X
 
 

Общинският съвет в Смолян не даде на кмета да тегли безлихвен заем от МФ

876 0
photo of Общинският съвет в Смолян не даде на кмета да тегли безлихвен заем от МФ
Снимка: Actualno.com
След като Общинският съвет в Смолян не даде на кмета Николай Мелемов да поеме безлихвен заем от МФ на стойност 3 950 000 лв., от администрацията днес свикаха брифинг, за да обяснят какви са последствията.

„В България има 264 общини и всички искат безлихвен заем, но не всяка отговаря на условията да получи такъв. Аз не виждам никаква логика в това, което се случи. Едно е да не харесваш кмета, съвсем друго е да пречиш на цялата община“, заяви кметът Николай Мелемов пред журналисти.

Частично отмениха бедственото положение в Смолян

В 13:00 часа частично беше отменено бедственото положение в община Смолян. Това обяви на пресконференция кметът на общината Николай Ме...

На практика заем със същия размер е взет от финансовото министерство за първи път през 2013 г., когато общината беше с огромни дългове, със запорирани сметки и с никакви пари в касата. Тоест, напълно блокирана. С отпуснатия заем се погасиха тогава най-наложащите дългове, за да започне да функционира.

Оттогава в края на всяка календарна година от Общинския съвет кметът иска съгласие да удължи срока на заема за следващата година, защото той е временен и срокът за изплащането му е 1 г. И винаги местният парламент е давал съгласие.

Тази година обаче от опозицията стопираха искането. Съветникът от БСП Стефан Сабрутев направи изчисления и поиска от кмета да връща на месец по 330 хиляди лева и до края на 2018 г. да го погаси. „В противен случай ще считам, че искате да оставите дълг на следващите управляващи“, посочи Сабрутев.

Според кмета е по-разумно, ако има излишни пари, да се погасява облигационният кредит на общината, защото по него текат лихви и така ще се облекчат плащанията за него. Но е факт, че излишни пари в община Смолян няма.

Най-сложна е обстановката в Смолян

Най-напрегнато миналата нощ беше положението в община Смолян, но бедстващи хора няма. Рязко са се покачили нивата н реките Черна и Арда...

„С предишния безлихвен заем, който сме искали през 2013 г., сме разплащали дълг, който беше огромен. Плащали сме за дългове, наследени от 2008, 2009 г. От първия ден, в който влязохме в общината, не вдигаме данъците. Подчертавам го, защото смятам, че не е обосновано, след като не се е вдигнал жизненият стандарт, да товарим хората с повече тежести. От първия ден сме си обещали, че за нас най-важни са децата, младите хора, да създадем обстановка в града, да има качество на живот. Ние дофинансираме детските градини почти с един милион годишно, зимно поддържане, спорт, култура“, каза Мелемов.

Според него това предложение е отхвърлено без мотив.

„Какъв мотив може да имаш, когато по други теми казват: "Търсете помощ от държавата!". Ето, търсим помощ! С промяната в закона вече ще текат лихви по този заем. Освен това се спират плащания на държавата към общината. Тоест, ние трябва да спрем някои от другите дейности на общината“, посочи той. И подчерта, че свеж ресурс не може да осигури освен с европейски проекти и помощ от държавата. Той допълни, че ОбС не му разрешава и да продава имотите, от които общината няма потребност.

„За мен като финансист е непонятно защо общинските съветници не желаят да има оборотни средства общината, каква им е идеята“, коментира от своя страна зам.-кметът по финансовите въпроси Венера Аръчкова. Тя уточни, че оборотните средства са нужни, за да не се допускат просрочени задължения и да не се стига до запор на банковата сметка на общината, до продажба на общинско имущество от ЧСИ.

Областният управител на Смолян събира кметовете заради проблем с кучетата

Кметът на Смолян Николай Мелемов инициира среща с областния управител Недялко Славов, за да обсъдят мерки и потърсят решение на проблем...

„Всеки разумен човек, мислейки за общината като институция, не би допуснал такова нещо. А ние сме доказали, че харчим средства спрямо възможностите, законосъобразно и целесъобразно. Това показват и проверките, и заверките на Сметна палата и другите институции“, категорична е Аръчкова.

Тя уточни, че съгласно измененията на Закона за публичните финанси от 3 ноември т. г. за неплащане на такива безлихвени кредити вече има санкция, има и лихва. Освен това се спират трансферите от държавния бюджет - изравнителна субсидия, капиталовата субсидия и зимно поддържане.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Новини или Novini - картината на печата ...

Четвъртък е малкия петък според бляновете за края на седмицата. А тази бе повече от интензивна - след убийството на Виктория Маринова с...