Евробабите от Забърдо ще пеят пред кабинета на Борисов за път

7075
Евробабите от Забърдо ще пеят пред кабинета на Борисов за път
Снимка: Радослав Хаджиев

Музикален протест пред кабинета на премиера Бойко Борисов организират евробабите от Забърдо. Те отиват следващата сряда (4 юли) в София да пеят пред Министерския съвет и да молят държавата да им отпусне пари за пътя към селото. 17-километровото трасе е и подход към природния феномен "Чудните мостове".

Бабите от местното читалище се амбицираха още повече за протест след като преди дни на пътя се срути огромно количество скална маса. Към настоящия момент камъните са разчистени така, че преминаването се извършва в едната лента.

Забърдо кандидатства за европейско село

Смолянското село Забърдо ще кандидатства за европейско село. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян кметът на населеното...

Преди седмица облечени в носии членовете на фолклорния състав "Евробаби" към забърдовското читалище "Христо Ботев" сами започнаха да запълват дупките по компрометирания участък, ползвайки технология на повече от 400 години. Вместо с асфалт, засипваха липсващите парчета с глина от варовик. Глината я пресоваха с дървени валяци, за да стане твърда и да не чупят туристите колите си.

"По отношение на срутището са взети аварийни мерки, за да се стабилизира временно откосът и да се осигури проводимостта на пътя. Онзи ден алпинистите направиха разчистването и са открили една скална маса, която е в пъти повече от това, което беше видимо при започването на строителните мероприятия", каза Николай Михайлов, проектант във фирмата за укрепването му.

Кметът на Забърдо Валентин Черпоков каза, че са имали проект по Програмата за селските райони, но по незнайни за него причини кметицата на Чепеларе Славка Чакърова не го подала за финансиране.

"Много песни ще му пеем на Бойко Борисов, дано премиерът да даде някой лев, та да направим пътя. В него е и ножът, в него е и сиренето", каза мъж от селото.

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова заяви, че срутището е възникнало на 15 юни. Екип от общината, със съдействието на Черпоков, осигурил веднага техника, която да разчиства падналите къмъни.

АПИ обеща на Ахелой 2 входа и 2 изхода към републиканските пътища

700 м е маршрутът на автобусите в Ахелой до настоящата спирка на ул. "Цар Симеон" за пътуващите от Слънчев бряг към Бургас. Разстояниет...

"Там има обаче една оголена канара, която стърчи и има опасност да падне. Тогава се свързахме с инж. Костадинка Миланова - директор на Областно пътно управление в Смолян, която ни даде контакти на фирма с алпинисти, които са работили на пътя Асеновград - Смолян. Те дойдоха и огледаха обекта, предложиха оферта за спешни мерки за решаване на проблема. Миналата седмица подписахме договор с тях, преведохме аванс и от понеделник работят на пътя. Те срутиха големия камък и движението се спираше поетапно в продължение на два дни докато разчистват. В общината сме задвижили план за действие в такива ситуации", посочи Чакърова.

С кмета на Забърдо предприели мерки за селото да се реагира, ако има болни хора, ако има нужда от хранителни продукти и лекарства.

"На този етап пътят е проходим, но там, където са падали камъните, е с нарушена настилка. Сутринта съм изпратила екип от общината, които да сложат нужната сигнализация, за да знаят хората, които пътуват към селото и към "Чудните мостове", че има опасност от падащи камъни. Сега обаче екипът не може да продължи да работи, защото в това дъждовно време е рисково за тях. Обрушването на опасните камъни и обезопасяването на ската е предвидено по договор в рамките на около 35 000 лева. Имаме още няколко дни работа. Наистина много неприятна ситуация. Както г-н Черпоков, така и ние се притесняваме за безопасността на хората, които преминават през там. Впоследствие ще изготвим проект за трайно укрепване на ската и ще отправя искане пред Междуведомствената комисия за защита на населението към МС", допълни кметът на Чепеларе.

Тя обясни, че за пътя от "Сините ханчета" до "Чудните мостове" наистина е имало изготвен проект още в предходен мандат на стойност 12 млн. лв. През 2016 г. била отворена мярката за селските пътища по Програмата за развитие на селските райони. Когато обаче били публикувани насоките за кандидатстване, се оказало, че няма да съберат нужните точки за финансиране, тъй като пътят не води до населено място, а важен критерий е "брой население", което пътят ще обслужва.

