В коя социална мрежа има най-много случаи на масова дезинформация?

2420
В коя социална мрежа има най-много случаи на масова дезинформация?
Снимка: Pixabay

Добре известно е, че социалните медии усилват дезинформацията и друго вредно съдържание. Сега застъпническата група "Институт за интегритет" се опитва да измери точно в каква степен и започна да публикува резултати, които планира да актуализира всяка седмица до междинните избори в САЩ на 8 ноември.

Първоначалният доклад на института, публикуван онлайн, установява, че една "добре измислена лъжа" ще получи повече внимание от типичното, вярно съдържание и че някои характеристики на сайтовете в социалните медии и техните алгоритми допринасят за разпространението на дезинформация, предаде БГНЕС.

Анализът показва, че Twitter има това, което институтът нарича голям фактор за усилване на дезинформацията, до голяма степен поради функцията му, позволяваща на хората лесно да споделят или "ретуитват" публикации. След него се нарежда TikTok, китайският сайт за видеоклипове, който използва модели за машинно обучение, за да прогнозира ангажираността и да прави препоръки на потребителите.

10 неща, които не трябва да споделяш в социалните мрежи

Социалните мрежи отдавна и здраво навлязоха в живота на всеки човек. Именно там често намираме полезна информация, новини, развлекателн...

"Виждаме разлика при всяка платформа, тъй като всяка платформа има различни механизми за разпространение", казва Джеф Алън, бивш служител по въпросите на интегритета във Facebook и основател и главен изследовател в Института за интегритет. "Колкото повече механизми има за разпространение в платформата, толкова повече виждаме, че дезинформацията получава допълнителна дистрибуция".

Институтът изчислява своите резултати, като сравнява публикациите, които членовете на Международната мрежа за проверка на фактите са определили като неверни, с ангажираността на предишни публикации, които не са били маркирани от същите акаунти. Институтът анализира близо 600 публикации, проверени за достоверност на фактите през септември, по различни теми, включително пандемията от ковид, войната в Украйна и предстоящите избори, предаде БГНЕС.

Според извадката, която институтът е проучил, във Facebook е имало най-много случаи на масова дезинформация, но тези твърдения са били засилени в по-малка степен, отчасти защото споделянето на постове изисква повече стъпки. Но някои от по-новите му функции са по-податливи на засилване на дезинформацията, установи институтът.

Коефициентът на усилване само на видеосъдържание във Facebook е по-близък до този на TikTok, установи институтът. Това е така, защото функциите на платформата Reels и Facebook Watch, които са видео функции, "и двете разчитат в голяма степен на алгоритмични препоръки за съдържание" въз основа на ангажираността, според изчисленията на института.

Google стартира кампания за борба с дезинформацията в Евросъюза

Дъщерното дружество Jigsaw на Google (GOOGL.O) ще стартира следващата седмица кампания за борба с дезинформацията в Полша, Словакия и Ч...

Instagram, който също като Facebook е собственост на Meta, има най-нисък процент на мултиплициране. Според института все още няма достатъчно данни, за да се направи статистически значима оценка за YouTube.

Институтът планира да актуализира своите констатации, за да проследи как варира степента на разпространение, особено с наближаването на междинните избори. В доклада на института се казва, че е много по-вероятно дезинформацията да бъде споделена, отколкото чисто фактическото съдържание.

"Усилването на дезинформацията може да се увеличи около критични събития, ако дезинформационните разкази започнат да доминират", се казва в доклада. "То може и да намалее, ако платформите въведат промени в дизайна около събитието, които намаляват разпространението на дезинформацията".

Норвегия: Facebook трябва да бъде глобен за незаконно прехвърляне на данни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии