Кметът на Рудозем: Търсим финансиране за водопроводи в селата

3855
Кметът на Рудозем: Търсим финансиране за водопроводи в селата
Снимка: Рудозем

Румен Пехливанов е втори мандат кмет на община Рудозем. Завършил е висше образование в УНСС – София, със специалност „маркетинг“. От ВСУ има магистратура по „Счетоводство и контрол“. От 1999 г. е управител на собствена фирма до 2002 г., когато започва работа в „Рубелла Бюти“ ЕАД, като офис мениджър. Бил е председател ОбС – Рудозем, ръководител на Банка ДСК – филиал в Рудозем. До избирането му за кмет ръководил собствена фирма за високи технологии.

Г-н Пехливанов, за първи път от шест години са разблокирани сметките на общината. На какво се дължи?

Преди шест години имах незапорирани сметки само 16 дни. Оттогава сме със запори. В този смисъл сега може да се каже, че общината за първи път ще работи по-нормално. Дължи се на факта, че за част от задълженията взехме един банков кредит. А в края на миналата година получихме безлихвен заем от Министерство на финансите (МФ) за покриване на временни касови разриви в размер на 2 336 000 лв., с които разплатихме голяма част от задълженията към контрагенти. Стигнахме дотам, че да бъдат вдигнати всички запори.

А платени ли са всички задължения вече?

Не, продължаваме да имаме още задължения и просрочия. Общият размер на просрочените преди този заем бяха малко повече от 3,2 млн. лв. В момента са останали 700 000 лв. Част просрочията покрихме с безлихвения заем, друга част - със собствени средства. И смело мога да кажа, че с над 2,5 млн. е намаляло задължението на общината към доставчици. Срокът на връщане на безлихвения заем е в края на 2018 г. Със сигурност няма да успеем да го върнем и ще се наложи да поискаме удължение, защото трябва тази година да се постараем първо да се справим с тези 700 000 лв. А безлихвения заем ще се опитаме да го връщаме следващата година.

Шест финансови показателя на общините следи МФ. Вие на кои не отговаряте?

Вижте, тези шест показателя са колкото обективни, толкова и субективни. Ще дам един пример. Погашенията по плащанията на общинския дълг е важен показател, за да не се допуска да възникне голям дефицит в текущите плащания. Само че МФ тълкува като погашения по дълга и рефинансирането на кредит. Ние в 2016 г. нямахме рефинансиране и изведнъж в края на годината изскочихме по този показател много добре. В 2017 г. обаче отново имаме рефинансиране, защото беше дошъл падеж. Правихме нова тръжна процедура за рефинансиране на кредита. И поради тази причина сега към края на 2017 г. отново по този показател сме зле. Всъщност ние реално нито сме погасили голяма част от двата милиона банков кредит, нито пък сме взели нови кредити. Просто сме трансформирали съществуващия, но той се тълкува като еднократно погашение. И този показател е леко изкривен. Може би трябваше при определянето му да е изрично записано, че когато се прави рефинансиране на съществуващи заеми, те да не се отчитат. Много важен показател е размерът на събираемостта на местните данъци и такси. И ние подобрихме този показател. Миналата година изведнъж получихме едно писмо от МФ, че сме изключени от списъка на общините за финансово оздравяване, тъй като сме си подобрили два от показателите. И излиза, че отличните ученици ги наказват.

Защо казвате, че отличниците ги наказват, след като сте изключени от списъка за оздравяване и това е добра новина?

Добра новина е от една страна. Но вече не можехме да искаме безлихвен заем по програмата за финансово оздравяване с тригодишен срок, а със срок 1 г. И второ, министърът на финансите може да отпусне допълнителни целеви средства за погасяване на този заем. Дефакто, за опрощаване на част от заема. И сега заемът, който ползваме от МФ, е едногодишен и министърът няма право да ни опрощава част от него. Затова казвам, че отличниците ги наказват. Такова е законодателството, не мога да го обсъждам, но мога да правя предложения в различните форуми за неговото подобряване.

Фирмата с ремонта на НДК спечели поръчка за подходен участък към ГКПП Рудозем-Ксанти

Фирмата „Галчев Инженеринг“ ЕООД на Любомир и Марияна Галчеви, която ремонтира сградата на НДК за европредседателството ни,...

Какви проекти финализирахте миналата година?

По-скоро довършвахме започнали проекти и подготвяхме нови. Успяхме по Норвежката програма да реализираме втори етап на проект от 2015-та - за вътрешната отоплителна инсталация на детската градина в Рудозем, която се явява централна за общината. Там са почти 50% от децата в цялата община. И след реализацията на този проект разходите за отопление спаднаха четири пъти в абсолютна стойност, което е чудесна новина. Още повече, че температурният комфорт и средата се подобриха драстично. Поддържаме 23 градуса ежедневно. Годината мина в подготовка за кандидатстване пред Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), процедури по оценки. По единия проект вече имаме договор от началото на декември. За останалите два все още чакаме решение на фонд "Земеделие".

Какъв договор подписахте?

За цялостен ремонт на гимназията в Рудозем - двете сгради, на началния и горния курс, с прилежащите им дворни пространства и настилката във физкултурния салон. Общо пет подобекта на стойност 1 млн. евро. От изключителна важност са, защото това училище ще стане образцово. Кандидатствали сме с проекти за пътища на стойност 3 млн. евро без ДДС. Третият е за 7 улици в общината на стойност също 1 млн. евро. За него още не е финализирана процедурата за подписване на договори с тези, които са с повече точки от нас. Ние сме получили максимален брой точки по трите проекта, защото са ни добре подготвени. Но основна образуваща единица е брой население, а по-големите общини получават по-голям брой точки. Надяваме се да ни бъдат финансирани и улиците.

Получихте средства от МС за ремонт на централната градска част, на какъв етап е процедурата по възлагане?

Треньор от Рудозем заминава за Ливърпул

Антон Бозов – треньор във футболната школа „Палас“ на Рудозем, заминава на методически сбор в академията на мърсисайд...

Получихме два транша с решение на Министерския съвет - първия е за 690 000 лева, а втория - 540 000 лв. Средствата са по сметките на общината. По първия проект - за централната градска част на Рудозем сме финализирали процедурата по възлагане. Изпълнили сме и първия етап от проекта, тъй като той е на инженеринг - проектирането е готово. Имаме разрешение за строеж. Буквално още днес може да започнем, но аз смятам, че все още зимата си предстои. А по втория проект - за центъра на село Чепинци, до края на месеца се надявам да имаме разрешение за строеж, сега съгласуваме проекта с институциите. И тогава ще започнем процедура за избор на изпълнител на СМР. Паралелно с това ще върви избор на строителен надзор за двата обекта. Тези два обекта са изключително важни за нас. Първият ще даде завършващ елемент в облика на централната градска част, а вторият пък ще даде изцяло нов облик на центъра на най-голямото село в общината - Чепинци. Включени са подмяна на настилки, детски площадки, сцени пред Дома на културата и пред читалището в Чепинци, озеленяване, ново осветление. Благодарен съм за съдействието на г-н Мустафа Карадайъ, че получихме подкрепа за тези два проекта. Предстои ни и кандидатване с още проекти пред ПРСР. Предварителните условия са публикувани за обсъждане. Ние ще входираме два или три проекта, в зависимост от това за какво ще можем да кандидатстваме. Не спираме да търсим финансиране и за водопроводите в селата, защото вече имаме язовир "Пловдивци". Построен е, надявам се скоро да влезе в експлоатация. Реално обаче водата няма как да стигне до хората в населените места, където минава водопроводът за Мадан. Довеждащият водопровод от язовира до Мадан - 27 км, подлежи на цялостна реконструкция. Паралелно с това говорим за вътрешните водопроводни мрежи на всички населени места, които се водоснабдяват от него или са наблизо. Защото се обезсмисля фактът, че от язовира тече чиста вода, ако вътрешната мрежа е остаряла и с много загуби, това, че ще тече пречистена от този нов язовир, се обезсмисля. Тя няма да стигне чиста и половината ще се загуби по мрежата. ПУДООС ни одобри проект за канализация на кв. Мейково на Рудозем, но то е реално улица "Иван Вазов" в града. Тече процедура за избор на изпълнител. Ако няма обжалване, строежът може да започне през април-май.

Осигурено е финансирането за него, така ли?

Да. Сумата е почти 1,2 млн. лв. с ДДС. Съгласувана е с ПУДООС тръжната документация.

А кой ще изгражда вътрешните водопроводни мрежи, за да осигурите пълноценно вода в населените места от яз. Пловдивци?

Би следвало да е ангажимент на общината, а финансирането може да е от различни източници. Има и фонд в МРРБ за финансиране на водопроводни мрежи. По селската програма нямахме възможност да подадем проекти, защото според анализа на ВиК излиза, че нямаме "воден стрес". Друга тема е доколко е правилна методиката на изчисление. Но от гледна точка на нормативите сме без "воден стрес" и нямаме шанс да се класираме, затова ще търсим други източници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян