Община Сливен е на първо място в страната по достъп до информация

1018
Община Сливен е на първо място в страната по достъп до информация

Резултатите от Национален граждански одит на активната прозрачност за 2016г сочат, че Община Сливен е на първо място в цяла България и с най-висок рейтинг.

В периода 10 март – 23 април 2016 г. са прегледани и оценени 565 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация, и независими органи на власт.

В Сливен комисия ще се занимава с опасните сгради в града

Община Сливен е без регистър на опасните сгради. Няма и нормативен акт, който да регламентира воденето на такъв регистър. „На все...

Община Сливен има 109, 02 точки и води класацията в цяла България сред всички 565 институции, включени в одита. В тази сериозна конкуренция Сливен е на І-во място сред всички министерства, държавни и изпълнителни агенции, държавни фондове и комисии, общински и областни администрации, областни дирекции на МВР, Регионални инспекторати.

Община Сливен е с най висок рейтинг за активна прозрачност и сред всички 265 български общини – със 121,2 точки. В рамките на проучването са подадени 565 електронни заявления с искане за предоставяне на копие от акта, който урежда организацията и движението на документооборота в съответната институция, пише Topnovini.bg.

В община Сливен постъпи такова заявление и още същия ден длъжностното лице по Закона за достъп до информация се свърза със заявителя и го информира къде на сайта на общината е публикувана желаната информация. За един ден е отговорено официално по електронен път и изпратено решение на Кмета, с което се осигурява пълен достъп до исканата информация. Никой от задължените субекти по този Закон не бил информиран, че е обект на одит.

Проучването се провежда ежегодно от 2010г. Целта е да оцени как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как и дали отговарят на подадени по електронен път заявления за достъп до информация. Фокусът на проучването през тази година са измененията в Закона за достъп до обществена информация, влезли в сила през януари 2016 г. Одитът е извършен от 10 изследователи, по различни критерии. Класацията се извършва по точкова система.

Община Сливен погва собствениците на стари автомобили

Община Сливен уведомява всички собственици на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС), че започват проверки за паркирани ...

Последните изменения на закона поставят много нови и високи изисквания и изправят всички пред предизвикателства, но община Сливен се справя с тях. Общината е носител на много престижни награди за работата си по ЗДОИ, както и бе удостоена с най-високото отличие- статуетка „Златен ключ”.

Снимка: Sliven-news.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com