Много паметници на културата се рушат в Смолянско

6004
Много паметници на културата се рушат в Смолянско
Снимка: Снимка: Венета Николова

Много са паметниците на културата в общината, които се рушат, като най-застрашени от рушене са старите родопски къщи. Това каза пред Радио "Фокус" - Смолян инж. Йордан Щонов, директор на Дирекция „Устройство на територията” в Община Смолян.

Той даде пример с „Пангаловата къща" в кв. „Райково", която е обявена за паметник на културата и дълъг период от време е била музей. Сградата е строена през 1860 година и представлява шедьовър на архитектурното строителство на родопчани. След като сградата е реституирана, тя е заключена и обречена на разруха, защото наследниците са много и не могат да се разберат, поясни Щонов. Друга опасна сграда, която също е паметник на културата, е сградата до бившето Трето основно училище (Българо-германски център). Инж. Щонов добави, че там много трудно може да се направи нещо без разрешението и наставление от Националния институт по паметници на културата.

Смолянското село Сивино все още няма лекар

В смолянското село Сивино продължават да търсят лекар, който да обслужва на място местните жители. Това каза за Радио „Фокус&rdqu...

„Общината е укрепвала тази сграда, завеждани са дела, за да се усвоят средствата, но повечето наследници не живеят в страната и ние не успяхме да възвърнем средствата за първото укрепване, което е направено”, добави инж. Щонов. Друг паметник на културата, който се руши в Смолян, е Папардовата къща, която по-добрата половина е собственост на Община Смолян, останал възстановена на бившите собственици, които не подържат своята част. Голям е и проблемът със сградите, паметници на културата, и в село Широка лъка. Там процедурата е такава, че при огледа им в комисията трябва да има представител на Института по паметници на културата и от Министерството на културата, както и собствениците на сградите и да се изслушат техните мнения, обясни инж. Щонов.

„Тези сгради обаче имат голяма стойност и е по-добре да се запазят в автентичния им вид и да се укрепят, а не да се събарят”, каза още инж. Щонов. Той добави, че в скоро време ще започне ремонтът на къщата музей „Ласло Наги“ в кв. "Райково", като ще бъдат извършени консервационни и реставрационни работи по дървените елементи и конструкция в къщата музей. Средствата са осигурени от Министерството на културата на основата на договор, сключен с Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян“, добави инж. Щонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян