Фермер от Триград спаси 14 говеда от гладна смърт

24027
Фермер от Триград спаси 14 говеда от гладна смърт
Снимка: Анита Чолакова

40-годишният фермер от девинското село Триград купи 14 крави, телета и бикове от Смолян, изоставени да ядат собствените си изпражнения. Техен "стопанин" допреди седмица беше 77-годишният Здравко Ханчев. Сега животните са на сухо. Хранят се с прясна трева. За първи път хапват фураж, пият вода и не се знае от кога, но вече спят.

"Говедата сега по цял ден спят. Там, където са под карантина, са в заградено място. Има и двор. Слагаме им по малко фураж, защото досега не са яли. То е нямало и къде да им се сипе. Сложили сме и каменна сол, която ближат, когато искат. Излизат сутрин, пасат си спокойно и след това по цял ден спят. Те не са спали, нямало е къде. Сега му остана само мулето, аз като ги прибрах другите, то беше легнало да умира. Всичките му животни щяха да измрат, да си отидат ей така", казва новият стопанин на животните Николай Мишев.  

Доскорошният им собственик Здравко Ханчев ги "отглеждал" в обор, до къщата му в квартал "Каптажа" на областния град.

Те газеха до колене в собствените си нечистотии. Когато журналисти отидоха до обора по сигнал на съседи, те наистина „плуваха“ в прясната тор, заравяха муцуните си в нея, за да изровят някоя потънала тревичка. Видяхме една крава да ръфа корите на клони от дървета, а друга да изстъргва кората на откъртена от стената дъска, за да я сдъвчи.

Когато на обекта пристигна д-р Лъчезар Пампоров - главен инспектор в отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните, каза, че на възрастния човек му е бил правен акт, но нищо не се е променило. Актът бил наполовина платен, а за останалата част му удържали от пенсията.

Тогава ветеринарният лекар обясни, че на животните ще се вземат проби и ако са здрави и няма кой да ги вземе, ще бъдат заклани и раздадени на социални домове. 

"На всеки му е жал за тези животни. Така са от години. Мирише ужасно. Добре, че направиха този асфалт, та има някакъв канал. Иначе цялата улица беше в лайна до долу. Виждате ли как стоят в лайната, това е грехота! Отзад има още не знам колко животни. Има огромен бик. Имаше и муле. Виждала съм човека да чисти, но много рядко. Аз знам, че не ги дои. Такова чудо не съм виждала другаде. Викала съм му: "Защо не ги продадеш, какво ти трябва на тебе - пенсийка си взимаш!?". Но той казва: "Не ги продавам". Мисля, че тези животни трябва да се спасят! Винаги са в тая мръсотия. Това е мъка за животните, мъка и за живущите", каза тогава съседка на стареца.

Веднага след медийните публикации животновъд от Триград се свързва със стареца. Казал, че иска да помогне и на него, и на животните. Купил цялото стадо от 14 крави, телета и бикове.

Сега обаче спазва карантина и животните са в отделен отбор. 

77-годишният им бивш собственик е благодарен на медиите. "Добре, че дойдохте, та излязоха клиенти и ги махнах. Те ми изяждаха и пенсията, и всичко. Аз се отървах направо. Ще спя като агне. Беше ми много трудно. Наближавам 80 години. Някой видели ли сте на моите години да гледа толкова животни. Всеки ден по една УАЗ-ка сено ядат", каза Ханчев.

Новият стопанин научил за говедата от свой приятел в Англия, който живеел с племенника на възрастния човек. Същият ден Николай Мишев пътувал към Златоград да оглежда телета за покупка. И директно ги купил.

"Видях в какво място са - как живеят в торта. Направо дадох парите на дядото и до два-три часа ги превозих.  Купих три крави, три юници, три бика и малки теленца. Викам му: "Дядо, давай направо да ги изкараме оттук, че ще ти умрат животните". Той ми отвръща: "Махай ги, че са ме подгонили  телевизии, ветеринарни", разказа фермерът.

Той обясни, че месото на тези животни се променя за два-три месеца, в които са на хубава паша.

„Сега са слаби, но до два-три месеца ще се променят коренно - и в кожата, и в месото. Даже д-р Пампоров като ги ваксинира, каза, че са много променени. Те ще са на екологично чиста паша – горе, на Чаирите. Ще живеят в обор. Сутрин се пускат, вечер се прибират. Имат паша от хиляди декари там“, допълва Мишев.

Приятно му е усещането, че е спасил от мръсотията и мизерията тези животни, от друга страна си били хубава порода – „Хелефорд“ и „Сементал“, за месо. Той пък има други десетина, сред които и от породата „Джерсей“.

Сега говедата са под карантина, която ще изтече в края на месеца.  Ваксинирани са, прегледани са от д-р Пампоров, а резултатите от взетите проби показват, че нямат заболявания. 

На въпрос как е възможно да живеят в такава нечистотия и да са здрави, фермерът отговаря, че няма идея.

"Дядото казва, че ги е хранил. Ходил е с една УАЗ-ка да им кара трева, но не знам как са изкарали зимата там. Не знам как ги е хранил вътре. Те не могат да лежат, не могат да спят. Нямали са и вода, от фекалиите каквото са поемали като течност и сол – това е.  Ни фураж са яли, нито сол - нищо. На моите животни им се дава по два пъти фураж на ден - сутрин и вечер по малко. Каменна сол има постоянно там, където лежат. Като ги пуснем да пасат, пият навън от деретата. Ако са вътре, до овчарника има вода“, обяснява Николай, който от 6-7 години се занимава с животновъдство.

С баща му се грижат за говедата в красивата местност край Триград - Чаирите.  Досега повече телета са отглеждали, но вече имат и крави, за да има възпроизводство.   

На коментара, че едното отглеждане на животните няма нищо общо с другото, отговори, че дядото напълно ги е изтървал.   

Попитан дали това, с което се занимава, е бизнес, стопанинът отговори така: „Не бих го нарекъл бизнес. Ако ги гледаш цяла зима, каквото си изкарал през лятото от продажба на телета, зимата другите го изяждат. Като ти останат 10 крави бременни с малки телета, цяла зима купуваш сено, селаж, слама. Горе-долу е нула на нула. Остава по някой лев, но много малко“.

Добавя, че всяка година е различна. Преди време телетата му ги хванала болестта „син език“ и всички измрели. Не получил никакво обезщетение и щетата му се отразила много зле финансово.   

Казва, че досега лев не е взел като държавна или европейска подкрепа.

"За първи път съм направил искане за подкрепа от държавата като земеделски производител, но тази година е нулева', е разочарован стопанинът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян