Цветелина Бориславова: Пампорово ликува!

4995
Цветелина Бориславова: Пампорово ликува!
Снимка: Анита Чолакова

Пампорово ликува от това, че е домакин на такова важно спортно събитие от световен мащаб, заяви пред медиите Цветелина Бориславова – мажоритарен собственик на "Пампорово" АД. В родопския курорт утре и вдругиден ще се проведе за първи път световното първенство по сноуборд.

„Радостното е, че това е поредното спортно събитие от такъв мащаб. Това показва, че успяваме да постигнем достатъчно високо ниво на подготовка като организация и писти, за да може такива мероприятия да се случват и ние да сме предпочитан и желан домакин. Тази година България трябва да е изключително щастлива със зимни събития – освен това в Пампорово, през февруари ще има и световна купа по ски. Едно от състезанията ще бъде в Банско. Смятам, че тази комбинация е огромен успех. Цяла зима ще се говори за България като зимна дестинация“, подчерта Бориславова.

Президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев изтъкна, че с това състезание се сбъдва мечтата на единствения българин, носител на светвната купа, Радослав Янков -  в Пампорово да се проведат стартове на световното по сноуборд.

„Това беше негово изключително желание и то съвпада със стогодишнината на БФСки. Да уважат Радо тук дойдоха близо 100 състезатели цял свят, сред които са актуалните олимпийски и световни шампиони в алпийския сноуборд. Състезанията ще могат да бъдат наблюдавани от цял свят“, посочи Минев 

Той допълни, че Федерацията за четвърти път организира подобно събитие в България. Убеден е, че с натрупания опит ще докажат, че страната ни може да е перфектен домакин, организирайки стартове от световната купа по най-високите световни стандарти.

„Факт е, че всеки път, когато подадем заявка пред ФИС за домакинство на световната купа по сноуборд, тя веднага бива одобрявана. Това означава, че си вършим работата перфектно и че всички искат да се състезават в България“, допълни Минев.

Според него това състезание ще е изключителна реклама за туризма и спорта в България.

„Една моя мечта се сбъдна - в родното ми място да се състезавам пред истински родна публика, да съберем световния елит, той да дойде в Пампорово - на гости при мен. Чувствам се добре, във форма съм и се надявам да направя две добри класирания. Сигурен съм, че пистата е на повече от световно ниво. Надявам се да станат две хубави състезания и всички да се изкефят“, пожела сноубордистът Радослав Янков.

Директорът на стартовете ВикторГичев съобщи, че е приключило реденето на трасето.

„Трасьор беше треньорът на Радо – Георги Атанасов. Надявам се всички трикове, които са използвали докато тренират, да ги използват максимално. Това е местната писта на Радо и се надявам цялата работа и всички денонощия от хиляди човекочасове труд, които са вложени в това трасе, цялата организация накрая да се отблагодари с чуването на химна ни в двата дни. Надявам се и юношите, които миналата година направиха фурор на юношеското световно първенство, отново да докажат своя потенцил“, посочи Гичев.

Той пожела на Радо Янков да кара сноуборд до над 40 години и в даден момент да се качи на най-високата стълбичка - олимпийската.

С благодарност към БФСки и към мажоритарния собственик на „Пампорово“ се обърна и изпълнителният директор на дружеството Мариян Беляков -  за възможността да развият курорта до подобно ниво, че да спечели такова домакинство.

„Радо, много се радвам, че не си особено притеснен за утре. Пистата ни е на повече от световно ниво. Цялата организация е страхотна. Учим се. Това е един голям подарък и за нас, и за региона. Нещо, което смятам, че сме си заслужили с всичко, което правим през последните години. Имаме старахотни условия“, заяви Беляков. И неговото пожелание към Радо Янков е да чуем българския химн.  

На въпрос към Беляков колко се очаква да струва това събитие, каза, че ще е 7-цифрено, но не се знае каква ще е пъвата.

„Държавата ни помага, доколкото може, но тя не може да покрие целия разход, който ние и Банско имаме за организиране на подобен тип състезание. При всички положения, каквато и да е финалната подкрепа от държавата, и Пампорово, и Банско трябва да дотираме мероприятията. Към момента не можем да измерим цифрите, тъй като сме прекъснали доста туристически програми, които не вървят. Подготовката на трасетата и на всичко останало касае настаняване на огромен брой хора. Осигурили сме изключително много настанявания извън нашата леглова база, за които трябва да платим. Крайната сметка ще бъде ясна на по-късна фаза“, допълни изпълнителният директор на „Пампорово“ АД.

Попитан за връзката между Пампорово и Мечи чал, той отговори, че проектът не е забравен.

„Просто иска няколко законодателни промени, които да облекчат изграждането на нови лифтове. Не просто да се опитваме да ги слагаме всеки път там, където са били старите, а да изграждаме нови писти, съпътстваща инфраструктура. В момента работим заедно трите курорта върху нови текстове и предложения. В рамките на следващите месец-два смятаме да ги внесем в Министерския съвет с цел пробив в полза на развитието на ски зоните, тъй като всеки от трите курорта, конкретно Пампорово и Банско, имат особени проблеми, които възпират тяхното развитие“, обясни Беляков.

По думите на Цветелина Бориславова, за да се случи връзката между Пампорово и Мечи чал, дружеството има готов проект още от години, изработен от френска компания, за три нови писти.

„Но имаме огромен проблем не само законодателен, а и с местните кооперации, които дори сега за съществуващия лифт ни  изнудват - за стари съществуващи трасета на лифта. Представете си какъв труд, какви убеждения, време и средства ще са необходими да бъде постигнато това, за което всички мечтаем. Не искам да прикриваме, че водим битка с местните кооперации и собственици на земи, незнайно защо. В крайна сметка такава инфраструктура, както при нас и в Банско, само създава условия за развитие на туризъм, за развитие на местните общини“, допълни мажоритарният собственик на „Пампорово“ АД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян