Кинофестивалът във Венеция беше официално открит

26503
Кинофестивалът във Венеция беше официално открит

69-то издание на кинофестивала във Венеция беше официално открито снощи с традиционното дефиле на актрисите и актьорите върху червения килим в Лидо.

На церемонията по откриването в Двореца на киното, който беше частично ремонтиран, председателят на Биеналето във Венеция Паоло Барата припомни, че Мостра, доайен на кинофестивалите в света, празнува тази година своята 80-годишнина. Първият фестивал се е състоял през 1932 г. на открито върху терасата на хотел Екселсиор.

Преди церемонията по откриването преминаването по червения килим на престижни гости предизвика радостта на парараците. Режисьорът Майкъл Ман, председател на журито, американската актриса Кейт Хъдсън, участваща в първия филм, който ще бъде показан в рамките на фестивала, "Фундаменталист въпреки волята си", австралийката Наоми Уотс.


"Предпочитам ролята на жури, която ми позволява да наблюдавам работата на другите", сподели преди влизането си в двореца Летисия Каста, омъжена за италианския актьор Стефано Акорси, която беше облечена в прозрачна черна дантелена рокля. Празно място на подиума беше запазено за Джафар Панахи, осъден на пет години затвор, за да бъде изразена солидарността на фестивала с иранския режисьор, предаде БГНЕС.

Тази година 18 филма се състезават за престижния "Златен лъв", който ще бъде присъден на 8 септември от жури с председател американския режисьор Майкъл Ман, заобиколен от Летисия Каста, италианския кинаджия Матео Гароне и британката Саманта Нортън. Във всички секции тазгодишната Мостра ще покаже не по-малко от 50 световни премиери.

Редактор: Калина Здравкова

Започва кинофестивалът във Венеция

С филма "Фундаменталист въпреки волята си" на индийската режисьорка Мира Наир днес започва венецианският кинофестивал – Мостра ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com