X
 
 

Общинският съвет в Смолян не даде на кмета да тегли безлихвен заем от МФ

835 0
photo of Общинският съвет в Смолян не даде на кмета да тегли безлихвен заем от МФ
Снимка: Actualno.com
След като Общинският съвет в Смолян не даде на кмета Николай Мелемов да поеме безлихвен заем от МФ на стойност 3 950 000 лв., от администрацията днес свикаха брифинг, за да обяснят какви са последствията.

„В България има 264 общини и всички искат безлихвен заем, но не всяка отговаря на условията да получи такъв. Аз не виждам никаква логика в това, което се случи. Едно е да не харесваш кмета, съвсем друго е да пречиш на цялата община“, заяви кметът Николай Мелемов пред журналисти.

Частично отмениха бедственото положение в Смолян

В 13:00 часа частично беше отменено бедственото положение в община Смолян. Това обяви на пресконференция кметът на общината Николай Ме...

На практика заем със същия размер е взет от финансовото министерство за първи път през 2013 г., когато общината беше с огромни дългове, със запорирани сметки и с никакви пари в касата. Тоест, напълно блокирана. С отпуснатия заем се погасиха тогава най-наложащите дългове, за да започне да функционира.

Оттогава в края на всяка календарна година от Общинския съвет кметът иска съгласие да удължи срока на заема за следващата година, защото той е временен и срокът за изплащането му е 1 г. И винаги местният парламент е давал съгласие.

Тази година обаче от опозицията стопираха искането. Съветникът от БСП Стефан Сабрутев направи изчисления и поиска от кмета да връща на месец по 330 хиляди лева и до края на 2018 г. да го погаси. „В противен случай ще считам, че искате да оставите дълг на следващите управляващи“, посочи Сабрутев.

Според кмета е по-разумно, ако има излишни пари, да се погасява облигационният кредит на общината, защото по него текат лихви и така ще се облекчат плащанията за него. Но е факт, че излишни пари в община Смолян няма.

Най-сложна е обстановката в Смолян

Най-напрегнато миналата нощ беше положението в община Смолян, но бедстващи хора няма. Рязко са се покачили нивата н реките Черна и Арда...

„С предишния безлихвен заем, който сме искали през 2013 г., сме разплащали дълг, който беше огромен. Плащали сме за дългове, наследени от 2008, 2009 г. От първия ден, в който влязохме в общината, не вдигаме данъците. Подчертавам го, защото смятам, че не е обосновано, след като не се е вдигнал жизненият стандарт, да товарим хората с повече тежести. От първия ден сме си обещали, че за нас най-важни са децата, младите хора, да създадем обстановка в града, да има качество на живот. Ние дофинансираме детските градини почти с един милион годишно, зимно поддържане, спорт, култура“, каза Мелемов.

Според него това предложение е отхвърлено без мотив.

„Какъв мотив може да имаш, когато по други теми казват: "Търсете помощ от държавата!". Ето, търсим помощ! С промяната в закона вече ще текат лихви по този заем. Освен това се спират плащания на държавата към общината. Тоест, ние трябва да спрем някои от другите дейности на общината“, посочи той. И подчерта, че свеж ресурс не може да осигури освен с европейски проекти и помощ от държавата. Той допълни, че ОбС не му разрешава и да продава имотите, от които общината няма потребност.

„За мен като финансист е непонятно защо общинските съветници не желаят да има оборотни средства общината, каква им е идеята“, коментира от своя страна зам.-кметът по финансовите въпроси Венера Аръчкова. Тя уточни, че оборотните средства са нужни, за да не се допускат просрочени задължения и да не се стига до запор на банковата сметка на общината, до продажба на общинско имущество от ЧСИ.

Областният управител на Смолян събира кметовете заради проблем с кучетата

Кметът на Смолян Николай Мелемов инициира среща с областния управител Недялко Славов, за да обсъдят мерки и потърсят решение на проблем...

„Всеки разумен човек, мислейки за общината като институция, не би допуснал такова нещо. А ние сме доказали, че харчим средства спрямо възможностите, законосъобразно и целесъобразно. Това показват и проверките, и заверките на Сметна палата и другите институции“, категорична е Аръчкова.

Тя уточни, че съгласно измененията на Закона за публичните финанси от 3 ноември т. г. за неплащане на такива безлихвени кредити вече има санкция, има и лихва. Освен това се спират трансферите от държавния бюджет - изравнителна субсидия, капиталовата субсидия и зимно поддържане.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Северна Македония надхитри всички, предя...

Наглед компромисното склоняване на Македония да смени името си на Северна Македония се оказа двоен блъф от страна на югозападните ни съ...

missing image
И Слави Трифонов се изказа за африканска...

Шоуменът Слави Трифонов, който все още е на ниво "представяне на кандидатури" на хора, които биха могли да управляват в бъдеще България...