Две поръчки за ВиК в Смолян тръгват отново след уникално обжалване

12251
Две поръчки за ВиК в Смолян тръгват отново след уникално обжалване
Снимка: Thinkstock

Две поръчки на обща стойност над 54 млн. лв. без ДДС (64,8 млн. лв. с ДДС) възобнови след процедури по обжалване "ВиК" ЕООД – Смолян. Те са финансирани от Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) по "Интегриран воден проект на агломерация Смолян".

Поръчките бяха стартирани през месец април. Последва уникално за страната обжалване. 25 местни фирми се обединиха срещу условията, наричайки ги незаконосъобразни и ограничителни. Колективната жалба, освен до Комисията за защита на конкуренцията, бе изпратена до премиера, областния управител, кмета на Смолян и управителя на ВиК.

Община Плевен заплаши ВиК и Топлофикация с глоби заради забавени ремонти

Община Плевен заплаши местното ВиК дружество с налагане на санкции заради нарушаване на общинска наредба. Причината е забавяне на ремон...

Според жалбата, всички 25 фирми, взети заедно, не могат да отговорят на условията за реализиран минимален общ оборот в последните три години. Те възразяват срещу изискванията за технически и професионални възможности, за изпълнен обем работа през последните пет години  и срещу методиката за оценка на офертите. Според тях поръчката „е насочена към конкретен участник, който би доказал опита си с изпълнение на поръчки“, финансирани от ЕС в програмен период 2007-2013 г. чрез ОП „Околна среда“ и ПРСР.

„С необоснованото завишаване на критериите за подбор ограничава местния бизнес /строителни компании/. Дори в хипотеза да участваме като обединение с общи усилия и ресурс не можем да отговорим на поставените изисквания. Естеството на поръчката обаче не представлява такава сложност и в случай, че критериите за участие биха били занижени, то ще се предостави възможност не само по-голям кръг потенциални участници да кандидатстват, но така също ще се създадат и условия за конкурентни цени“, се сочи в жалбата.

Нито едно от нарушенията, за които се твърди обаче, не бе потвърдено от Комисията за защита на конкуренцията.

Едноличното дружество „ВиК“ в Смолян е 100% собственост на държавата чрез МРРБ. То е първото в България, спечелило финансиране и подписало договор по новите правила на ОПОС – с изработено Прединвестиционно проучване.

На практика обявените от дружеството поръчки са две. Едната е по Жълт Фидик (форма на договор за инженеринг - проектиране и строителство), която е на стойност 31,3 млн. лева без ДДС. Тя включва изграждане на нова водопреносна мрежа с дължина 7508 метра, реконструкция на съществуваща – 6453 метра, нова канализационна мрежа с дължина 8839 метра, реконструкция на съществуваща– 9821 метра. Предвидена е също реконструкция на 1073 метра канализационни колектори и на главния градски събирателен колектор в Смолян.

Откриват Музей на водоснабдяването и канализацията във Варна

В морската ни столица ще бъде открит интерактивен Музей на водоснабдяването и канализацията, който е създаден по проект „Подпомаг...

Втората е по Червен Фидик (форма на договор за строителство) на стойност 22,7 млн. лв. без ДДС. С нея се предвижда изграждане на нова водопроводна мрежа в Смолян с дължина 2692 метра, реконструкция на съществуващи с дължина 5431 метра, нова канализационна мрежа– 8452 м, реконструкция на съществуваща– 9070 метра.

Първоначално жалбите пред КЗК бяха подадени от всичките 25 фирми, но всяка от тях трябваше да плати по 9000 лева (4500 лева за всяка жалба) – такси за стартиране на производство.  Впоследствие носители на жалбите станаха две фирми. „Крис – МТ“, която е собственост на Владимир Кехайов - областния представител на Камарата на строителите в Смолян, се зае с жалбата срещу инженеринговата поръчка. „Красин“ ООД, собственост на Кремен и Мирен Красини, поддържат жалбата срещу поръчката за строителство.

За твърдението, че е завишено изискването за оборот от КЗК сочат, че той по закон не трябва да надхвърля двукратния размер на обявената прогнозна стойност, от което следва, че изискването изцяло е съобразено с нормата закона и твърдяното нарушение не е налице. Антимонополната комисия също така счита, че и при определянето на критериите за подбор възложителят, без да превишава пределите на оперативната си самостоятелност, е въвел изискване, което да осигури изпълнител с доказана добра практика и технически възможности. Според нея поставеното изискване за изпълнени от участниците дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тази на поръчката, не са в противоречие с разпоредбите на закона, а твърденията в жалбата са неоснователни.

Изискванията, според комисията, за техническия екип не са ограничителни, нито са в нарушение на приложимите норми.

Относно методиката КЗК също счита, че няма нарушение на закона, тъй като ясно са посочени начините за оценяване на офертите с конкретни стойности в показателя „концепция за изпълнение“.

КЕВР започна проверка на ВиК-Стрелча заради проблема с водата

Комисията за енергийно и водно регулиране започна проверка на ВиК-Стрелча, предаде БГНЕС. „Във връзка с публикувани информации в ...

Като извод на КЗК се сочи, че зададените от възложителя условия на са стеснили необосновано кръга на участниците в процедурите, не са дискриминационни и са заложени в съответствие със закона, поради което двете жалби са неоснователни.

Преди да се произнесе по същество, Антимонополната комисия отхвърли исканията в двете жалби за налагане на временна мярка „спиране на производството“. Впоследствие решенията на КЗК бяха потвърдени от Върховния административен съд. Това бе причина за управителя на „ВиК“ да възобнови двете процедури. 

На този етап няма данни двете решения на КЗК по същество да са обжалвани във ВАС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян