дълго време хората използваха прилагателното "астрономически" за описание на нещата, които притежават наистина гигантски мащаби, обеми или размери. Разкривайки невероятната скорост на прираст на геномните данни, аз и колегите ми сега предлагаме да наричаме подобни неща не "астрономически", а "геномни", заключава Майкъл Шатц от Лабораторията в Колд Спринг Харбър (САЩ).

 

Учени създадоха организъм с несъществуваща в природата ДНК структура

Екип от американски специалисти от Изследователския институт Скрипс в Ла Джола под ръководството на Флойд Ромесбърг след 15-годишен тру...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии