Ето кой е цветът на 2024 г. (СНИМКА)

14833
Ето кой е цветът на 2024 г. (СНИМКА)
Снимка: iStock

Ако можехме да си представим предстоящата година, какъв цвят щеше да бъде тя? Тази абстрактна мисъл е ежегоден въпрос за експертите от Pantone Color Institute, които проучват модните подиуми, тенденциите в интериорния дизайн, моменти от попкултурата и човешката психология, за да направят своя избор.

Според техните проучвания нюансът, който ще определи 2024 г., е "Peach Fuzz" - лек, плодов прасковен тон, който внушава мир и спокойствие. "Преминаваме през много сътресения в живота си и имаме нужда от цвят, който да е грижовен", заяви специалистът по цветовете на Pantone Леатрис Айзман във видеовръзка със CNN. "Това е топъл и уютен нюанс. И е много приятен на допир. Смятаме, че в момент като този тактилността е наистина важна - да докосваме другите хора и да ги събираме в домовете си".

Прасковеният цвят

Още: Връчиха британските модни награди: Вижте кои са победителите

Снимка: iStock

Прасковените тонове са неизменна част от модните подиуми за пролет-лято 2024, особено в Милано, където водещи са италиански къщи като Gucci, Jil Sander и Sportmax. На афтърпартито на "Vanity Fair" за наградите "Оскар" през март Хилари Дъф носеше рокля в прасковен цвят на Dolce&Gabbana. Малко след това Ума Търман присъства на наградите "Women Making History Awards" в рокля от габардин Prada за есен-зима 2023 г. в същия цвят.

Но процесът на проучване за избор на цвят е кумулативен и не е достатъчно само да разгледате последните събития и наситеността на определен цвят. За сезон пролет-лято 2016 г. кралят на сивото Джорджо Армани пусна запомняща се колекция, в която по-голямата част от артикулите бяха в цвят сьомга. Последният път, когато видяхме Бионсе на Met Gala, също през 2016 г., я видяхме в прасковено. Макар че роклята с бухнали ръкави и украсен латекс на Givenchy беше критикувана от обществеността по онова време, тя беше ключов момент за Айзман и екипа на Pantone. Но какво общо има един момент от червения килим през 2016 г. с духа на времето през 2024 г.? "Смятахме, че (визията на Бионсе) е нещо, което наистина има живот и днес", казва тя.

Още: Връчиха най-престижните награди за мода в България. Ето кои са победителите (СНИМКИ)

Снимка: iStock

Прасковеният цвят завладява попкултурата напоследък. Оттогава насам цветът е носен на червения килим от редица ключови играчи. Флорънс Пю носеше рокля на Chloé в този нюанс за френската премиера на "Малки жени" през пролет-лято 2020 г., а прасковената рокля на Oscar de la Renta на Зоуи Кравиц, носена на наградите SAG през 2020 г., влезе в заглавията заради класическия си винтидж вид.

Прасковеното и мъжката мода

Още: Завещанието на Джорджо Армани е готово: Ето кой ще получи модната империя след смъртта му

"Смятаме, че прасковеното е силно носталгичен цвят", казва Айзман. "По-често това е женски цвят. И все пак той е адаптиран и навлязъл в мъжкия гардероб и обкръжение. Мисля, че това говори за модерността на този нюанс".

За нагледно доказателство за процъфтяващата мъжка подкрепа за прасковения цвят може да се приеме костюмът на Дуейн Джонсън - Скалата за "Оскар"-ите през 2023 г. Неговият смокинг сако от Dolce&Gabbana беше в перфектния нюанс на Peach Fuzz, при това от присъщо тактилна сатенена материя.

Снимка: iStock

А за вдъхновение как допълнително да актуализирате тона според съвременните вкусове, вземете пример от Риана и прасковената кожена мини рокля, която тя носеше, докато беше в напреднала бременност през 2022 г., на ревюто на Off-White в Париж.

Тази година се навършват и 25 години от инициативата на Pantone "Цвят на годината". Психологията на цветовете, която стои зад последните три избора на Айзман и нейния екип, се корени в издръжливостта, оптимизма, смелостта и силата, препращайки към нашите постоянни бурни времена, пише БГНЕС.

Още: Антитенденции 2024: 5 цвята, за които трябва да забравите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Шакира разкри как е успяла да преодолее Пике

Излезе първият трейлър на биографичния сериал за Карл Лагерфелд (ВИДЕО)

Нана се завръща от Америка заради "Съдебен спор"

Дъщерята на Фънки скандализира с поп-фолк визия (СНИМКИ)

Силвия Кацарова отбеляза 70 години: Скъпи наборки - стягайте се!

Николета Лозанова в топ форма само месец след раждането (СНИМКА)

След "Ергенът": Кристина и Мария признаха какво мислят за Алек (СНИМКИ)

Участници в "Игри на волята" станаха родители (СНИМКИ)

Любимка на шеф Ангелов напусна Hell's Kitchen (СНИМКA)

Неочаквано в "Ергенът" две дами останаха без роза. Вижте кои (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com