Започна обезопасителна операция заради разлив на сярна киселина в Смядово

3642
Започна обезопасителна операция заради разлив на сярна киселина в Смядово

Районна дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението”- Шумен е привела в действие план за защита при промишлени аварии, след получен сигнал за теч на сярна киселина в района на бившите военни заводи в Смядово, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен.

Сигналът е получен от директора на РИОСВ- Шумен в 13.18 часа вчера. Установено е, че течът е от корозирала цистерна, разположена на площадка в района на бившите химически заводи в Смядово, и към момента киселината се разрежда с вода до достигане на безопасна концентрация.

В Шуменско издирват Васил Хараламбиев Атанасов

ОДМВР- Шумен издирва по молба на близките му Васил Хараламбиев Атанасов на 68 години от гр. Каспичан. По данни на сестра му е в неизв...

Няма опасност за населението, категорични са експертите от “Пожарна безопасност и защита на населението”.

От ГД “ПБЗН” са изпратили допълнителни сили и средства – специализирани автомобили, цистерни и помпи от София, Велико Търново, Русе, Варна и Бургас.

След вторичен оглед ще бъде решено дали да бъде претоварена в друг контейнер, или ще се прави неутрализация на киселината.

На място всеки момент ще пристигне ст. комисар Красимир Шотаров, Директор на дирекция “Оперативни дейности” към Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Задържаха трима нелегални емигранти в Шуменско

Трима нелегално влезли в страната чужденци са установени от служители на РУ- Велики Преслав в 01:00 часа миналата нощ в село Иваново. Т...

По разпореждане на областния управител Донка Иванова е сформирана работна група и са набелязани мерки по обезопасяване и спиране на теча.

Веднага е разпоредено и са взети проби за анализ на водата от река Смядовска, от кладенците в близост до реката и от река Брестова, в която се влива река Смядовска, информираха от Областна управа. Взето е решение и веднага е отворен изпускателят на язовир Качица с цел повишаване на нивото на водата в река Смядовска до достигане на безопасна концентрация на изтичащата в реката киселина.

По разпореждане на управителя на ВиК Светлозар Дамянов екипи от лабораторията на дружеството извършват замерване на киселинността на водоизточниците на всеки два часа. По данни от 20.00 ч. на 24 септември пробите от шестте водоизточника, които захранват град Смядово, показват киселинност в нормите. В нормите са и резултатите от шахтовите кладенци, от които захранват с вода селата Янково и Бял бряг.

Резултатите се потвърждават и от пробите на водата от 8.30ч. днес и няма опасност за населението.

Шуменци биват подлъгвани чрез нов вид измама

Нов вид измама "върлува" из Шумен, предупреждават от местната полиция. През последните дни в полицейските управления в Шуменска област...

Topnovini.bg припомня, че от десетина дена реката в града тече с жълт цвят, а в близост до водата се усеща остра неприятна миризма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен