Започва седмицата на модата в Лондон: Над 80 дизайнери представят колекциите си

5720
Започва седмицата на модата в Лондон: Над 80 дизайнери представят колекциите си
Снимка: iStock

След Ню Йорк светът на модата се събира отново в Лондон днес, 15 септември, за пет дни ревюта. В дефилетата ще участват големи имена като "Бърбъри", но и много млади дизайнери, които могат да оформят модата на утрешния ден. 

Преди година Седмицата на модата в Лондон, която трябваше да се завърне след пандемията от COVID-19, беше прекъсната заради смъртта на кралица Елизабет II. Тя почина на 8 септември 2022 г., след което беше обявен десетдневен национален траур.

Какво да очакваме тази година

Тази година е предвидено повече от 80 дизайнери да представят своите колекции за сезон пролет/лято 2024. Предвижда се да има около петдесет дефилета и множество презентации. "Очакват ни пет вълнуващи дни, изпълнени с творчество", споделя президентът на Британския моден съвет Каролайн Ръш, организатор на събитието.

Като въведение към Лондонската седмица на модата, списанието "Vogue" разпъна червения килим пред редица британски звезди в четвъртък вечерта за гала вечер, посветена на културата на страната - от танците до театъра и поп музиката, от Шекспир до рапъра Стормзи. Моделите Кара Делевин и Кейт Мос също бяха на събитието.

В сряда правителството обяви фонд от два милиона британски лири в подкрепа на млади предприемачи. Тази помощ ще бъде предназначена за програма на Британския моден съвет.

Още: Дефиле на Diesel в Милано пред 200 000 кутии с презервативи (СНИМКИ)

В продължение на тридесет години инициативата "NewGen" подкрепя най-добрите млади модни дизайнери и има за цел да лансира утрешните световни марки от висок клас. Много от големите имена в модата са се възползвали от тази програма, сред които и Александър Маккуин, който почина през 2010 г.

Тази година около двадесет дизайнери се възползват от програмата "NewGen". Повечето от тях са току-що завършили, но вече са успели да облекат някои от най-големите звезди в момента. Модели на украинската дизайнерка Маша Попова избра певицата Дуа Липа, например.

Дуа Липа, снимка: Getty Images

В събота в Музея на дизайна в Лондон ще бъде представена изложба, посветена на тези млади таланти, вляли много енергия в модата. Експозицията "Бунт: 30 години Лондонска мода" представя около сто визии, някои от които са влезли в историята на поп културата.

Още: Глави на вълк, леопард и лъв от Schiaparelli на Седмица на модата в Париж (ВИДЕО)

Дефилето на "Бърбъри", основаната през 1856 г. лондонската модна къща, е най-очакваното събитие тази година. Представянето ще се състои в понеделник следобед. Това ще бъде едва втората колекция на британския творчески директор Даниъл Лий, след като представи първите си творения за "Бърбъри" през февруари. Ветеранът от "Ботега Венета" замени Рикардо Тиши преди една година.

В последния ден на дефилетата - вторник, украински дизайнери ще представят своите колекции, тъй като Лондон отново е домакин на Седмицата на украинската мода заради войната.

Друго модно събитие в Лондон е изложбата "Габриел Шанел. Моден манифест", която се открива в събота в музея "Виктория и Албърт". Експозицията проследява шестдесетгодишната кариера на Коко Шанел и представя някои от най-големите ѝ творения, направили революция в женския гардероб, допълва АФП.

Седмицата на модата в Париж остава най-престижната, като изпреварва Милано и Ню Йорк, отбелязва АФП. В британската столица липсват големи имена. Като символ на загубата на влияние на Лондон в сферата на модата, от миналата година насам британската дизайнерка Виктория Бекъм представя колекцията си в Париж, пише БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Над 400 костюма са облечени досега в Dancing Stars

Кой известен режисьор участва в кампанията на Байдън

Кои са най-щедрите знаменитости в света

Готова е да разкаже всичко: Дженифър Анистън пише мемоари

Осъдиха Бритни Спиърс да плати над 2 милиона долара на баща си

Шакира разкри как е успяла да преодолее Пике

Излезе първият трейлър на биографичния сериал за Карл Лагерфелд (ВИДЕО)

Нана се завръща от Америка заради "Съдебен спор"

Дъщерята на Фънки скандализира с поп-фолк визия (СНИМКИ)

Силвия Кацарова отбеляза 70 години: Скъпи наборки - стягайте се!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com