Кметът на Мадан: Откритата при нас термална вода е уникална

4675
Кметът на Мадан: Откритата при нас термална вода е уникална
Снимка: Община Мадан

Дългоочакваната заповед за утвърждаване на експлоатационните ресурси на термалната вода в Мадан вече е факт, съобщи кметът на Мадан Фахри Молайсенов.

Той припомня, че сондажът бе направен още през 2016г., в участък, разположен в речната тераса на река Яновска. Откритата там вода е с постоянен дебит и температура около 20 градуса.

„Според доклада на проф. д-р инж. Павел Пенчев, председател на УС на Българска асоциация по подземни води, откритата термална вода в Мадан е уникална и без аналог в страната. Качествата на минералната вода са много добри и превъзхождат тази от изворите в Хисаря и Велинград, качествата на водата са аналогични на една известна марка в Италия, която е една от най-скъпите на пазара и се разпространява включително и в България от верига бензиностанции. Водата е подходяща, както за бутилиране, така и за медицински процедури.

Хората в региона отдавна вече я ползват и също изтъкват добрите й качества. Някои от тях твърдят, че са си решили бъбречни проблеми, а други са премахнали брадавици“, посочва още кметът.

По думите му след като вече имат официално заповедта, предстои да предприемат по-нататъшни действия за развитието на този ресурс, като още една чудесна перспектива за развитието на цялата община.

 

 

 

 

Аctualno.com потърси кмета за повече подробности.

С какво е важна тази заповед, г-н Молайсенов?

Тя е чакана отдавна, защото всичко друго беше направено - доклади, сертификати, пробовземане. Всичко беше както трябва. Тази заповед беше нужна, за да може ние да направим последващи стъпки към Министерство на здравеопазването, да вземат там проби от 4-те сезона. След това и те да установят точно показателите на водата. Оттам-нататък може да пристъпим наистина към реализиране на нещо по-голямо за водата. Тя е дотолкова важна, че без нея не можем да преминем към следващ етап, следваща крачка. Още 2016 г. всичко друго е направено.

Тази заповед се е бавила толкова години?

Не, имаше институционални проблеми, които трябваше да бъдат решавани един по един.

Какви са ви конкретните намерения за нея?

Нашето виждане е, ако успеем да привлечем партньор за публично-частно партньорство или инвеститор, който да направи един завод за бутилиране, защото е грехота тази вода да върви в реката. Ние коментирахме и с професорите възможност да се направят няколко басейна за балнеолечение, но те също са на становище, че на практика близо 4 литра в секунда така ще отидат в дерето. Някой ще напълни 5 басейна по сто квадрата или по сто кубика, не си заслужава. Наистина водата е с много добри показатели. Не правя реклама, хората сами ще си я направят, защото се вижда, макар да не се е ползвала толкова много. Все пак ние сме изградили чешма с два чучура, от които тече вода една година вече. Хората ходят и си пълнят, но когато стане официално всичко, си е нещо различно.

А има ли засега проявен интерес, запитвания?

Никакви крачки не сме предприемали докато не видим „черно на бяло“ документално всичко да се е оформило. Иначе са празни приказки. Всеки инвеститор, като дойде в България, както често се случва, като го замотаем с месеци и години и не можем да му оформим документите, си хваща пътя.  Най-важното за нас беше източникът да стане общинска собственост, за да може общината да се разпорежда, за да може да планираме каквото и да било.

И сега водата е общинска, нали така?

Да.

Вероятно ще бъде отдадена на концесия впоследствие?

Ако евентуално общината не може да се справи сама като инвеститор, защото не е само да се изгради. Нужна е и логистика, и всичко останало. За нас е важно, а и моята мечта лично е да се отворят повече работни места. Ако има по-голямо производство, означава и повече работни места. 

Кога мислите, че ще се извърви целия път по подготовка, за да се стигне до нуждата от инвеститор и до конкретна реализация на този ресурс като опция за отваряне на нови работни места?

Пак зависи от Министерството на здравеопазването. Моето виждане е, че по-рано от една година не може да стане. Ако трябва да минат пробовземанията за четири сезона, това означава една година.

Задължителни ли са?

Рецидивист с маска и пистолет опита да ограби магазин в Мадан

Сигнал за въоръжен грабеж в денонощен магазин в Мадан е получен в полицията тази нощ. Малко след полунощ маскиран и въоръжен с пистолет...

Абсолютно. Идват представители на министерството и си вземат пробите, не ги носим ние.

Дебитът на водата какъв е?

Първоначално ни беше одобрен 4,2 литра в секунда, в момента е на 3,8 литра в секунда и е окончателен.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян