Кметът на Мадан пред съгражданите си: Безсънните нощи и усиления труд са възнаградени

3296
Кметът на Мадан пред съгражданите си: Безсънните нощи и усиления труд са възнаградени
Снимка: Анита Чолакова

Такива дни като днешния винаги са повод за равносметка. И днес, обръщайки мислено поглед назад и загледани в днешния облик на Мадан, си даваме сметка, че безсънните нощи и усиления труд са възнаградени. Те са превърнати в невероятна смесица от традиции, социални придобивки, модерна визия и европейски инвестиции – гаранция за едно достойно бъдеще за нас и нашите деца. Усилията ни бяха и продължават да бъдат влагани в развитието на цялата община, заяви пред своите съграждани кметът на Мадан Фахри Молайсенов, предаде кореспондент на Actualno.com. Градът отбелязва своя ежегоден празник и Деня на миньор, а снощи бе официалното откриване на тържествата.

„На 22 август 1953 година с Указ на Президиума на Народното събрание село Мадан е признато за град. Оттогава изминаха 65 години като всяка година в историята на града се вписаха нови страници. В тях Мадан повече от половин век доказва, че умее да преодолява трудностите на миналото и настоящето, а маданчани са достойни граждани на България и Европа“, посочи градоначалникът.

Шефът на АПИ огледа срутището между Смолян и Мадан

Шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов днес направи оглед на срутището по главния път между Смолян ...

По думите му през последните 7 години крачка по крачка Мадан, с инвестициите за десетки милиони левове, се доближава до онази идея за съвременна европейска община.

Молайсенов подчерта, че сериозно внимание се обръща на всички сфери като здравеопазване, социални дейности, инфраструктура, екология, образование, култура, спорт.

„И ако миналата година проектът за площада беше все още само план, днес той е напълно обновен и модернизиран. Площадното пространство претърпя цялостна промяна, включваща изцяло нови настилки, прекрасна алейна мрежа, кътове за отдих, нов шадраван, детски площадки. Всичко това е за вас, защото го заслужавате“, каза той и призова всички да се радват на новите придобивки, да им се наслаждават, но и да ги пазят, за да създават самочувствие и на следващите поколения.

Той допълни, че сградата на читалището е напълно обновена. В кв. Възраждане и в кв. Шаренка в момента се подменя над 7 км от ВиК-инфраструктурата, след което предстои улиците да бъдат асфалтирани, да бъдат изградени нови тротоари и кварталите да придобият изцяло нов облик.

„Ще продължим да влагаме труд и ресурси и в ремонтирането на над 30 км пътища на територията на цялата община“, заяви Молайсенов.

Протестиращи и областен се споразумяха: Всеки понеделник среща на срутището между Мадан и Смолян

Всеки понеделник от 18 часа на срутището между Смолян и Мадан ще има среща на протестиращите с областния управител и представители на ф...

Той акцентира и на откритата през миналата година в Мадан термална вода, която е с уникални качества.

„Водата е изключителна алтернатива и перспектива за развитието на цялата община. Въпреки перипетиите и сложността на изпълнение, съвсем скоро започваме работа по следващите етапи на проекта. Предстои и изграждането на градска градина с 95 паркоместа – значим проект, с който трайно ще се облекчи ежедневният проблем с паркирането.Имаме разработен и уникален по рода си и изключително атрактивен проект за минен туризъм, за който също се надяваме скоро да получим финансиране“, добави градоначалникът.

Той призова своите съграждани заедно да направят каквото е по силите им, за да съхранят и развият Мадан, който е белязал съдбите им.

По думите на евродепутата Владимир Уручев през последните малко повече от 10 години, откакто започна възраждането на рудодобива, Мадан си възвръща облика на миньорската столица.

Той подчерта положителния ефект от обновяването на пътната инфраструктура и санираните блокове. „Това е пътят, по който трябва да се развиваме. Пожелавам на мениджмънта все така да държат за въвеждането на новите технологии и да направят хората в този град едни достойни граждани, които да се радват на благоденствие. Повече от 10 години имам възможност да наблюдавам и отвън как се развива нашата страна. Ние вървим с много добри темпове в момента. Трябва да ги съхраним, за да отделя държавата повече средства за общините. И виждате, че за една малка община като Мадан се отделят милиони. Всичко това е заради вас, заради хората, заради тази Родопа планина, която ние всички обичаме“, подчерта Уручев.

Чепеларе и Мадан гневни, че им закриват районните прокуратури

Жителите на Чепеларе и Мадан остро се противопоставят на предстоящото закриване на районните прокуратури в двата града. Решението е на ...

Областният управител на Смолян Недялко Славов заяви, че „Горубсо-Мадан“ е предприятието, получило най-авторитетната награда тази година, заради устойчивия си ръст по всички показатели. Той се надява този ръст да бъде запазен и предприятието да е все така социално ангажирано, да продължи да бъде част от разрешаването на обществените проблеми не само в Мадан, но и в региона.

„Тази година постигаме резултати, които са постигани през 1992 г. при голямото „Горубсо-Мадан“ - тогава бяха 8 или 9 рудника, сега са три. Тогава бяха 3500 души, сега са приблизително 1000 работника. Тоест, това, което постигаме, се постига с много инвестиции. А те вече надхвърлиха 100 милиона. Направихме нов минен отдел. Миньорите го знаят много добре, защото те всеки ден работят с новите машини – 21 на брой. До края на годината ще има още 9 машини – тоест „Горубсо -Мадан“ става предприятие с рудници от европейско ниво“, посочи Николай Вълканов – главен собственик на мините в района.

Той подчерта, че предприятието има едни от най-добрите миньори.

„Много често ми задават въпроса какво е бъдещето на рудодобива и минерално-суровинната промишленост. Бъдещето за развитието на Европа бе начертано през 2010 година при приемането на Директива за развитието на минната индустрия в Европа – така, че от вносител на минерални суровини да се превърне в територията, която се задоволява. Човечеството се увеличава, ще стигне 10 милиарда, а всичко около нас се прави от метали. Така, че бъдещето за развитието на рудодобива – в България, в Европа, е изключително важно за просперитета на държавата. През м. май т.г. проведохме Европейски минен форум в България. На него бяха отчетени постиженията и бе очертано развитието на минната индустрия. Смея да кажа, че България е една от първите страни в Европа, която има стратегия за развитие на минната индустрия. Това е благодарение на правителството на г-н Борисов, той лично се ангажира и това вече е факт. А всички членове на ЕС са задължени да имат такава стратегия. Бъдещето на рудодобива е в сигурни ръце, то ще продължи и ще го има. Докато има човечество, няма друг заместител на металите“, каза Вълканов.

Той пожела на маданчани много здраве и щастие, а към миньорите отправи призив да бъдат единни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян