Дариткова: Нито съм бездушна, нито безсърдечна, нито съм елемент от престъпна групировка

6321
Дариткова: Нито съм бездушна, нито безсърдечна, нито съм елемент от престъпна групировка
Снимка: Анита Чолакова

Борбата с фалшивите новини ще е много трудна. На фона на стабилната финансова ситуация в България изглежда много странно цялото поведение на опозицията и това, което се случва в социални мрежи, заяви на пресконференция в Смолян депутатът д-р Даниела Дариткова, която е и председател на Здравната комисия в НС.

Тя уточни, че става въпрос за „цялата агитация чрез фалшиви новини - едно средство за постигане на бърз резултат без особено усилие“. Като в същото време се привличат максимален брой потребители по проблем, който дискредитира и настройва общественото мнение, а впоследствие трудно може да бъде оборено.

Според нея всички трябва да сме привърженици на точната и коректна информация и нейното обективно отразяване. „Единствената борба с фалшивите новини са такива пресконференции, директни контакти, където да се подчертаят действителните новини на национално и на местно ниво“, категорична е д-р Дариткова.

„Фискалните показатели са стабилни. Работи се в Народното събрание, работи се в комисиите. В същото време ние сме определяни с най-грозни имена като "шайка" и др. Непрекъснато се нагнетява омраза, недоверие към всички, които вършат политическа дейност. А ние сме най-голямата политическа сила, избрана съвсем неотдавна от българския народ с доверието на голям процент от гражданите да управлява страната. Подобно поведение явно ще е тенденция и на следващите избори. За нас това е абсолютно неприемливо, защото всички ние, на местно ниво, градим своето име с години“, отбеляза тя.

И подчерта: „Нито смятам, че съм бездушна към проблемите на хората с увреждания, нито смятам, че съм безсърдечна, нито се приемам за някакъв елемент от престъпна групировка. В никакъв случай не мога да приема такива обвинения. Затова такива обобщения, които се правят, по-скоро обиждат и отвращават хората от тези, които се занимават с политическа дейност. Дългосрочният ефект от това поведение няма да е в полза на тези, които го насаждат“.

По думите й това е тежък труд, който изисква усилие, особено от хора, които имат и други професии.

Дариткова: Промяната на здравния модел няма да увеличи здравната вноска

При изпълнението на тазгодишния здравен бюджет болничната помощ функционира нормално, но има сериозен преразход по отношение заплащанет...

„Смятам, че това поведение не трябва да бъде толерирано. Не трябва да живеем в непрекъсната злоба и самоунищожение. По-добре е нашите опоненти да покажат с какво са по-добри от нас, а не да ни наричат с обидни думи. Смятам, че по делата трябва да се познаваме.“, коментира д-р Дариткова.

Тя е убедена, че общото отношение на негативизъм към всички, които се занимават с политическа дейност, ще отблъснат разумните хора, които искат да ангажират своите сили в решаването на проблемите на хората, работейки в политическата сфера или в изпълнителната власт.

По отношение на законодателството за хората с увреждания, тя каза, че диалогът е непрекъснат, а трудно се постига съгласие, защото има голям разнобой във вижданията на отделните организации на хората с увреждания.

„Предизвикателство е първо да се постигне първо помирение между самите тях. Затова е много важно да се работи в постоянен диалог като се извеждат позитивните и консенсусни решения. Аз не мога да оправдая забавянето, но то е факт и е по-добре да търсим това, което ще ги обедини и ще позволи да се решат проблемите, да се надгради всичко постигнато до този момент", коментира тя.

Д-р Дариткова каза, че се очаква цялостна промяна на закона, който касае проблемите на хората с увреждания, заради нужната индивидуална преценка на възможностите, за включване на т.нар. лична помощ, за която е внесен отделен законопроект.

Дариткова: Където има достатъчно легла, няма да се откриват нови болници

Смисълът на Националната здравна карта е да се посочат потребностите от лекари, медицински сестри, болнични структури и легла. За съжал...

По думите й проблемите са освен финансови и организационни. А изграждането на регистър ще е изключително полезно, за да функционира системата обективно. Регистърът ще позволи да се добива информация за вида и степента на увреждането и за предложените видове социална помощ и услуги.

Подобни регистри са въведени при териториалните експертни лекарски комисии.

Д-р Дариткова уточни, че темата е дискутирана задълбочено на заседанието при министър-председателя вчера, а от сутринта е получила информация, че министерството е поело ангажимент да подпомогне създаването на този регистър.

"Ще трябва да вървим и към промяна на Закона за здравето, който касае лекарската експертиза, защото там има сериозни възражения. Променената наредба също дава шанс за по-внимателно и детайлно оценяване на медицинските проблеми при хората с увреждания, които кандидатстват за освидетелстване", посочи Дариткова.

Тя съобщи, че бюджетният излишък за първите пет месеца на годината е 1,4 млрд. лв., а безработицата е 5,7% към края на юни - по-ниска, отколкото е средната в ЕС. Добави, че брутният вътрешен дълг има трайна тенденция към понижение, като в края на април 2018 г. е 31,9 млрд. евро., а година по-рано е бил 34,3 млрд. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян