Напъно унищожени са 2700 декара посеви в Шуменско

7354
Напъно унищожени са 2700 декара посеви в Шуменско
Снимка: БГНЕС

7 констативни протокола за унищожени посеви на повече от 2700 декара са издадени в Шуменска област от края на декември до днес.

Само през последните три дни са констатирани като "пропаднали" стопроцентово над 1800 декара с есенни култури. Информацията съобщиха на БТА от областната дирекция "Земеделие".

Градушката унищожи напълно посеви във Варненско

Посеви с пшеница, слънчоглед, царевица и рапица във Варненска област са пропаднали заради неблагоприятни климатични условия – гра...

Най-засегнати от проливните дъждове през последните дни са земеделски стопани от селата Салманово, Ивански, Каспичан, Янково, Илия Блъсково и Жълъд, засели пшеница, ечемик, маслодайна рапица и люцерна. На голяма част от нивите в посочените села "буквално има езера", отбеляза експертът в областната дирекция Магдалена Йорданова.

Служителите на дирекцията продължават да извършват проверки за наводнени и "пропаднали" площи на земеделски стопани в региона, след подаден сигнал. През последните два месеца в областната дирекция са подадени 11 заявления за 100-процентово унищожени посеви и 10 заявления за преовлажнена почва.

Информацията от проверките ще бъде изпращана до Министерството на земеделието. Обезщетения ще се изплащат само на регистрирани земеделски стопани, когато се установи, че засетите посеви са унищожени 100-процентово

Останалите констативни протоколи, съставени от служители на дирекцията на нерегистрирани земеделски производители, могат да бъдат използвани пред застрахователни дружества и пред други институции.

Дъждовете се отразяват зле на посевите в Смолянско

Ежедневните валежи в област Смолян се отразяват негативно на посевите. Това обясни за агенция „Фокус” Тодорка Паунова от от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен