Той е отново тук. Защо Арнолд Шварценегер е вечният титан

7610
Той е отново тук. Защо Арнолд Шварценегер е вечният титан
Снимка: Getty Images

В края на юни двутомната биография на Арнолд Шварценегер, озаглавена “Арнолд”, беше официално представена в Лос Анджелис. Авторката Даян Хенсън разделя книгата на четири части и представя Арнолд като атлет, актьор, американец и активист. От луксозното двутомно издание ще бъдат публикувани само 1947 бройки. Защо толкова? Защото холивудската суперзвезда е родена през 1947 година в Австрия.

Силният Арнолд

Незаконен син, скандали, развод: Как Арнолд Шварценегер сам разби семейството си

Джоузеф Баена - незаконният син Арнолд Шварценегер, който дълги години беше пазен в тайна, е отбягван от другите деца на актьора. По-р...

Още в родното си село Тал в австрийската провинция Щирия малкият Арнолд проявява интерес към спорта. Той тренира футбол, бокс, плуване. На 15-годишна възраст влиза за първи път в залата за вдигане на тежести. И тази тренировка дава началото на една забележителна кариера. “Трябва да работиш с всеки един мускул - това е като работата на скулптора, който обработва мрамора с чук и длето. Умът на културиста трябва да е като на артист - не точно като на Роден, но в тази насока”, казва Шварценегер пред “Тайм” през 2012 г.

През 1967 г. той става най-младият “Мистър Вселена”, а от 1970 г. нататък печели най-важната титла в културизма - “Мистър Олимпия” - шест пъти подред. И признава, че е вземал стероиди, когато те още не са били забранени.

През 1968 година Шварценегер емигрира в САЩ и бързо печели интереса на филмовата индустрия. През 1969 година Шварценегер, приел тогава творческото име “Арнолд Стронг”, получава първата си роля във филма “Херкулес в Ню Йорк”.

Холивудска звезда

Роденият в Австрия актьор става популярен и в арт средите отвъд Океана. Самият Анди Уорхол също му е фен. “Той беше очарован от моята енергия, от моята сила. Анди ме покани във Фабриката (прочутото студио на Уорхол в Ню Йорк), аз му позирах, а той ме запозна с други артисти като Джейми Уайет или Ларейн Нюман”, спомня си Шварценегер в интервю за германския “Цайт”. “В “Студио 54” и “Илейн” (популярни клубове в Манхатан) той ме водеше от маса на маса, запознаваше ме с продуценти, инвеститори, актьори като Джеймс Каан и Уди Алън, както и с важни светски личности като Джаки Кенеди.” Години по-късно самият Шварценегер става част от най-известното американско семейство, когато през 1986 г. се жени за Мария Шрайвър, племенница на президента на Джон Кенеди.

Силвестър Сталоун разкри кой е по-голяма екшън звезда от него

Силвестър Сталоун най-после обяви дали той или някой от неговите конкуренти е бил по-добрата екшън звезда. "Арнолд Шварценегер беше по-...

След няколко години Шварценегер вече е на върха като актьор. През 1977 година той е номиниран за “Златен глобус”, а през 1982г. с “Конан Варварина” става световна звезда. През 1984 година го канят да играе главната роля в нискобюджетния филм “Терминаторът”. Шварценегер, който определя ролята като “голямо предизвикателство”, е толкова убедителен като робота убиец, че лентата на Джеймс Камерън бързо получава култов статус.

Комерсиалните успехи следват един след друг, включително с комедии като “Близнаци” с Дани Де Вито и “Ченге в детската градина”. Но всяко нещо си има край. След третия “Терминатор” през 2003 година Шварценегер се сбогува с киното, за да се впусне в трета кариера - на политик.

Губернатор на Калифорния

През същата година той се кандидатира за губернатор на американския щат Калифорния от Републиканската партия. В Сакраменто носи меча си от “Конан Варварина”, представя се като силния човек, от когото затъналата в дългове Калифорния има нужда, и нарича политическите си опоненти “слабаци”. Но се натъква и на трудности: “Като актьор имаш сценарий, който не съществува за политиците. Всеки ден беше нова изненада, час след час, лудост е колко много проблеми се стоварват върху теб, социални помощи, бедност, препълнени затвори - събуждаш се сутрин с 2000 горски пожара в Калифорния или някой е осъден на смърт и трябва да бъде екзекутиран в полунощ, а те ти се обаждат и казват: “Губернаторе, бихте могли да спрете това”, разказва той пред “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” през 2013 година. Самият Шварценегер е привърженик на смъртното наказание. Като губернатор той отхвърля две молби за помилване.

Шварценегер заема поста цели осем години. Първо той често влиза в конфликти с демократите, които имат парламентарно мнозинство в щата, но след това консерваторът става запален природозащитник. Това на свой ред отблъсква доста от приятелите му в Републиканската партия. Шварценегер оставя Калифорния с планина от дългове, която е около три пъти по-голяма, отколкото при встъпването му в длъжност - 91 милиарда долара. Той обаче е достатъчно самоуверен и вероятно сигурен, че може да заеме и най-високия пост в държавата. Но тази врата остава затворена, защото само родените в САЩ имат право да станат президенти.

Арнолд Шварценегер спря да дава пари на незаконния си син. Причината е гениална

Не е задължително децата на известните родители също да водят звезден начин на живот. Доказателствата са много, но историята на взаимоо...

Шварценегер се завръща към киното, като заснема още два филма от поредицата “Терминаторът”. В момента той продуцира и играе в шпионския сериал FUBAR на “Нетфликс”.

Природозащитник и противник на Тръмп

Но Шварценегер, който не може да се отдаде само на едно занимание, не загърбва и политическите си каузи. По време на световна климатична конференция във Виена, на която е и съорганизатор, той призова хората да акцентират върху новите технологии и да се откажат от фосилните горива. “Ръцете ни са оцапани с кръв”, каза актьорът и бивш културист. Европа помага за финансирането на агресивната война на Русия срещу Украйна със своите милиардни плащания за горива, подчерта той.

Шварценегер не пести критики, когато не е съгласен с политиците в собствената си страна. В емоционално видео, публикувано веднага след щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., нарече Доналд Тръмп лъжец, превратаджия и провален лидер. “Той ще остане в историята като най-лошия президент”, заяви тогава бившият губернатор на Калифорния. Но Америка ще преодолее тези мрачни дни и ще се върне по-силна, “защото сега разбираме какво можем да загубим”. Шварценегер изрази и подкрепата си за новоизбрания президент - демократа Джо Байдън.

“Това не е война в защита на Русия”

Арнолд Шварценегер: Брус Уилис е напълно изолиран от външния свят. Искам да говоря с него

Арнолд Шварценегер не просто е играл рамо до рамо с Брус Уилис, но заедно притежават франчайза "Planet Hollywood". След като здравослов...

И до днес “Терминаторът” е безапелационен по отношение на позициите, които заема. Напоследък - като остър критик на Кремъл. И макар мускулите да са отслабнали, думите са станали значително по-силни. Шварценегер използва популярността си, за да изказва недвусмислено мнението си в социалните мрежи, дори то изобщо да не съвпада с това на бившите му съпартийци.

В няколко свои изявления той зае ясна позиция за войната на Русия в Украйна. В трогателно видеопослание през март 2022 г. Шварценегер се обърна към руския народ и го призова да се противопостави на пропагандата на Москва. Той заяви, че правителството е излъгало и хората, и войниците за истинските причини за войната в Украйна. Във видеото припомни за своя баща, който е бил “физически и психически сломен” от нацистката пропаганда. “Не искам да бъдете сломени като баща ми”, каза Шварценегер, обръщайки се към руските войници. “Това не е войната в защита на Русия, която са водели вашите дядовци и прадядовци.”

С вълнуващия си живот роденият в Австрия Шварценегер олицетворява американската мечта. Фразата му “Ще се върна” от “Терминаторът” е легендарна. Арнолд Шварценегер винаги е спазвал това обещание.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Готова е да разкаже всичко: Дженифър Анистън пише мемоари

Осъдиха Бритни Спиърс да плати над 2 милиона долара на баща си

Шакира разкри как е успяла да преодолее Пике

Излезе първият трейлър на биографичния сериал за Карл Лагерфелд (ВИДЕО)

Нана се завръща от Америка заради "Съдебен спор"

Дъщерята на Фънки скандализира с поп-фолк визия (СНИМКИ)

Силвия Кацарова отбеляза 70 години: Скъпи наборки - стягайте се!

Николета Лозанова в топ форма само месец след раждането (СНИМКА)

След "Ергенът": Кристина и Мария признаха какво мислят за Алек (СНИМКИ)

Участници в "Игри на волята" станаха родители (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com