"Не подадох проекта за пътя до Забърдо и "Чудните мостове", защото според предварително обявените критерии беше ясно, че няма да бъде одобрен. Защо да харчим допълнително разходи за консултанти и др? Още повече, че през 2016 г. имахме право да подадем три проекта. Ние преценихме, че най-много точки ще ни събере улицата в Чепеларе, училището и един магистрален водопровод Орехово-Хвойна-Малево-Павелско. Подписали сме досега договора за училището, където имаме максимален брой точки. В момента сме на етап избор на изпълнител. За улица "24 май" също имахме също максимален брой точки. Проектът е на стойност около 2 млн. лв., но ни отнеха 18 точки с аргумент, че стойността на съоръженията надвишават 50% от общата стойност на проекта. А всеки знае, че Чепеларе е планински град и без подпорни стени няма как да направиш улицата и тя да е устойчива. За водопровода още никой нищо не казва. А по мярката, която сега е отворена по програмата, няма възможност за пътища", поясни кметът.

През юни почват укрепване на свлачището между Смолян и Мадан

През юни месец ще бъде определена фирмата, която да укрепи мега свлачището по основния път между Смолян и Мадан, който е второкласен. Т...

Чакърова подала жалба срещу отказа за финансиране на въпросната улица в града, но тя била отхвърлена.

Относно отсечката за Забърдо и "Чудните мостове" тя казва, че няколко пъти поставяла въпроса пред министъра на туризма Николина Ангелкова, че когато пътят води до туристически обект, трябва да се зачита не броят на местното население, а броят туристи, които ще бъдат облагодетелствани от неговото изграждане. Попитана дали в такъв случай ще подкрепи протеста,Чакърова отговори, че той е не само за населението, а за цялата община.

"Феноменът "Чудните мостове" е гордост не само за община Чепеларе, а и за област Смолян. Миналата година неколкократно съм изпращала писма с искане да се осигури финансиране на този проект- и към Министерството на туризма, и към Министерството на транспорта, и към МРРБ. Отговорите са отрицателни, защото това е общинска пътна мрежа и общината трябва да го финансира. А знаете, че общината има 4,5 млн. лв. задължения. В оздравителен план сме. Приходите на година бяха средно до 2,9 млн. лв., миналата година ги увеличихме на 3,5 млн. лв. При условие, че дофинансираме детски градини, училища, издръжка на общинската администрация, няма как да направим сами този път", допълва Чакърова.

По думите ѝ средствата, отпускани от държавата за капиталови разходи на община Чепеларе за миналата година, са 420 000 лева. "Собствени средства министърът на финансите не ни позволява да отделяме, защото сме в затруднено финансово положение и собствените приходи на общината, които са 3,5 млн. лв., не могат да покрият разходите по издръжка на общината. От тях не може да отделяме за капиталови разходи. В края на ноември месец с постановление на Министерския съвет ни бяха отпуснати 950 000 лева за улици и там стана големият скандал с Общинския съвет, когато бяхме обвинени, че пренасочваме средства, а не беше така. Със съдействието на "ВиК" в Смолян и инж. Мариян Николов преди година подменихме водопровода в село Проглед. Там се наруши асфалтовата настилка и миналата година направихме един списък на улиците, които са в най-отчайващо състояние - на Пампорово, в Проглед и няколко улици в Чепеларе. Тази година ние изпълняваме дейности, планувани през есента на 2017 г. Под въздействието на г-н Черпоков общинските съветници отделиха 100 000 лева от капиталовите разходи за Забърдо. А в писмо до общината министърът е написал, че кметът носи отговорност за финансовата дисциплина. В случая проблемът е там, че със средства, предназначени за капиталови вложения, ще се прави текущ ремонт. А изкърпването на дупки не е капиталов разход, а текущ ремонт", поясни Славка Чакърова.

Тя казва, че в Забърдо не бива да се притесняват, защото както през 2016 г. са заделили близо 40 000 лева за изкърпване на дупките, и тази година ще направят текущ ремонт. "Аз знам, че този път има два-три участъка, които наистина са в критично състояние. Фирмата, която изпълнява дейности по рехабилитация на уличната и пътна мрежа, след като приключи заданията си, ще изкърпи и дупките към Забърдо. Това може да стане през юли месец", посочи кметът на Чепеларе.

Ново срутване по пътя за Рилския манастир над село Пастра

Ново срутване на скали и дървета по пътя за Рилския манастир над с. Пастра е станало днес по обед. Движението става в едната лента в по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян