Кметът на Забърдо: Имам идея, с която катастрофите в страната ще паднат наполовина

13228
Кметът на Забърдо: Имам идея, с която катастрофите в страната ще паднат наполовина
Снимка: Анита Чолакова

Жалко и страшно е това, което става по пътищата, но след Нова година организираме една инициатива. Ще направим едни простички неща, с които съм сигурен, че жертвите по пътищата ще паднат наполовина, но ни е нужна помощта на правителството, заяви кметът на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков. Днес той за 15-ти пореден път организира курбан за по-малко катастрофи и загинали, като дари за целта 300 кг телешко месо. Преди да бъде раздадено месото на преминаващите по участъка Смолян – Асеновград, бе отслужен молебен за здраве.

Неговата идея е в кафетата на всички бензиностанции, вместо да слагат късметчета за любов, да пишат послания от типа: „Карай бавно, някой те чака вкъщи!“. Подобни послания да се изписват също на ключодържатели, на ароматизатори за колите и или пък да се пише статистиката за предходната година – колко загинали и колко ранени е имало при катастрофи.  

630 човека има тази година починали в България. Това са две-три наши села в Родопите. Ужас!“, коментира Черпоков. Според него всичко друго ще се оправи.

„И държавата ще се оправи така или иначе - след година, след две, след десет, но половината хора избягаха в чужбина, а другата половина ще се изтрепем по пътищата. Това е страшно!“, подчерта кметът на Забърдо.

По думите му курбанът, който той дава, е за по-малко катастрофи  и жертви по пътищата, но с курбан и със завишени мерки няма да стане. Мисълта за по-бавно шофиране трябва според него да се вкара в главата с много инициативи.

„Всеки е раждан от майка, всеки има семейство, всеки трябва да пази не само него си, а и околните.  А аз ще правя този курбан докато съм жив“, отсече Черпоков. 

Тази тема, по думите на Комисар Димитър Събчев - зам.-директор на Областна дирекция на МВР – Пловдив, е една от най-важните в работата на тяхната дирекция.

Към настоящия момент за 2019 г. в Пловдив отчитат спад на жертвите вследствие на ПТП с близо 20 човека и около 100 катастрофи по-малко от миналата година.

„Важно е всички ние  - граждани и водачи, да спазваме правилата. Пътното движение е основано на правила и колкото нашите усилия да са на предела на възможностите си, аз апелирам към всички граждани и водачи да спазват правилата, тъй като само това е начинът да намалим тази висока цифра на ПТП и пострадали“, каза Събчев. Той обясни, че в Пловдивско са изведени участъците с повишена концентрация на ПТП, а особено рисков участък е магистрала „Тракия“, най-вече когато е засилен трафикът.  

„От началото на годината на територията на област Смолян са регистрирани 75 пътнотранспортни произшествия с 4-ма загинали и 106 ранени. В сравнение със същия период на миналата година тогава са били  86 ПТП, с 5-ма загинали и 113 ранени. Тоест , отчитаме по-малко 11 ПТП, един загинал по-малко загинал и 7 по-малко ранени. Незначително подобрение, но всъщност доста значително, като имаме предвид един човешки живот повече и по-малко ранени“, коментира ст. комисар Николай Димов – директор на ОД на МВР в Смолян.

Неговият призив е да бъдем разумни на пътя, да спазваме правилата за движение, да спазваме ограничителните режими и да знаем, че по-важно е да се приберем живи и здрави вкъщи, защото всеки е очакван от някого.

По думите на депутата Александър Сиди България губи хора по пътищата като на война. „А това е ужасно за една държава в демографска катастрофа, каквато е България. Трябва да подобрим пътната култура, да подобрим усещането на водачите какво трябва да правят на пътя. Има инициативи в тази посока - да се подобри обучението на водачите, да се поправят и пътища, като двете неща водят до тези промени. Правенето на курбан, който да спре катастрофите по пътищата, няма да ги спре, но най-малкото в такива светли дни, като дните около Коледа, трябва да се уповаваме във вярата си в Бог, във вярата си в Българската православна църква. Да се надяваме с помощта на Бог и на държавата да спрем това безумие по пътищата!“,  пожела народният представител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян