Скандали, бой и пиянско шофиране - какво се случи в българската култура през 2023 г.

8056
Скандали, бой и пиянско шофиране - какво се случи в българската култура през 2023 г.
Снимка: Facebook, Getty Images; Колаж: Actualno.com

Политическите турбуленции в държавата през последните няколко години неминуемо направиха българите една идея по-нервни, една идея по-недоверчиви и няколко идеи по-сприхави. Това важи както за обикновените хора, така и за "културните дейци", "големите звезди" и "модерните инфлуенсъри". Кавичките са умишлени, ако не и задължителни.

През отиващата си 2023 година у нас се случи какво ли не - политически сътресения, спортни крушения, оставки на бетонирали се бивши легенди, но и задължителните звездни и културни прегрешения. Именно тях ще си припомним сега с едно важно уточнение - всичко тлее и нищо не е приключило - във всеки един момент някой от следващите скандали може да се възпламени отново.

Народният театър като сцена на политически и културни боеве

Народната битка в Народния театър

Да, всичко започна в края на 2022 г., но плавно се пренесе и през следващата година, а финал не се вижда. Драмата в Народен театър "Иван Вазов" първоначално възникна между двама души - режисьора Александър Морфов и тогавашния ПР на театъра и вечен ДПС служител Велислава Кръстева. Морфов не можеше да приеме присъствието на Кръстева в театъра и реши да надраска няколко слогана, давайки старт на "революцията". Зад гърба на Морфов застанаха няколко актьори от трупата и в крайна сметка от театъра доброволно си тръгна Кръстева (за която така и не разбрахме защо, аджеба, изобщо беше на тази позиция), а Морфов беше уволнен. Подкрепящите го актьори и до ден днешен "се бият" с директора на театъра Васил Василев, но все още са част от най-голямата театрална сцена у нас.

Снимка: БГНЕС

Само Евгени Будинов го "отнесе", защото е член на ГЕРБ, затова Морфов го определи като "боклук". Е, режисьорът нямаше как да знае, че "боклуците" и "добрите сили" няколко месеца по-късно щяха да управляват заедно + ДПС на Велислава Кръстева. Не му прощаваме, а по-скоро му влизаме в положение.

Коментар по темата: Новото риалити "Клета Майка България" - гениалното политическо спасение

А днес, на финала на 2023 г., постановките на Александър Морфов все още се играят на сцената на Народния театър. Утихна ли революцията? Или някой я потуши? Или пък героите са уморени? Може би ни предстои второ действие? Ще видим, освен ако не си тръгнем още "на полувремето", както казваше един мой съученик преди много години.

Още: От Народния театър в парламента: Велислава Кръстева се върна при ДПС

Да мразиш Джон Малкович

В началото на 2023 г. стана ясно, че големият американски актьор Джон Малкович ще играе на сцената на Народния театър в постановка на режисьора Тимофей Кулябин и в партньорство с литовската звезда Ингеборга Дапкунайте. Тази новина активира цялото човешко недоволство, което се разля в два етапа:

Първи етап: егати скъпите билети

Втори етап: егати тъпата постановка

Още: Освирквания и неразбиране на първото представление с Джон Малкович в Народния театър

И преди да дойде Малкович, и след като си замина (той игра и на варненска сцена през октомври), така и не успях да се отърся от чувството, че на този човек мястото му просто не е тук, защото животът на българина в момента е силно политизиран и поляризиран и нищо не е в състояние да го изкара от злобното му ежедневие. Впрочем, Джон Малкович ще се връща, за да поставя свой спектакъл на сцената на Народния театър. Не казвам, че е мазохист, но започвам сериозно да си го мисля.

Диана Димитрова vs. Юлиан Вергов

Снимка: Официални Facebook страници на актьорите/Колаж: Actualno.com

И тази неприятна история с двама от най-популярните актьори у нас се разкри в края на 2022 г., но се разви през следващите месеци. Диана Димитрова обяви, че е станала жертва на насилие от свой колега, с когото е снимала сериала "Откраднат живот". Не след дълго, макар и в началото да не го назова, се разбра, че става дума за Юлиан Вергов. Димитрова показваше снимки, съдебни документи, хронологии. Вергов мълчеше.

Още: Диана Димитрова за позицията на екипа на "Откраднат живот": Фалшива информация, хората си пазят работата

В средата на месец март обаче съдът прекрати делото срещу актьора, а ден по-късно Вергов разпространи официална позиция по случая, заявявайки, че не е удрял Диана. В следващите часове и дни негови колеги засвидетелстваха подкрепата си. Други известни личности пък застанаха на страната на Димитрова. Дори членове на екипа на "Откраднат живот" се позиционираха от различните страни на "барикадата".

На 11 декември Диана Димитрова обяви в своя Facebook профил, че Юлиан Вергов е завел дело срещу нея за обида. То се проведе на 14 декември.

Коментар по темата: Диана срещу Юлиан: Невинни до доказване на противното

Звездите на България обичат да пият и да карат

Уви, не само звездите, но и прекалено много "обикновени" българи нямат проблем с това да употребят алкохол и/или наркотици и след това да се качат в колата си и да шофират. Известните личности обаче носят теглото на личния пример към цялото общество, затова и техните прегрешения привличат много по-голямо внимание.

Преди новия закон

Състезанието по екстремно пиене и каране откри Георги Милчев-Годжи още през януари с 0,59 промила алкохол в кръвта, отчетени във Враца. На фона на следващите участници неговият резултат бе доста слаб, но пък и реакциите не бяха кой знае какви. През юли пък любимата на мнозина българска певица Белослава също попадна в хрониката на известните личности, които пият и карат, със сериозните 1,25 промила алкохол в кръвта. Оказа се, че същата нощ тя е празнувала рождения си ден. Присъдата на певицата все още се очаква, макар "присъдата" от нейните колеги да бе ясна веднага - те слагаха сърчица под нейното онлайн извинение и я поздравяваха за смелостта да признае, че е сгрешила. Много смело, наистина, Бубе! Наздраве по тоя повод!

Само месец след нейното провинение бяха приети измененията в Закона за движение по пътищата, след които започна конфискуването на автомобилите на водачите, които шофират пияни или надрусани, а резултатите им от дрегера показват над 1,2 промила алкохол.

След новия закон

Снимка: БГНЕС

През август в състезанието по екстремно пиене и каране се включи тежката артилерия в лицето на дъщерята на Симеон Сакскобурготски - княгиня Калина. Тя предизвика инцидент на паркинг в Боровец, а след тестване с дрегер се оказа, че има около 1,5 промила алкохол в кръвта. Дали е търсила кучето си, папагала си или е ударила една чаша червено вино на гладно няма особено значение, защото позорът си е позор. И както каза собственият ѝ баща - "всеки е еднакъв пред закона".

Коментар по темата: От каруца до каляска: Пиянството на един народ зад волана

Последен, но в сърцата ни първи, от известните българи пиян зад волана хванаха Ивайло Цветков - Нойзи. Той бе спрян от полицаи в малките часове на 17 ноември със сериозните 2,12 промила алкохол. Смешката, че Нойзи говорел неразбираемо и затова полицаите се усъмнили, че е пиян, веднага стана лайтмотив за всичко, свързано с въпросното прегрешение. Но тъжната истина е, че без значение защо се е качил да шофира пиян, Ивайло Цветков доказа, че и най-умният си е малко прост, а в неговия случай - май бая. "Моментен срив на здравия разум" - така в свой стил Нойзи обясни постъпката си, карайки мнозина да се подсмихнат под мустак недоразбрали и да си кажат: "И тоа е като назе, баце. Айде, наздраве!".

Още: Нойзи с първи коментар след пиянското шофиране: Много ме е срам (СНИМКА)

С Тротинетката към морално падение

Снимка: Emily Josephine Mills/Facebook

Преди Емили Тротинетката, Тошо Куката и Чеченеца да се изгаврят с момче в пловдивски мол през април, тримата бяха известни най-вече на младежите в TikTok, както и на някои не толкова млади мазохисти като мен, които обичат да са наясно какво харесва новото поколение, макар и да не го разбира напълно. И така, гаврата с момчето в Пловдив отприщи социалното недоволство, а тримата бяха арестувани, уж съдени и уж трябва да са си научили урока.

Разбира се, подобни TikTok звездици трудно остават дълго време без публично внимание, така че вероятно съвсем скоро отново ще чуем за тях. Дали ще е заради тяхна положителна постъпка? Едва ли.

Коментар по темата: С Тротинетката и Чеченеца към морален регрес и тотален потрЕс

Когато копейките отидат на кино

В един най-обикновен юнски ден през 2023 г., който не предвещаваше нищо кой знае колко интересно, привърженици на "Възраждане" окупираха столичното кино "Одеон", възмутени от филм, който дори не бяха гледали. Доводът им беше, че заглавието "Близо", част от "София Прайд Филм Фест", е педофилско. Реално тях ги подразни това, че изобщо има такъв фестивал в дните около София Прайд, както и фактът, че във филма се разглеждат близки отношения между две момчета.

Слава богу, до сериозни сблъсъци не се стигна и при следващите прожекции на същия филм нямаше особени проблеми. Онова, което и до днес не разбрахме обаче, бе следното: Защо привържениците на "Възраждане" държат да правят основно глупости и да се бутат там, където нямат идея какво се случва? Отговор не очакваме.

Тити, Тото и горчивият им смях

В края на юли и в началото на август, точно когато обществото ни се тресеше от яд заради случая с нарязаното с макетен нож момиче от Стара Загора, което бе и ритуално остригано, в интернет пространството изплува старо участие на Тити Папазов в подкаста на Тото, в което баскетболният специалист се хвали с изключително тъпа своя постъпка. Папазов разказва как искал да накаже своя бивша приятелка и затова я завързал за парното и я остригал за назидание. Този случай бе отразен в Actualno.com още през май месец, но през лятото постъпката на Тити стана публично достояние.

Снимка: скрийншот YouTube

Освен признанието за ужасната му постъпка, онова, което възмути хората, бе искреният смях и на Тити, и на Тото (и на публиката), които реагираха сякаш си разказват вицове. Е, наказателният ефект удари по-силно Тото, отколкото Тити, и рапърът-водещ бе принуден да скрие клиповете от канала си, както и да отмени бъдещи свои участия. Някои фирми, на които Тото бе рекламно лице, дори прекратиха договорите си с него. Както се казва на чист български език - канселирахме го.

Още: Първа поява на Тото след скандала с Тити Папазов (СНИМКА)

Тити Папазов, както винаги, мина между капките и за пореден път доказа, че истинският тарикат е тарикат във всяка житейска ситуация - дали ще стриже момиче, завързано за парно, дали ще кара на червено или ще паркира на забранено - Тити е невинен. Винаги и завинаги.

---------------------------

Е, трябва да признаем, че през изминалата година не се случиха само неприятни неща в сферата на културата и шоубизнеса в България. Напротив - важните постижения никак не бяха малко, затова на тях сме обърнали внимание в отделен материал. Прочетете го тук!

Автор: Неда Ковачева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Холивудска актриса призна, че крал Чарлз III е флиртувал с нея (ВИДЕО)

Почина Юми Кацура - една от най-прочутите японски дизайнерки в света

Димитър Рачков издаде какъв е бюджетът на "Като две капки вода"

Дама от "Ергенът" разкрива всички тайни на предаването в тефтерче (СНИМКИ)

Панайот Панайотов като Мик Джагър с категорична победа на полуфинала в "Като две капки вода"

Камила е невинна: Истината за развода на Даяна и Чарлз

Вижте как е изглеждала Франциска Йорданова преди Dancing Stars (СНИМКИ)

Здрава Каменова с разтърсващ разказ за битката си с депресията

Катето Евро призна, че се бори с тежък порок

Теодора Духовникова разкри дали дъщерята на Румен Радев - Дарина, е талантлива актриса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com