Роман Полански изглежда вече не е подкрепян така, както досега

8127
Роман Полански изглежда вече не е подкрепян така, както досега
Снимка: Getty Images / Guliver

"Безусловната подкрепа", на която Роман Полански се радвашe от френското филмово съсловие, изглежда се руши след нов иск за изнасилване срещу противоречивия режисьор, пише БГНЕС.

Интервютата около популяризирането на новия му филм "Офицер и шпионин" – чиято премиера е скоро - бяха или отменени, или изтеглени, тъй като френски фотограф твърди миналата седмица, че Полански я изнасилил през 1975 година, когато е на 18 години, в негова швейцарска хижа.

Роман Полански категорично отрича новите обвинения в изнасилване

Режисьорът Роман Полански най-категорично отхвърли твърденията, че е изнасилил актрисата Валънтайн Моние преди повече от 40 години, съо...

86-годишният френско-полски кинорежисьор - беглец от американското правосъдие, след като през 1977 година беше осъден за наркотици и изнасилване на 13-годишно момиче – отново е заплашен от съд.

Валентин Моние твърди, че Полански се опитал да я накара да погълне хапче, когато той се хвърлил върху нея, след като те били на ски в Гщаад. "Мислех, че ще умра", каза тя в отворено писмо, публикувано от вестник Le Parisien. Бившата актриса преди това е писала на френската първа дама Брижит Макрон, за да се оплаче, че Полански получава публични средства за пренаписване на историята, за да "прикрие престъпното си минало".

Но въпреки публичните откази и заплахите от адвокатите на Полански, съпругата му - актрисата Еманюел Сейгнер и Жан Дюджардин, носителката на "Оскар" от филма, се оттеглят от големи интервюта във френската телевизия и радио, за да популяризират "Офицер и шпионин".

Френското обществено радио - един от промоционалните партньори на филма - също отложи поредното популярно предаване в понеделник, което включва предварително записано интервю с Луис Гарел, който играе Драйфус във филма.

Въпреки че е принуден да се оттегли като президент на френските Оскари през 2017 г. след протести на феминистки групи, Полански е оправдан по предишни обвинения за изнасилване и сексуално посегателство от страна на други жени.

Поредно обвинение срещу Роман Полански в изнасилване

Френската актриса и фотограф Валентин Моние обвини режисьора Роман Полански в изнасилване, извършено преди 44 години, съобщи „Le ...

В писмото си Моние критикува "безусловната подкрепа, която (френските) художници и интелектуалци" отдавна дават на Полански. Но този път неговите мощни привърженици във филмовата индустрия останаха безмълвни. И с още един удар по легендарния филмов режисьор - гилдията на френските режисьори ARP може да го спре още през следващата седмица, след като заяви във вторник за АФП, че подкрепя "всички жертви на сексуално насилие и тормоз". Гилдията заяви, че обмисля да промени правилата си, така че "всеки член, осъден за сексуално престъпление, да бъде изгонен и всеки под полицейско разследване да бъде спрян."

Още преди новото твърдение за изнасилване миналата седмица имаше признаци, че "толерантността" към хищническото сексуално поведение в бранша се изпарява, след като аплодираната актриса Адел Хенел заяви, че е била тормозена сексуално от режисьора на първия си филм, когато е била едва на 12 години. Нейното продължително интервю предизвика подкрепа, която много наблюдатели видяха като повратна точка в неспокойните отношения на Франция с движението #MeToo. За момента Хенел е единствената звезда, която се изказва в подкрепа на Моние. "Вярвам ѝ - нейната позиция е още по-смела, защото нейният насилник е мощен", каза тя.

По-рано актрисата изрази презрение срещу онези, които защитаваха Полански. Хенел добави, че неговият случай е "симптоматичен за общество, в което жените, които търпят сексуално насилие, се игнорират и се третират с презрение".

Саманта Геймер, за която Полански призна за изнасилване в дома на Джак Никълсън в Лос Анджелис две години след предполагаемото изнасилване в Швейцария, критикува Моние за това, че не е говорила по-рано.

Френската филмова легенда Катрин Деньов, която нападна движението #MeToo миналата година като пуритански "лов на вещици", беше една от най-непоколебимите привърженици на Полански.

Жената на Полански обвини Американската киноакадемия в лицемерие

Френската актриса Еманюел Сене, съпруга на американския режисьор Роман Полански, публично отказа да се присъедини към Американската ака...

През 2017 г. директорът на кинофестивала в Кан Тиери Фремо каза, че случая "Полански" ще се запомни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Сбогом, Цър-пър: Алек не даде роза на Виктория и разочарова зрителите

Жена, изпратила 8000 картички на Хари Стайлс, влезе в затвора

Рут Колева се оплака, че няма апартамент

60-годишен зарязал Маги от "Ергенът" заради по-млада

Цветелина Грахич кълне Слави Трионов: Боже, благодаря ти, че се отървах от тая помия! (СНИМКА)

Защо дъщерята на Том Круз не иска да го вижда?

Бившата на Рачков на луксозен меден месец (СНИМКА)

Драгана Миркович с разтърсващо признание за здравословното си състояние

Няма спирка: Лоренцо доведе нова снаха на Софи Маринова (СНИМКИ)

Показаха рокли и аксесоари на принцеса Даяна в Хонконг (СНИМКИ+ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com